366
Η Ανγκελα Μέρκελ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Ελληνογερμανικό Φόρουμ | REUTERS/Michele Tantussi

Μέρκελ σε Μητσοτάκη: Εχετε την πλήρη υποστήριξή μας για την κρίση στα σύνορα

Protagon Team Protagon Team 9 Μαρτίου 2020, 17:45
Η Ανγκελα Μέρκελ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Ελληνογερμανικό Φόρουμ
|REUTERS/Michele Tantussi

Μέρκελ σε Μητσοτάκη: Εχετε την πλήρη υποστήριξή μας για την κρίση στα σύνορα

Protagon Team Protagon Team 9 Μαρτίου 2020, 17:45

Την αμέριστη αλληλεγγύη και υποστήριξή της προς την Ελλάδα, που αναλαμβάνει την ευθύνη της φύλαξης των συνόρων για λογαριασμό ολόκληρης της Ευρώπης, εξέφρασε η Ανγκελα Μέρκελ μιλώντας στο Ελληνογερμανικό Φόρουμ, στο Βερολίνο.

«Δεν είναι δυνατόν η Αγκυρα να φορτώνει στους ώμους των μεταναστών τα εσωτερικά της προβλήματα και να τους εξωθεί στα σύνορα με την Ελλάδα. Αυτή η πολιτική είναι αδιέξοδη, δήλωσε η καγκελάριος, σύμφωνα με την ανταπόκριση της Ξένιας Κουναλάκη στην «kathimerini.gr».

Τόνισε ακόμα, ότι η λύση είναι η συμφωνία Τουρκίας-ΕΕ, που αποτελεί άλλωστε υπόδειγμα και για άλλες ανάλογες συμφωνίες με χώρες της Αφρικής, έστω και αν οι σχετικές προβλέψεις του 2016 χρειάζονται ανανέωση.

Στο πλαίσιο αυτό, κατά την καγκελάριο, έχει ιδιαίτερη σημασία η σημερινή συνάντηση του τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, με την ευρωπαϊκή ηγεσία στις Βρυξέλλες. «Μπορεί κάποιοι να λένε ότι το 2020 δεν είναι 2015», τόνισε, όμως πως τα προβλήματα παραμένουν: από τον πόλεμο στη Συρία ως τις συγκρούσεις στη Λιβύη.

Τέλος, η καγκελάριος αναφέρθηκε στην απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης να υποδεχθεί 1.000-1.500 ανήλικους πρόσφυγες από τις πλέον ευάλωτες ομάδες και κάτω των 14 ετών, που βρίσκονται σε ελληνικούς καταυλισμούς.

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Πρωθυπουργός δεν διεκδίκησε τίποτα

«Δυστυχώς ο κ. Μητσοτάκης φεύγει από τη συνάντηση με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, έχοντας αποκομίσει μόνο ευχολόγια και αυτονόητες λεκτικές καταδίκες για τον τουρκικό εκβιασμό και την εργαλειοποίηση προσφύγων και μεταναστών από τον Ρ. Τ. Ερντογάν», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, για τη συνάντηση του πρωθυπουργού με την Άγγελα Μέρκελ.

Και συνεχίζει:

“Διεθνοποίηση του τουρκικού εκβιασμού δεν είναι μόνο ενημέρωση αλλά και διεκδίκηση προκειμένου η Ευρώπη και ειδικά η Γερμανία να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Ο Πρωθυπουργός δυστυχώς δεν φαίνεται να διεκδίκησε τίποτα”.

Συγκεκριμένα εγκαλεί τον Πρωθυπουργό ότι δεν πήρε “ούτε μισή αναφορά σε έκτακτη Σύνοδο και κυρώσεις στην Τουρκία”, “ούτε μισή αναφορά στην ανάγκη διαμοιρασμού των βαρών και νέου προγράμματος μετεγκατάστασης προσφύγων στην Ευρώπη όπως το 2016. Επανέφερε μόνο το προ μηνών αίτημα για μετεγκατάσταση ασυνόδευτων προσφυγόπουλων και μάλιστα εθελοντικά”, “ούτε μισή αναφορά στην ανάγκη για επανεγκαταστάσεις προσφύγων από την Τουρκία στην Ευρώπη, ώστε να έχουν κίνητρα να μείνουν εκεί”.

“Η λύση στους εκβιασμούς Ερντογάν και την προσφυγική κρίση δεν μπορεί να είναι μόνο λεκτική αλληλεγγύη και μετατροπή της Ελλάδας σε αποθήκη ψυχών”, καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...