Οι φωτογραφίες των πρώτων απορρήτων αρχείων που αφορούν τον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο υπήρχαν για πολύ καιρό στο web, ενώ πρωτοδημοσιεύθηκαν στην πλατφόρμα Discord. Την καταγραφή της διαδρομής των διαρρευσάντων αρχείων του Πενταγώνου επιχείρησε ο ιστότοπος Bellingcat, που είναι «ειδικευμένος στο κυνήγι των ρώσων κατασκόπων», όπως έγραψαν η Repubblica και το Associated Press.
Το εντυπωσιακότερο στοιχείο έδωσε ο Αρικ Τόλερ, στέλεχος του Bellingcat, λέγοντας ότι «το χέρι της Μόσχας δεν βρίσκεται πίσω από τη διαρροή αυτών των εγγράφων». Και συμπλήρωσε: «Οποιος διέσπειρε τα έγγραφα γνώριζε τη σημασία τους, σε αντίθεση με πολλούς που, κατόπιν, τα κυκλοφόρησαν και αυτοί, θεωρώντας τα όμως πλαστά». Τα πρώτα φωτογραφημένα έγγραφα εμφανίστηκαν στις 13 Ιανουαρίου στην Discord, στο θέμα «Thug Shaker Central».
Η Discord, που χρησιμοποιείται για την ανταλλαγή κειμένων και βίντεο και για συνομιλίες φωνητικές ή μέσω μηνυμάτων, δημιουργήθηκε για τους λάτρεις των διαδικτυακών παιχνιδιών. Επίσης, χρησιμοποιείται από τον ουκρανικό στρατό για τη διατήρηση των επικοινωνιών που αφορούν τις διάφορες επιχειρήσεις, σύμφωνα με τις ενδιαφέρουσες πληροφορίες του ιταλικού μέσου.
Το χρονοδιάγραμμα της διαρροής μετά τις 13 Ιανουαρίου αφορά το διήμερο 1 και 2 Μαρτίου, όταν 30 έγγραφα μετακινήθηκαν σε άλλο τμήμα του Discord, ονόματι WowMao. Υστερα, στις 4 Μαρτίου, βρέθηκαν σε μια σελίδα αφιερωμένη στο δημοφιλές παιχνίδι Minecraft, αλλά και στους θαυμαστές μιας φιλιππινέζικης διασημότητας του YouTube. Κάπως έτσι πλημμύρισαν στη συνέχεια με αυτά τα έγγραφα το Telegram και το Twitter.
Παραδόξως, σχολίασαν οι Ιταλοί, η διάδοση του καυτού υλικού συνεχίστηκε ανενόχλητα για 45 ημέρες. Πλέον, υπάρχει η παραδοχή ότι η διαρροή προκάλεσε «σοβαρή ζημιά στην ασφάλεια των ΗΠΑ», ενώ και ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι αναγκάστηκε να ομολογήσει ότι δεν γνωρίζει αν θα δημοσιευθούν και άλλα άκρως απόρρητα έγγραφα και ότι ανησυχεί πολύ.
Τι εστί «Thug Shaker Central» και ποιοι είναι οι «θαμώνες» του; Η Repubblica έγραψε ότι «δεν μοιάζει με χώρο κατασκόπων» και «μάλλον για αυτόν ακριβώς τον λόγο επελέγη για την πρώτη δημοσίευση των εγγράφων». Εκεί οι χρήστες συζητούν «για βιντεοπαιχνίδια, για μουσική και για τον ορθόδοξο χριστιανισμό» είναι, πάντως, η περίεργη έκφραση που προσδιορίζει τα ενδιαφέροντά τους.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News