417
Οι σημαίες της Ελλάδας και της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής κυματίζουν μεσίστιες στο Παναθηναϊκό Στάδιο | REUTERS/Alkis Konstantinidis

Μεσίστιες οι σημαίες στο Καλλιμάρμαρο για τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο

Protagon Team Protagon Team 11 Ιανουαρίου 2023, 14:43
Οι σημαίες της Ελλάδας και της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής κυματίζουν μεσίστιες στο Παναθηναϊκό Στάδιο
|REUTERS/Alkis Konstantinidis

Μεσίστιες οι σημαίες στο Καλλιμάρμαρο για τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο

Protagon Team Protagon Team 11 Ιανουαρίου 2023, 14:43

Τον Κωνσταντίνο, χρυσό ολυμπιονίκη της ιστοπλοΐας στη Ρώμη το 1960 και μέλος της Διεθνούς Ελληνικής Επιτροπής, αποχαιρέτησε η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή (ΕΟΕ), η οποία μάλιστα φρόντισε οι σημαίες στο εμβληματικό Καλλιμάρμαρο να κυματίζουν μεσίστιες σε ένδειξη πένθους για τον τέως βασιλιά.

Σε ανακοίνωσή της η ΕΟΕ ανέφερε:

«Η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή εκφράζει τη μεγάλη της θλίψη για το θάνατο του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 82 ετών.

»Ο τέως Βασιλιάς, στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ρώμης το 1960 κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στην ιστιοπλοΐα, στην κλάση Ντράγκον, με πλήρωμα τους Οδυσσέα Εσκιτζόγλου  και Γιώργο Ζαΐμη, με το σκάφος “Νηρέας”. Ηταν το πρώτο χρυσό μετάλλιο, που κερδίζει η Ελλάδα, μετά από αυτό του Κωνσταντίνου Τσικλητήρα στο μήκος άνευ φοράς το 1912 στη Στοκχόλμη. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ρώμης, ο τότε διάδοχος Κωνσταντίνος ήταν και ο Σημαιοφόρος της Ελληνικής ομάδας. Παράλληλα είχε πολλές επιτυχίες και διακρίσεις σε διεθνείς ιστιοπλοϊκούς αγώνες, ενώ συνέχισε την ενασχόληση με το αγαπημένο του άθλημα για πάρα πολλά χρόνια.

»Διετέλεσε Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής από το 1955 έως το 1964 και στη συνέχεια του απονεμήθηκε ο τίτλος του Επίτιμου Προέδρου της ΕΟΕ για τη μεγάλη προσφορά του στο ελληνικό Ολυμπιακό κίνημα.

»Ο τέως Βασιλιάς Κωνσταντίνος ήταν μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής από το 1963 έως το 1974 και αμέσως μετά του απονεμήθηκε ο τίτλος του Επίτιμου Μέλους της ΔΟΕ για την πολύπλευρη συνεισφορά του στην καλλιέργεια και τη διάδοση του Ολυμπιακού ιδεώδους.

»Παρακολουθούσε από κοντά όλες τις εξελίξεις στον ελληνικό αθλητισμό και Ολυμπισμό και παρέστη στην εκδήλωση της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής για τη βράβευση των Ολυμπιονικών στο Ρίο ντε Τζανέιρο το 2016.

»O Πρόεδρος της ΕΟΕ Σπύρος Καπράλος, ο Γενικός Γραμματέας Μανώλης Κολυμπάδης και τα μέλη της Ολομέλειας εκφράζουν τα ειλικρινή τους συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του εκλιπόντος.

Αλλά και η Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία (ΕΙΟ) εξέδωσε συλλυπητήρια ανακοίνωση για τον θάνατο του Κωνσταντίνου.

«Η Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία εκφράζει την θλίψη της για τον θάνατο του Χρυσού Ολυμπιονίκη της Ρώμης Κωνσταντίνου. Ο Κωνσταντίνος ήταν σε όλη του τη ζωή αφοσιωμένος στο άθλημα και υπηρέτησε τόσο αγωνιστικά όσο και από διάφορες θέσεις ευθύνης την παγκόσμια ιστιοπλοΐα περισσότερα από 60 χρόνια. Το 1960 κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία Dragon, με πλήρωμα τους Οδυσσέα Εσκιτζόγλου και Γιώργο Ζαΐμη, στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ρώμης, σε ηλικία μόλις 20 ετών. Ήταν ένα σημαντικό μετάλλιο για την Ελλάδα, αφού ήταν το πρώτο και μοναδικό που κέρδιζε η χώρα μας μετά το 1912, και απαρχή για τις λαμπρές επιτυχίες που ακολούθησαν. Η Πρόεδρος και το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας εκφράζουν τα βαθύτατα συλλυπητήριά τους στην οικογένειά του».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...