1122
Μόσχα, 30 Νοεμβρίου: ο δικαστής Ολεγκ Νεμέντοφ διαβάζει την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, σύμφωνα με την οποία τα κινήματα των ΛΟΑΤΚΙ είναι πλέον «εξτρεμιστικές οργανώσεις» | REUTERS/Maxim Shemetov

Μεσαίωνας στη Ρωσία: Γονείς στέλνουν τα ομοφυλόφιλα παιδιά τους σε ιδρύματα για να «θεραπευτούν»

Protagon Team Protagon Team 22 Δεκεμβρίου 2023, 12:29
Μόσχα, 30 Νοεμβρίου: ο δικαστής Ολεγκ Νεμέντοφ διαβάζει την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, σύμφωνα με την οποία τα κινήματα των ΛΟΑΤΚΙ είναι πλέον «εξτρεμιστικές οργανώσεις»
|REUTERS/Maxim Shemetov

Μεσαίωνας στη Ρωσία: Γονείς στέλνουν τα ομοφυλόφιλα παιδιά τους σε ιδρύματα για να «θεραπευτούν»

Protagon Team Protagon Team 22 Δεκεμβρίου 2023, 12:29

Στη Ρωσία, όπου ολόκληρη η LGBTQ+ κοινότητα διώκεται και επισήμως –με απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας!–ως «εξτρεμιστική», ορισμένοι γονείς πληρώνουν εγκληματίες για να απαγάγουν τους ομοφυλόφιλους γιους και τις ομοφυλόφιλες κόρες τους ώστε να τους μεταφέρουν σε ιδιωτικά κέντρα που υπόσχονται ότι θα τους «θεραπεύσουν», εφαρμόζοντας τη λεγόμενη θεραπεία μετατροπής!

Μερικοί από αυτούς τους νέους εγκαταλείπουν τη χώρα, αναζητώντας ασφάλεια στη Δύση. Κάποιοι από εκείνους που διέφυγαν μίλησαν στην Washington Post και αποκάλυψαν ανατριχιαστικές λεπτομέρειες για τις συνθήκες κράτησής τους, λέγοντας ότι τα ιδρύματα είναι σαν «μικρές φυλακές», σχεδιασμένες για αλκοολικούς, τοξικομανείς ή άτομα των οποίων οι οικογένειες τους τα θεωρούν προβληματικά.

Πολλοί εξαπατήθηκαν ή απήχθησαν και στη συνέχεια κρατήθηκαν για μήνες. Διηγήθηκαν ότι ξυλοκοπήθηκαν, εξευτελίστηκαν ή αναγκάστηκαν να διαβάσουν ομολογίες ότι ήταν καταστροφικοί και εγωιστές λόγω του «εθισμού» τους στη σεξουαλική τους ταυτότητα. Οι ίδιοι μπήκαν σε προγράμματα που έχουν σχεδιαστεί για την καταπολέμηση του εθισμού στα ναρκωτικά και το αλκοόλ –δεν είχαν κάτι τέτοιο, απλώς έτυχε να είμαι ομοφυλόφιλοι σε μια χώρα που οπισθοχωρεί με γοργά βήματα προς τον Μεσαιώνα.

Πολλοί από αυτούς βγήκαν από τα ιδρύματα «διανοητικά τσακισμένοι», πιστεύοντας ότι κάτι δεν πήγαινε καλά με τους ίδιους, είπε ο Βλαντιμίρ Κόμοβ, ο οποίος στο παρελθόν υπηρέτησε ως δικηγόρος δικαιωμάτων στην DELO LGBT+, μια εξέχουσα ομάδα νομικής υπεράσπισης μελών της κοινότητας των ΛΟΑΤΚΙ στη Ρωσία. Η ομάδα αναγκάστηκε να αναστείλει τις δραστηριότητές της πριν λίγες ημέρες λόγω των απαγορεύσεων που επιβλήθηκαν από τη ρωσική κυβέρνηση..

Μια έκθεση του 2020 από έναν ανεξάρτητο εμπειρογνώμονα των Ηνωμένων Εθνών διαπίστωσε ότι η θεραπεία μετατροπής ήταν «βαθιά επιβλαβής, προκαλώντας έντονο πόνο και ταλαιπωρία και καταλήγοντας σε μακροχρόνιες ψυχολογικές και σωματικές βλάβες». Η έκθεση ζητούσε παγκόσμια απαγόρευση. Αλλά στη Ρωσία του Βλαντίμιρ Πούτιν τέτοιες «ευαισθησίες» δεν γίνονται δεκτές.

Στην προσπάθειά του να εδραιώσει την κυριαρχία του και να οικοδομήσει ένα καταπιεστικό, βαθιά συντηρητικό έθνος, ο Πούτιν έχει ξεχωρίσει τους ΛΟΑΤΚΙ ως αποδιοπομπαίο τράγο μαζί με τους ακτιβιστές κατά του πολέμου. Η ρητορική είναι επίσης μέρος της προσπάθειας του Πούτιν να προσεταιριστεί κοινωνικά συντηρητικά έθνη στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή για να στηρίξουν τη Ρωσία στον πόλεμο της εναντίον της Ουκρανίας. Ταυτόχρονα, ελπίζει να διχάσει τις φιλελεύθερες δυτικές δημοκρατίες, ενθαρρύνοντας την αντιπάθεια για τα δικαιώματα των LGBTQ+.

Σε μια εξαιρετικά αμφιλεγόμενη απόφασή του, στις 30 του περασμένου Νοεμβρίου, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ρωσίας ενέκρινε αίτηση του υπουργείου Δικαιοσύνης για την απαγόρευση του «διεθνούς δημόσιου κινήματος LGBT» αναγνωρίζοντάς το ως «εξτρεμιστική» οργάνωση.

Μετά την απόφαση, η αστυνομία έκανε έφοδο σε χώρους LGBTQ+ στη Μόσχα. Ενας ιστότοπος ροής ταινιών, προφανώς φοβούμενος ποινική δίωξη, χαρακτήρισε την ταινία «My Little Pony: Friendship Is Magic», μια παιδική σειρά κινουμένων σχεδίων, ως ταινία «μόνο για ενήλικες», πιθανότατα λόγω της χαίτης και της ουράς του πόνυ που είναι στα ίδια χρώματα με τη σημαία Pride.

Πριν από το κλείσιμό της, η DELO LGBT+ χειριζόταν 200 αιτήματα νομικής βοήθειας το μήνα από queer άτομα. Από αυτά τα αιτήματα, το 7% έλεγαν ότι οι οικογένειές τους απείλησαν να τους βάλουν σε κέντρα θεραπείας, προσπάθησαν να το κάνουν ή το είχαν κάνει στο παρελθόν. «Μετά από αυτούς τους νόμους, ο αριθμός των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν απειλές για να τοποθετηθούν σε τέτοια ιδρύματα έχει αυξηθεί», είπε ο Κόμοβ στη Washington Post.

Η Αντα Μπλέικγουελ, μια 23χρονη τρανς ακτιβίστρια και δημοσιογράφος, υποβλήθηκε σε θεραπεία μετατροπής επί εννέα μήνες, από τον Αύγουστο του 2022 έως τον Μάιο του 2023, σε ένα απομακρυσμένο κέντρο θεραπείας, το Freedom Rehabilitation Center, στην περιοχή Αλτάι της Σιβηρίας. Η Μπλέικγουελ είπε ότι την ξυλοκόπησαν, την πέταξαν σε ένα κοντινό ποτάμι ως τιμωρία και την ανάγκασαν να κάνει σωματικές ασκήσεις επανειλημμένα και μέχρι τελικής εξαντλήσεως.

Οσοι υποβάλλονταν στη θεραπεία έπρεπε να κολυμπούν στο ποτάμι καθημερινά στις 8 π.μ. πριν από την πρωινή προσευχή, ακόμη και το χειμώνα σε θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν. Της έδωσαν «ανδρικές» δουλειές όπως να κόβει ξύλα και να βοηθάει στο σφάξιμο κοτόπουλων, γαλοπούλων και γουρουνιών «για να βοηθήσω τον εαυτό μου να γίνω άντρας». Αναγκάστηκε επίσης να ευνουχίσει ένα γουρούνι, αφού της είπαν ότι έτσι θα δει πώς είναι η χειρουργική επέμβαση τρανσέξουαλ. «Μου έδωσαν ένα χειρουργικό μαχαίρι και μου δόθηκαν οδηγίες πώς να το κάνω», είπε.

«Αλλά δεν μπορούσα να το τελειώσω. Είχα μια σοβαρή κρίση πανικού και από εκεί και πέρα, άρχισα να έχω αυτοκτονικές τάσεις», είπε στην Post .

Της χορηγήθηκαν νευροληπτικά φάρμακα, σχεδιασμένα για άτομα που πάσχουν από ψυχιατρικές ασθένειες. «Θα μπορούσες να με πεις φυλακισμένη», είπε. Η Αλεξάντρα, 28 ετών, μια τρανς γυναίκα από τη Μόσχα της οποίας οι πλούσιοι γονείς απέρριψαν επίσης την επιλογή της, κρατήθηκε με τη βία επί 21 μήνες.

Η Αλεξάνδρα, η οποία συμφώνησε να περιγράψει την εμπειρία της στη Washington Post υπό τον όρο να χρησιμοποιηθεί μόνο με το μικρό της όνομα, πέρασε 21 μήνες σε ένα κέντρο έξω από τη Μόσχα με περίπου 60 άλλα άτομα, κυρίως τοξικομανείς και αλκοολικούς. Της είπαν ότι το να είναι queer ήταν ένας εθισμός που θα της κατέστρεφε τη ζωή.

Η Αλεξάνδρα είπε ότι ήταν τόσο βαριά ναρκωμένη που ένιωθε «σαν ζόμπι» και της έλεγαν συνεχώς ότι ήταν άρρωστη. Κάποιοι κάτοικοι της περιοχής που εργάζονταν στο κέντρο απείλησαν να τη σκοτώσουν. «Ενιωθα μόνη γιατί οι άνθρωποι γύρω μου ήταν από άλλο κόσμο», είπε. «Οι άνθρωποι ήταν πολύ απόμακροι. Ενιωθα σαν να έχω ακυρωθεί».

Οι μαρτυρίες της Μπλέικγουελ και της Αλεξάνδρα έμοιαζαν πολύ με άλλες μαρτυρίες σε ρωσικά ανεξάρτητα μέσα σχετικά με τα κέντρα θεραπείας μετατροπής στη Ρωσία.

Η θεραπεία μετατροπής έχει απαγορευτεί σε 22 πολιτείες των ΗΠΑ και σε 12 χώρες, με πολλές άλλες να σχεδιάζουν εθνικές απαγορεύσεις, σύμφωνα με το Global Equality Caucus, ένα διεθνές δίκτυο νομοθετών που υποστηρίζει τα ίσα δικαιώματα για τα άτομα LGBTQ+.

Τον περασμένο μήνα, ο Κονσταντίν Μπόικοφ, δικηγόρος της DELO LGBT+, διέφυγε από τη Ρωσία στη Νέα Υόρκη μετά από απειλές και κακοποίηση. Ντομάτες και αυγά εκσφενδονίστηκαν στην πόρτα του διαμερίσματός του, όπου βρήκε επίσης υβριστικά σημειώματα και κομμένα κεφάλια κοτόπουλου. Είπε ότι φοβόταν τη φυλάκιση από τις ρωσικές αρχές. «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε τη δραστηριότητά μας στη Ρωσία ως οργανισμός», είπε στην Post ο Μπόικοφ, ένας από τους πέντε ακτιβιστές της DELO LGBT+ που εδρεύουν τώρα στη Νέα Υόρκη, ο οποίος είναι δικηγόρος τόσο της Μπλέικγουελ όσο και της Αλεξάνδρα.

Η Αλεξάνδρα αφέθηκε ελεύθερη τον Ιούνιο αφού έσπασε μια σκάλα και απείλησε τους διευθυντές του ιδρύματος ότι θα συνέχιζε να σπάει περισσότερα πράγματα αν δεν αφεθεί ελεύθερη. Οι γονείς της εξακολουθούν να την αποφεύγουν.

Η Μπλέικγουελ δραπέτευσε ένα μήνα αφότου την απήγαγαν, αλλά συνελήφθη γρήγορα και ξυλοκοπήθηκε τόσο άσχημα που μερικά από τα δόντια της έσπασαν. Προσπάθησε άλλες δύο φορές να δραπετεύσει και ξυλοκοπήθηκε ξανά. Κέρδισε την ελευθερία της καλώντας την αστυνομία από το κινητό ενός υπαλλήλου.

Πριν από τη φυλάκισή της, η Αλεξάνδρα ήταν περήφανα τρανς. Μετά την απελευθέρωσή της, είπε ότι προσπάθησε να απελευθερωθεί διανοητικά από τη θεραπεία μετατροπής, «αλλά απέτυχα». «Σήμερα νιώθω ότι η διεμφυλική μου ταυτότητα έχει κάποιου είδους ζημιά», είπε. «Και αυτό είναι πολύ οδυνηρό».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...