«Μια θηλυκή γάτα έχει περισσότερη ελευθερία στο Αφγανιστάν από ό,τι μια γυναίκα». Αυτό δήλωσε η βραβευμένη με Οσκαρ ηθοποιός Μέριλ Στριπ στα Ηνωμένα Έθνη τη Δευτέρα σε μια προσπάθεια να κάνει τους παγκόσμιους ηγέτες να εστιάσουν την προσοχή τους στη δεινή θέση των γυναικών και των κοριτσιών στην χώρα της Ασίας.
«Ο τρόπος με τον οποίο αυτή η κοινωνία (σ.σ. στο Αφγανιστάν) έχει ανατραπεί είναι ένα προειδοποιητικό παράδειγμα για τον υπόλοιπο κόσμο», δήλωσε η Στριπ σε εκδήλωση στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Οι Ταλιμπάν, θυμίζει το Reuters, κατέλαβαν την εξουσία στο Αφγανιστάν τον Αύγουστο του 2021, όταν οι δυνάμεις υπό την ηγεσία των ΗΠΑ αποχώρησαν μετά από 20 χρόνια πολέμου. Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν επιδιώξει μια ενοποιημένη παγκόσμια προσέγγιση για την αντιμετώπιση των Ταλιμπάν, οι οποίοι έχουν τσαλαπατήσει τα δικαιωμάτων των γυναικών και όχι μόνο.
«Σήμερα στην Καμπούλ μια θηλυκή γάτα έχει περισσότερες ελευθερίες από μια γυναίκα. Μια γάτα μπορεί να πάει να καθίσει στο μπροστινό σκαλί της και να νιώσει τον ήλιο πάνω στο πρόσωπό της. Μπορεί να κυνηγήσει έναν σκίουρο στο πάρκο. Ένας σκίουρος έχει περισσότερα δικαιώματα από ένα κορίτσι στο Αφγανιστάν σήμερα, επειδή τα δημόσια πάρκα έχουν κλείσει για τις γυναίκες και τα κορίτσια» παρατήρησε η Στριπ.
«Ένα πουλί μπορεί να τραγουδήσει στην Καμπούλ, αλλά ένα κορίτσι όχι και μια γυναίκα δεν μπορεί να το κάνει δημοσίως», είπε.
Τα σχόλια της Στριπ, γράφει το BBC, έρχονται έναν μήνα μετά το νέο νομοσχέδιο των Ταλιμπάν, που εισήγαγε έναν νέο σκοταδιστικό πλαίσιο «ηθικών κανόνων».
Εκτός όλων των άλλων, αυτοί οι νόμοι απαγορεύουν στις γυναίκες ακόμα και να μιλούν δημοσίως αλλά και να κοιτούν απευθείας άνδρες που δεν είναι συγγενείς τους ή παντρεμένοι μαζί τους.
«Χωρίς μορφωμένες γυναίκες, χωρίς γυναίκες στην εργασία, συμπεριλαμβανομένων των ηγετικών ρόλων, και χωρίς να αναγνωρίζονται τα δικαιώματα και οι ελευθερίες του μισού του πληθυσμού του, το Αφγανιστάν δεν θα πάρει ποτέ τη θέση που του αρμόζει στην παγκόσμια σκηνή», δήλωσε από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News