694
Η Ανγκελα Μέρκελ στις δηλώσεις της στα ΜΜΕ πριν από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής | Francisco Seco/Pool via REUTERS

Προκαταβολικό «nein» της Μέρκελ σε κυρώσεις κατά της Τουρκίας

Protagon Team Protagon Team 1 Οκτωβρίου 2020, 17:15
Η Ανγκελα Μέρκελ στις δηλώσεις της στα ΜΜΕ πριν από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής
|Francisco Seco/Pool via REUTERS

Προκαταβολικό «nein» της Μέρκελ σε κυρώσεις κατά της Τουρκίας

Protagon Team Protagon Team 1 Οκτωβρίου 2020, 17:15

«Είναι προς το συμφέρον της Ευρωπαϊκής Ενωσης να αναπτύξει μια πραγματικά εποικοδομητική σχέση με την Τουρκία». Αυτό σημείωσε η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής, στις Βρυξέλλες, το απόγευμα της Πέμπτης, προεξοφλώντας ουσιαστικά ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν πρόκειται να προχωρήσει σε σκληρά μέτρα κατά του Ταγίπ Ερντογάν, παρά τα όσα προκάλεσε τους τελευταίους μήνες στην Ανατ. Μεσόγειο.

Βέβαια, τυπικά η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής θα αφορούσε ακριβώς την τουρκική προκλητικότητα και την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου, δύο κρατών-μελών της ΕΕ δηλαδή, όμως η καγκελάριος είχε ήδη περιγράψει το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί από την Τετάρτη, όταν σε ομιλία της στην Μπούντεσταγκ (εδώ) είχε εξυμνήσει τον Ερντογάν για τη βοήθειά του στο Προσφυγικό.

Ετσι, το απόγευμα της Πέμπτης, φτάνοντας στις Βρυξέλλες, η Μέρκελ ξεκαθάρισε ότι δεν είναι υπέρ της επιβολής κυρώσεων στην Αγκυρα.

Ουσιαστικά πρόκειται για δύο άξονες απέναντι στο τουρκικό ζήτημα.

Το Βερολίνο δεν προτίθεται να πιέσει άλλο την Τουρκία, αν υποτεθεί ότι την πίεσε ποτέ –το γερμανικό πολιτικό σύστημα θυμάται ότι σε 11 μήνες θα διεξαχθούν εκλογές στις οποίες ψηφίζουν τα εκατομμύρια των Τούρκων της Γερμανίας.

Από την άλλη είναι το Παρίσι. Προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, ο Εμανουέλ Μακρόν τόνισε: «Η αλληλεγγύη απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο, και εδώ θέλω να είμαι απόλυτα ξεκάθαρος, δεν είναι διαπραγματεύσιμη».

«Οταν ένα κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης δέχεται επίθεση ή απειλή, όταν τα χωρικά ύδατά του δεν γίνονται σεβαστά, αποτελεί χρέος των Ευρωπαίων να δείξουν αλληλεγγύη. Και θα επαναδιατυπώσουμε την υποστήριξή μας προς την Ελλάδα και την Κύπρο», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Γαλλίας, τονίζοντας ότι τα κράτη-μέλη οφείλουν να δείξουν αλληλεγγύη απέναντι στην Αθήνα και στη Λευκωσία.

Απόλυτος ήταν και ο αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, είπε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση χρειάζεται να δώσει μία ξεκάθαρη απάντηση στις ενέργειες της Τουρκίας, περιλαμβανομένων των κυρώσεων.

Από την πλευρά του, την «πλήρη αλληλεγγύη» της ΕΕ στην Ελλάδα και στην Κύπρο στο ζήτημα των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο εξέφρασε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. «Χρειαζόμαστε περισσότερη σταθερότητα, περισσότερη προβλεψιμότητα» στην περιοχή, τόνισε, μιλώντας για την ανάγκη η ΕΕ να υπερασπιστεί τα «κυριαρχικά δικαιώματα» των μελών της. «Διαφορετικές επιλογές είναι στο τραπέζι», είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σημειώνοντας ότι σήμερα είναι η ευκαιρία για την Ενωση να ξεκαθαρίσει τι περιμένει από τη μελλοντική σχέση της με την Τουρκία.

Χωρίς λύση, ωστόσο, στο ζήτημα της διασύνδεσης των κυρώσεων στη Λευκορωσία και των νέων κυρώσεων εις βάρος της Αγκυρας ξεκίνησε η έκτακτη Σύνοδος. Στόχος των εντατικών διαβουλεύσεων του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι να πετύχει ομοφωνία για τις κυρώσεις κατά του καθεστώτος Λουκασένκο, αλλά η Λευκωσία, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, προς το παρόν επιμένει να μη δίνει τη συναίνεσή της αν δεν υπάρξουν νέα μέτρα κατά της Αγκυρας.

Σύμφωνα με νεότερο προσχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου, το οποίο διέρρευσε στο ΚΥΠΕ και δεν περιλαμβάνει το υπό διαπραγμάτευση απόσπασμα για την Τουρκία, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «καταδικάζει την απαράδεκτη βία εκ μέρους των αρχών της Λευκορωσίας εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών, καθώς και τον εκφοβισμό, τις αυθαίρετες συλλήψεις και κρατήσεις μετά τις προεδρικές εκλογές, τα αποτελέσματα των οποίων δεν αναγνωρίζει».

Το Συμβούλιο, αναφέρεται, «υποστηρίζει πλήρως το δημοκρατικό δικαίωμα του λαού της Λευκορωσίας να εκλέγει τον πρόεδρό του μέσω νέων ελεύθερων και δίκαιων εκλογών, χωρίς εξωτερική παρέμβαση» και «καλεί τις αρχές της Λευκορωσίας να τερματίσουν τη βία και την καταστολή, να απελευθερώσουν όλους τους συλληφθέντες και τους πολιτικούς κρατουμένους, να σεβαστούν την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και την κοινωνία των πολιτών και να ξεκινήσουν έναν εθνικό διάλογο χωρίς αποκλεισμούς». Το σχετικό απόσπασμα καταλήγει ότι «πρέπει να επιβληθούν περιοριστικά μέτρα… χωρίς καθυστέρηση».

Σύμφωνα με γερμανικές διπλωματικές πηγές, η Ελλάδα και η Κύπρος «πρέπει να δουν τις σχέσεις τους με την Τουρκία να βελτιώνονται σε σταθερή βάση. Αυτό δεν μπορεί να γίνει άμεσα… Κάποια πρώτα βήματα έχουν γίνει, αλλά πρέπει να ακολουθήσουν πολλά ακόμα».

Εξάλλου, μετά τη συνάντηση του Σαρλ Μισέλ με τον ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ νωρίτερα, ισπανικές πηγές τόνισαν τη στήριξη της Μαδρίτης στη γερμανική διαμεσολάβηση για την αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο και τη δραστηριότητα του Σάντσεθ σε αυτήν την κατεύθυνση. Πρέπει να υπάρξει αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και την Κύπρο, σημείωναν οι ίδιες πηγές, αλλά η Ισπανία εξαρχής έδινε προτεραιότητα στον διάλογο με την Τουρκία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...