Η απόρριψη του σχεδίου που είχε συμφωνήσει η Τερέζα Μέι με τις Βρυξέλλες για τις σχέσεις Βρετανίας και Ευρωπαϊκής Ενωσης μετά το Brexit θα έχει επιπτώσεις για τη Βρετανία φαίνεται να πιστεύει η Ανγκελα Μέρκελ.
Σε συνέντευξή της, τέσσερα χρόνια και λίγες ημέρες μετά την ημέρα του δημοψηφίσματος, τόνισε ότι η Βρετανία πρέπει να μάθει να ζει με τις επιπτώσεις των πιο χαλαρών δεσμών με την ΕΕ.
«Με τον πρωθυπουργό Τζόνσον η βρετανική κυβέρνηση θέλει να ορίσει η ίδια τη σχέση θα έχει με εμάς. Φυσικά μετά θα πρέπει να ζει με τις επιπτώσεις, δηλαδή μια λιγότερο διασυνδεδεμένη οικονομία. Αν η Βρετανία δεν θέλει να έχει κανόνες για το περιβάλλον, την αγορά εργασίας που να συγκρίνονται με της ΕΕ, οι σχέσεις μας θα είναι λιγότερο στενές», είπε.
«Πρέπει να εγκαταλείψουμε την ιδέα ότι εμείς θα ορίσουμε τι θέλει η Βρετανία», είπε σε ευρωπαϊκές εφημερίδες, μεταξύ των οποίων και τον Guardian. «Αυτό είναι κάτι που θα κάνει η Βρετανία και εμείς θα απαντήσουμε κατάλληλα», πρόσθεσε.
Είναι μια αλλαγή στάσης. Έπειτα από τρία χρόνια κατά τα οποία η καγκελάριος έλεγε ξανά και ξανά ότι η ίδια τάσσεται υπέρ μιας συμφωνίας που θα διατηρούσε τις εμπορικές ροές ΕΕ και Βρετανίας, τώρα δείχνει ότι το παράθυρο ευκαιρίας για κάτι τέτοιο σιγά σιγά κλείνει.
Λίγό πριν η χώρα της αναλάβει την προεδρία της ΕΕ (από την 1η Ιουλίου), η Μέρκελ έθεσε ως προτεραιότητα την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας.
«Σε μια κρίση τέτοιου μεγέθους, αυτό που πρέπει να γίνει είναι εξαιρετικού μεγέθους. Σε αυτή την περίσταση η Γερμανία μπορούσε να αναλάβει λίγο περισσότερο χρέος», είπε αιτιολογώντας την αναπάντεχη στροφή της Γερμανίας προς τη δημοσιονομική χαλαρότητα εξαιτίας της πανδημίας.
Το Ταμείο για την ανάκαμψη δεν θα λύσει όλα τα προβλήματα της Ευρώπης, προειδοποίησε εξάλλου, αλλά χωρίς αυτό «όλα θα ήταν χειρότερα».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News