265
Ο πύραυλος Σογιούζ, που μεταφέρει το σκάφος Luna-25, εκτοξεύεται από το κοσμοδρόμιο Βαστότσνι, την Παρασκευή | EPA/ROSCOSMOS STATE SPACE CORPORATION HANDOUT

Μετά από 47 χρόνια, οι Ρώσοι στέλνουν διαστημόπλοιο στη Σελήνη

Protagon Team Protagon Team 11 Αυγούστου 2023, 10:14
Ο πύραυλος Σογιούζ, που μεταφέρει το σκάφος Luna-25, εκτοξεύεται από το κοσμοδρόμιο Βαστότσνι, την Παρασκευή
|EPA/ROSCOSMOS STATE SPACE CORPORATION HANDOUT

Μετά από 47 χρόνια, οι Ρώσοι στέλνουν διαστημόπλοιο στη Σελήνη

Protagon Team Protagon Team 11 Αυγούστου 2023, 10:14

O πύραυλος Σογιούζ 2,1 της Roscosmos, της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας, απογειώθηκε τα ξημερώματα για να μεταφέρει εξερευνητικό σκάφος στη Σελήνη.

Πρόκειται για την πρώτη ρωσική αποστολή στον δορυφόρο της Γης έπειτα από σχεδόν 50 χρόνια.

Ο πύραυλος με το σκάφος Luna-25 απογειώθηκε όπως προέβλεπε το χρονοδιάγραμμα, στις 2:10 το πρωί της Παρασκευής από το κοσμοδρόμιο Βαστότσνι, 5.500 χιλιόμετρα ανατολικά της Μόσχας, στη ρωσική Απω Ανατολή.

Ο πύραυλος αναμένεται να τεθεί σε σεληνιακή τροχιά εντός πέντε ημερών, και κατόπιν θα χρειαστούν από τρεις ως επτά ημέρες για την επιλογή του κατάλληλου σημείου προσεδάφισης, στην περιοχή του νότιου πόλου της Σελήνης.

Η υπηρεσία εκτιμά πως το εξερευνητικό σκάφος θα προσεληνωθεί μεταξύ 21 και 23 Αυγούστου.

Το Luna-25, που αναμένεται να παραμείνει στη Σελήνη για έναν μήνα, έχει αποστολή να συγκεντρώσει δείγματα εδάφους, να τα αναλύσει και επίσης να κάνει «μακροπρόθεσμη επιστημονική έρευνα», εξήγησε η ρωσική υπηρεσία διαστήματος.

Ειδικοί της Roscosmos φροντίζουν τις τελευταίες λεπτομέρειες πριν τη μεταφορά του Luna-25 στον πύραυλο Σογιούζ – Roscosmos/Handout via REUTERS

Η εκτόξευση είναι η πρώτη του νέου ρωσικού προγράμματος εξερεύνησης της Σελήνης, που ξεκινά καθώς η Roscosmos δεν έχει πλέον εταίρους στη Δύση, λόγω της εισβολής του Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία.

Πρόκειται για την πρώτη αποστολή σκάφους στη Σελήνη από τη Ρωσία μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης. Η προηγούμενη είχε γίνει το 1976.

Η αποστολή χαρακτηρίζεται εξαιρετικά σημαντική για τον τομέα της διαστημικής έρευνας στη Ρωσία, που πάσχει από έλλειψη χρηματοδότησης και σκάνδαλα διαφθοράς, ενώ είναι αντιμέτωπη με ολοένα εντονότερο ανταγωνισμό από τις ΗΠΑ, την Κίνα, την Ινδία, και ιδιωτικές εταιρίες, όπως η SpaceX του Ελον Μασκ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...