440
Μέρκελ, Μακρόν και Πούτιν τον Δεκέμβριο του 2019. Η πρώην καγκελάριος της Γερμανίας αποκάλυψε ότι έναν χρόνο πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία σχεδίαζε από κοινού με τον γάλλο πρόεδρο τη διοργάνωση συνομιλιών με τον Πούτιν | Reuters

Μέρκελ: Οταν κατάλαβα ότι δεν είχα πια επιρροή στον Πούτιν

Protagon Team Protagon Team 26 Νοεμβρίου 2022, 17:45
Μέρκελ, Μακρόν και Πούτιν τον Δεκέμβριο του 2019. Η πρώην καγκελάριος της Γερμανίας αποκάλυψε ότι έναν χρόνο πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία σχεδίαζε από κοινού με τον γάλλο πρόεδρο τη διοργάνωση συνομιλιών με τον Πούτιν
|Reuters

Μέρκελ: Οταν κατάλαβα ότι δεν είχα πια επιρροή στον Πούτιν

Protagon Team Protagon Team 26 Νοεμβρίου 2022, 17:45

Σε μία παραδοχή που έχει τη δική της ιστορική σημασία προχώρησε η πρώην καγκελάριος της Γερμανίας, Ανγκελα Μέρκελ  στην συνέντευξή της στο περιοδικό Spiegel.

Σε μία προσπάθεια να απαντήσει στις επικρίσεις ότι στο παρελθόν δεν έκανε τίποτα για να αποτρέψει τις μελλοντικές εξελίξεις κυρίως σε σχέση με τον πόλεμο στην Ουκρανία, η Μέρκελ παραδέχτηκε ότι έναν χρόνο πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία σχεδίαζε από κοινού με τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν τη διοργάνωση συνομιλιών με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, «αλλά δεν είχα πλέον δύναμη να το επιβάλω».

Ο δημοσιογράφος, συγγραφέας και επίσης Ανατολικογερμανός Αλεξάντερ Όσαγκ, τη συνάντησε στο νέο πολιτικό της γραφείο έναν χρόνο μετά την επίσημη αποχώρησή της από την καγκελαρία και εκείνη την συμβολική εκδήλωση με στρατιωτικές τιμές προς τιμή της πρώτης γυναίκας καγκελαρίου που παρέμεινε στο αξίωμα αυτό για 16 χρόνια.

Το δημοσίευμα με την συνέντευξη της Μέρκελ στο Spiegel

«Κατά τη διάρκεια της αποχαιρετιστήριας επίσκεψής μου στη Μόσχα, τον Αύγουστο του 2021, είχα την αίσθηση πως, σε ό,τι αφορά την πολιτική εξουσίας, είχα τελειώσει – για τον Πούτιν, μόνο η εξουσία μετράει» δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Δεν είχα πλέον τη δύναμη να επιβάλω συνομιλίες. Όλοι ήξεραν: το φθινόπωρο φεύγω» ανέφερε η πρώην καγκελάριος και αναγνώρισε ότι «ήταν πια ώρα για νέα προσέγγιση» λόγω της έλλειψης προόδου, όχι μόνο στο θέμα της Ουκρανίας, αλλά και σε ό,τι αφορά τις διενέξεις στην Υπερδνειστερία, τη Μολδαβία, τη Γεωργία, την Αμπχαζία, τη Συρία και τη Λιβύη.

Η ίδια, απαντώντας στην κριτική που της ασκείται, τονίζει ότι μετά την προσάρτηση της Κριμαίας, το 2014, «προσπαθήσαμε τα πάντα για να αποτρέψουμε περαιτέρω ρωσικές επιθέσεις και συντονίσαμε λεπτομερώς τις κυρώσεις μας».

Σήμερα, πρόσθεσε, «βρισκόμαστε αντιμέτωποι με έναν κόσμο που είναι και πάλι γεμάτος επιπλοκές. Η ιστορία δεν επαναλαμβάνεται, αλλά φοβάμαι ότι επαναλαμβάνονται τα μοτίβα. Η φρίκη εξαφανίζεται μαζί με τους αυτόπτες μάρτυρες. Αλλά εξαφανίζεται επίσης και το πνεύμα της συμφιλίωσης».

Προειδοποίησε μάλιστα να μην καλλιεργούνται υπερβολικές προσδοκίες στην εξωτερική πολιτική: «Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί ώστε να μη βάλουμε τον πήχη μας τόσο ψηλά ώστε στο τέλος να μη μείνει κανείς που να μπορεί ακόμη να ανταποκριθεί στα πρότυπά μας».

Υπήρχε και η Ελλάδα

Όσο για την κριτική που της ασκείται σήμερα για το πώς άφησε την κατάσταση στην Ουκρανία να εκτραχυνθεί μετά το 2013 και 2014, η Άγκελα Μέρκελ υπεραμύνεται των επιλογών της, λέγοντας ότι εκείνη την εποχή, δεν είχε να ασχοληθεί μόνο με τη Συμφωνία του Μισνκ.

Υπενθύμισε μάλιστα τόσο τις εκλογές που είχε μπροστά της στο εσωτερικό, αλλά «και την Ελλάδα», καθώς και τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το Προσφυγικό.

«Νομίζω ότι είναι σημαντικό να αναρωτηθούμε πώς λειτουργεί η παγκόσμια ιστορία, σύμφωνα με ποιους κανόνες. Διαφορετικά κάνουμε πάντα τα ίδια λάθη» είπε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...