816
Το σύμβολο της Μπαρτσελόνα είναι πιο κοντά από ποτέ στην πόρτα της εξόδου. Τι θα πράξει ο Μέσι; | CreativeProtagon/Reuters

Μέσι: Το βιβλίο της ζωής του

Ιάσονας Καραμήτσος Ιάσονας Καραμήτσος 18 Αυγούστου 2020, 08:50
Το σύμβολο της Μπαρτσελόνα είναι πιο κοντά από ποτέ στην πόρτα της εξόδου. Τι θα πράξει ο Μέσι;
|CreativeProtagon/Reuters

Μέσι: Το βιβλίο της ζωής του

Ιάσονας Καραμήτσος Ιάσονας Καραμήτσος 18 Αυγούστου 2020, 08:50

Αποτελεί ένα από τα συχνότερα παράπονα που θα ακούσεις στα καφενεία από λάτρεις του ποδοσφαίρου μιας άλλης εποχής. «Παλιά η μπάλα ήταν αλλιώς. Οι παίκτες παίζανε για την φανέλα, δεν αλλάζανε ομάδα κάθε χρόνο». Ναι. Η αλήθεια είναι ότι πλέον ένας ποδοσφαιριστής θεωρείται «παλιός» σε μία ομάδα όταν έχει παίξει για αυτήν 3, άντε 4 συνεχόμενες χρονιές. Οσο για αυτούς που περνούν όλη τη ποδοσφαιρική τους ζωή φορώντας την ίδια φανέλα, βαφτίζονται «σύμβολα» και «σημαίες» ενώ αποτελούν ένα σπάνιο είδος που όσο περνούν τα χρόνια τελεί υπό εξαφάνιση.

Και φυσικά έχουμε τον Λιονέλ Μέσι. Τον ποδοσφαιριστή που έχει ταυτιστεί όσο κανείς άλλος με μία ομάδα στο σύγχρονο ποδόσφαιρο. Ο Μέσι και η Μπαρτσελόνα λοιπόν. Μία σχέση που μοιάζει να ξεκίνησε σε μία πολύ μακρινή εποχή. Και όντως έτσι είναι. Ο 33χρονος σήμερα Μέσι έκανε το ντεμπούτο του με την ισπανική ομάδα ενώ στους αθηναϊκούς δρόμους υπήρχαν ακόμα πεταμένα σημαιάκια από τους Ολυμπιακούς Αγώνες  του 2004 που είχαν ολοκληρωθεί μόλις δύο μήνες νωρίτερα.

Ακολούθησε μία πορεία σαν όνειρο που κρατάει 16 χρόνια. Ο Αργεντινός στη Βαρκελώνη λατρεύτηκε και λατρεύεται σαν θεός. Με τους Μπλαουγκράνα κατέκτησε τα πάντα, έγινε ίνδαλμα για εκατομμύρια παιδιά ενώ αποτέλεσε τον θεμέλιο λίθο σε σχήματα που από πολλούς χαρακτηρίστηκαν τα καλύτερα που έχουμε δει. «Ο Μέσι θα παίζει στην Μπάρτσα μέχρι το τέλος». Αυτή η άποψη κυριαρχούσε μέχρι το βράδυ της Παρασκευής 14 Αυγούστου στους απανταχού φίλους του ποδοσφαίρου. Από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής όμως όλα άλλαξαν.

H πρωτοφανής και ταπεινωτική ήττα της Μπαρτσελόνα από την Μπάγερν Μονάχου στη Λισαβόνα ταρακούνησε την Ευρώπη, σόκαρε την Καταλονία και πλέον τίποτα μα τίποτα δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένο στον ισπανικό σύλλογο.

Φυσικά, όσοι παρακολουθούν το ισπανικό ποδόσφαιρο γνωρίζουν καλά ότι η συντριβή της Μπαρτσελόνα δεν ήρθε από το πουθενά. Ηταν απλώς η ηχηρή πρόσκρουση μετά τη δεκαετή ελεύθερη πτώση. Μία ελεύθερη πτώση που τα τελευταία χρόνια καμουφλάρεται σχεδόν αποκλειστικά από τα μαγικά του Μέσι που σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο στην Ισπανία, επιτρέποντας στην ομάδα του να κρύβει την αρρώστια της πίσω από κύπελλα και πρωταθλήματα.

Η Μπαρτσελόνα, κατά τους περισσότερους αναλυτές, είναι εδώ και χρόνια «άρρωστη» εξαιτίας ενός ανθρώπου: του Ζοζέπ Μαρία Μπαρτομέου. Ο πρόεδρος της ομάδας που ανέλαβε καθήκοντα το 2014 έχει καταφέρει μέσα σε έξι χρόνια να έχει απέναντί του τους πάντες στη Βαρκελώνη. Απαντες πλέον μιλούν ανοιχτά για τον συγκεντρωτικό πρόεδρο που μόνο του μέλημα ήταν και είναι να απομακρύνει τους ανταγωνιστές του και να εμφανίζει ισοσκελισμένους ισολογισμούς προκειμένου να εξασφαλίζει την στήριξη των μετόχων. Ο Μπαρτομέου έκανε στην άκρη το επιτυχημένο μοντέλο του συλλόγου, απαξίωσε τις περίφημες ακαδημίες της ομάδας, σκόρπισε λεφτά σε αστείες μεταγραφές, τοποθέτησε σε κρίσιμα πόστα δικούς του ανθρώπους και ουσιαστικά αποφάσιζε και αποφασίζει για τα πάντα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο σύλλογος που κάποτε αξιοποιούσε τα δικά του παιδιά και δεν σκορπούσε λεφτά σε πανάκριβες μεταγραφές -όπως κάποτε έκανε κυρίως η Ρεάλ Μαδρίτης-, έχει δώσει ένα δισ. ευρώ από την κατάκτηση του Champions League το 2015 μέχρι και σήμερα για να φέρει στην Ισπανία κατά βάση ένα κάρο υπερτιμημένες μετριότητες.

Σε αυτό το άρρωστο περιβάλλον λοιπόν πέρασε τα πιο παραγωγικά του χρόνια ο –κατά πολλούς- καλύτερος ποδοσφαιριστής όλων των εποχών, ο Λέο Μέσι. Και αρκετοί είναι αυτοί που θεωρούν ότι το τελειωτικό χτύπημα του Μπαρτομέου στην Μπάρτσα θα είναι να οδηγήσει και το σύμβολο της ομάδας στην αποχώρηση.

Μετά την συντριβή της Παρασκευή λοιπόν, ο Μαρσέλο Μπέχλερ, ανταποκριτής στη Βαρκελώνη για την πολύ γνωστή βραζιλιάνικη ιστοσελίδα «Esporte Interativo» αποκάλυψε ότι ο Αργεντινός δήλωσε ότι θέλει να φύγει από την Μπαρτσελόνα άμεσα και όχι το 2021 όταν και ολοκληρώνεται το συμβόλαιό του. Ανέφερε μάλιστα πως έχει ήδη ενημερώσει τη διοίκηση για την επιθυμία του. Μία ημέρα μετά, ο ισπανικός σύλλογος διέψευσε το δημοσίευμα χωρίς να καταφέρει πάντως να διώξει τα σύννεφα που τις τελευταίες ημέρες έχουν πνίξει το Καμπ Νου.

Οσοι γνωρίζουν λίγο την ιστορία του Λέο Μέσι, δύσκολα μπορούν να τον φανταστούν να μαζεύει τα πράγματά του και να φεύγει μακριά από την αγαπημένη του Μπάρτσα. Πρόκειται άλλωστε για έναν άνθρωπο που λατρεύει την ηρεμία και τη σταθερότητα. Είναι χαρακτηριστικό ότι παντρεύτηκε τον παιδικό του έρωτα και πέρασε είκοσι σχεδόν χρόνια σε έναν ποδοσφαιρικό σύλλογο, σε μία πόλη πολύ μακριά από την πατρίδα του.

Η ιστορία του Μέσι μοιάζει σαν παιδικό παραμύθι, και αρκετοί θέλουν να το δουν να ολοκληρώνεται σαν τέτοιο, με τον ήρωα να αποχαιρετά το κοινό της στρογγυλής θεάς εκεί όπου έκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα. Υπάρχουν φυσικά και αυτοί που αποστρέφονται τα παραμύθια και διψούν για ανατροπές. Αυτοί που θέλουν να δουν τι θα μπορούσε να κάνει ο Αργεντινός σε ένα τελείως διαφορετικό περιβάλλον, μακριά από την «ασφάλεια» της Μπάρτσα.

Οπως και να έχει, το τέλος του παραμυθιού θα το καθορίσει ο ίδιος ο Λέο. Και αυτό πρέπει να μας αρκεί. Οτι δηλαδή σε έναν κόσμο γεμάτο μάνατζερ, χορηγούς, προέδρους, συμβόλαια εκατομμυρίων και εκατομμύρια προπονητές των τηλεοράσεων και του Διαδικτύου, ένα παιδί από το Ροζάριο της Αργεντινής με αστερόσκονη στα πόδια κρατάει ακόμα στα χέρια του το βιβλίο της ζωής του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...