848
Ενα φορτηγό μεταφέρει τα φέρετρα του Ισμαήλ Χανίγια, πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, και του σωματοφύλακά του, που σκοτώθηκαν στην Τεχεράνη, σε πλήγμα που αποδίδεται στο Ισραήλ | Majid Asgaripour/WANA (West Asia News Agency) via REUTERS

Μέση Ανατολη: Τρομάζουν τα σενάρια γενικευμένης σύρραξης

Protagon Team Protagon Team 1 Αυγούστου 2024, 10:46
Ενα φορτηγό μεταφέρει τα φέρετρα του Ισμαήλ Χανίγια, πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, και του σωματοφύλακά του, που σκοτώθηκαν στην Τεχεράνη, σε πλήγμα που αποδίδεται στο Ισραήλ
| Majid Asgaripour/WANA (West Asia News Agency) via REUTERS

Μέση Ανατολη: Τρομάζουν τα σενάρια γενικευμένης σύρραξης

Protagon Team Protagon Team 1 Αυγούστου 2024, 10:46

Εκρηκτική είναι η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, μετά το διπλό πλήγμα του Ισραήλ κατά της Χαμάς και της Χεζμπολάχ.

Ο θάνατος του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια, απο ισραηλινά σύμφωνα με την οργάνωση πυρά και η εξόντωση του στρατιωτικού διοικητή της Χεζμπολάχ Φουάντ Σουκρ έχουν κορυφώσει την ένταση, με την διεθνή κοινότητα να παρακολουθεί αγωνιωδώς τις εξελίξεις και τις επόμενες κινήσεις όλων των πλευρών.

Το Ιράν κηδεύει τον Χανίγια εν μέσω μαζικών συγκεντρώσεων για την εξόντωσή του και ορκίζεται εκδίκηση. Ο ανώτατος ηγέτης του Ιραν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, που ηγείται της νεκρώσιμης τελετής για τον Χανίγια δήλωσε την Τετάρτη ότι η εκδίκηση είναι καθήκον της Τεχεράνης.

Πλήθος κόσμου στην νεκρώσιμη τελετή για τον Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη. Στο κέντρο, με την κόκκινη τέντα, το όχημα με τα φέρετρα του Χανίγια και του σωματοφύλακά του / Majid Asgaripour/WANA (West Asia News Agency) via REUTERS

«Με την πράξη αυτή, το σιωνιστικό εγκληματικό και τρομοκρατικό καθεστώς προετοίμασε το έδαφος για μία βαριά τιμωρία για το ίδιο και θεωρούμε ότι αποτελεί υποχρέωσή μας να εκδικηθούμε το αίμα που χύθηκε στο έδαφος της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν», αναφέρεται σε ανακοίνωσή του Χαμενεΐ, όπως μεταδόθηκε από το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Irna.

Οι New York Times γράφουν πως ο Χαμενεΐ, κατά την έκτακτη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, έδωσε εντολή στις ιρανικές δυνάμεις να πλήξουν άμεσα το Ισραήλ, σε αντίποινα για τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς. Διέταξε ακόμη να αναπτυχθούν σχέδια τόσο για επίθεση όσο και για άμυνα, για την περίπτωση που γενικευθεί ο πόλεμος και το Ισραήλ ή οι Ηνωμένες Πολιτείες χτυπήσουν το Ιράν.

Μαυροφορεμένες γυναίκες στην νεκρώσιμη τελετή για τον Χανίγια στην Τεχεράνη./ Majid Asgaripour/WANA (West Asia News Agency) via REUTERS

Ο πρόεδρος της χώρας, Μασούντ Πεζεσκιάν δήλωσε ότι «θα υπερασπισθεί την εδαφική ακεραιότητα, την αξιοπρέπεια, την τιμή και την υπερηφάνεια του Ιράν και θα κάνει τις τρομοκρατικές δυνάμεις κατοχής να μετανιώσουν για την άνανδρη ενέργεια της δολοφονίας του ηγέτη της Χαμάς».

Δεν είναι σαφές πόσο δυναμικά θα απαντήσει το Ιράν. Σύμφωνα με τους New York Times, που επικαλούνται στρατιωτικές πηγές, οι Ιρανοί εξετάζουν πιθανή συνδυαστική επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους σε στρατιωτικούς στόχους στην περιοχή του Τελ Αβίβ και της Χάιφα, αλλά προς το παρόν προσανατολίζονται στο να αποφύγουν τα πλήγματα σε πολιτικούς στόχους. Μια άλλη επιλογή που εξετάζεται είναι μια συντονισμένη επίθεση από το Ιράν και τις  συμμαχικές του δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένης της Υεμένης, της Συρίας και του Ιράκ.

Εν τω μεταξύ, στον Λίβανο θα πραγματοποιηθεί η κηδεία του διοικητή της Χεζμπολάχ Φουάντ Σουκρ, ο οποίος σκοτώθηκε σε ισραηλινό χτύπημα σε πολυκατοικία στη Βηρυτό, όπου έχασαν επίσης τη ζωή τους τρεις γυναίκες και δύο παιδιά και τραυματίστηκαν δεκάδες άλλοι.

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα αναμένεται να μιλήσει στην κηδεία. Ο Σουκρ ήταν σύμβουλος του Νασράλα. Το Ισραήλ τον είχε κατηγορήσει για το χτύπημα που σκότωσε 12 παιδιά, στα κατεχόμενα υψίπεδα του Γκολάν το Σάββατο, κάτι που η Χεζμπολάχ αρνήθηκε.

Τι λέει το Ισραήλ

Το Ισραήλ επιμένει στη συνέχιση των στρατιωτικών επιχειρήσεων, με την ηγεσία του να προειδοποιεί όποιον στέκεται απέναντί της ότι «θα πληρώσει πολύ βαρύ τίμημα».

Σε τηλεοπτικό διάγγελμά του το βράδυ της Τετάρτης, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν αναφέρθηκε στη δολοφονία του Χανίγια, αλλά είπε οτι οι δυνάμεις της χώρας έχουν καταφέρει σημαντικά πλήγματα κατά των πληρεξουσίων του Ιράν -Χαμάς και τη Χεζμπολάχ- τις τελευταίες ημέρες.

Δήλωσε, δε, ότι η χώρα του είναι «προετοιμασμένη για κάθε σενάριο» και στέκεται «αποφασισμένη απέναντι σε κάθε απειλή».

«Πολίτες του Ισραήλ, έρχονται δύσκολες μέρες. Μετά το πλήγμα στη Βηρυτό αντηχούν απειλές απ’ όλες τις κατευθύνσεις. Είμαστε προετοιμασμένοι για όλα τα σενάρια και θα παραμείνουμε ενωμένοι και αποφασισμένοι απέναντι σε οποιαδήποτε απειλή. Το Ισραήλ επιφυλάσσει βαρύ τίμημα σε οποιαδήποτε επίθεση εναντίον μας, από οποιαδήποτε πλευρά», τόνισε.

Διεθνής κοινότητα

Έντονη είναι η διεθνής ανησυχία για το ενδεχόμενο μιας γενικευμένης σύρραξης στη Μέση Ανατολή. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδρίασε εκτάκτως, σε μια προσπάθεια να αμβλύνει την έξαρση της βίας στην περιοχή.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ανέφερε την Τετάτη ότι η κλιμάκωση στην περιοχή είναι πολύ επικίνδυνη. Και ζήτησε από την διεθνή κοινότητα να χρησιμοποιήσει τη διπλωματία για να αποκλιμακώσει και να αποτρέψει «οποιεσδήποτε ενέργειες θα μπορούσαν να ωθήσουν ολόκληρη τη Μέση Ανατολή στο όριο».

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ συστήνει στους Αμερικανούς να μην βρεθούν σε απόσταση μικρότερη των 2,5 μιλίων από τα σύνορα του Λιβάνου και της Συρίας στο βόρειο Ισραήλ. Η αμερικανικές εταιρείες United Airlines και Delta Air Lines ανέστειλαν τις πτήσεις προς το Ισραήλ.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν κάλεσε όλες τις πλευρές να επιδιώξουν την αποκλιμάκωση και να συμφωνήσουν «επειγόντως» σε κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

«Η Μέση Ανατολή ακολουθεί αυτή τη στιγμή μια πορεία προς περισσότερες συγκρούσεις, βία, δεινά και ανασφάλεια. Είναι σημαντικό να σπάσει αυτός ο κύκλος και αυτό ξεκινά με μια κατάπαυση πυρός επί της οποίας εργαζόμαστε. Είναι επείγον όλες οι πλευρές να κάνουν τις σωστές επιλογές τις επόμενες ημέρες», δήλωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση σε συνέντευξη Τύπου στη Μογγολία.

Η Κίνα, η Ρωσία, η Αλγερία και άλλοι καταδίκασαν τη δολοφονία του Χανίγια.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...