451
Είναι Αύγουστος του 2020, το Βρετανικό Μουσείο μόλις έχει ξανανοίξει μετά το lockdown του κορονοϊού και η dame Μέρι Μπίαρντ φωτογραφίζεται με φόντο τα Γλυπτά του Παρθενώνα | Chris J Ratcliffe/Getty Images

Μέρι Μπίαρντ: Τα Γλυπτά του Παρθενώνα να περιοδεύουν σε όλον τον κόσμο

Protagon Team Protagon Team 2 Ιουλίου 2024, 15:51
Είναι Αύγουστος του 2020, το Βρετανικό Μουσείο μόλις έχει ξανανοίξει μετά το lockdown του κορονοϊού και η dame Μέρι Μπίαρντ φωτογραφίζεται με φόντο τα Γλυπτά του Παρθενώνα
|Chris J Ratcliffe/Getty Images

Μέρι Μπίαρντ: Τα Γλυπτά του Παρθενώνα να περιοδεύουν σε όλον τον κόσμο

Protagon Team Protagon Team 2 Ιουλίου 2024, 15:51

Τα Γλυπτά του Παρθενώνα θα πρέπει να σταλούν σε όλο τον κόσμο ως «πρέσβεις» του ελληνικού πολιτισμού, αντί να σταλούν πίσω στην Αθήνα, σύμφωνα με την dame Μέρι Μπίαρντ, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Βρετανικού Μουσείου.

Η Μπίαρντ δήλωσε ότι το ερώτημα εάν τα Γλυπτά πρέπει να επιστρέψουν στην Ελλάδα ή να μείνουν στο Λονδίνο τα κάνει «να μοιάζουν με παιδί σε μια κακή υπόθεση διαζυγίου», σύμφωνα με τους Times.

Η ίδια είχε κάποτε είχε επιλέξει τα Γλυπτά ως το αγαπημένο της αντικείμενο πολυτέλειας στην εκπομπή Desert Island Discs του BBC. Τη Δευτέρα 1η Ιουλιου, κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης που διοργάνωσαν οι Times Plus στο Βρετανικό Μουσείο είπε ότι κατά τη γνώμη της η Βρετανία θα έπρεπε να μοιράζεται «πιο γενναιόδωρα τα Γλυπτά με την Ελλάδα».

Ομως, πρόσθεσε: «Θέλω να τα μοιραστούμε και με τον κόσμο. Θα ήθελα τα Γλυπτά του Παρθενώνα να γίνουν πρεσβευτές του ελληνικού κλασικού πολιτισμού και σε πολλές άλλες χώρες στον κόσμο. Μπορούν στη συνέχεια να κάνουν τη δουλειά τους όχι μόνο στην Αθήνα και το Λονδίνο, αλλά και στο Πεκίνο».

Τα Γλυπτά του Παρθενώνα, αποσπάστηκαν από την οθωμανοκρατούμενη Ελλάδα τον 19ο αιώνα από τον Λόρδο Ελγιν αργότερα δόθηκαν στο Βρετανικό Μουσείο και έχουν γίνει τα απόλυτα σύμβολα της συζήτησης για την επιστροφή των κλεμμένων αρχαιοτήτων.

Ο πρόεδρος του Μουσείου, Τζορτζ Οσμπορν, έχει προσπαθήσει να συνάψει μια συμφωνία συνεργασίας με την Ελλάδα για το «δανεισμό» ορισμένων από τα Γλυπτά.

Ομως, η συντηρητική κυβέρνηση αμφισβητεί συνεχώς το εάν η Ελλάδα θα τα επέστρεφε και ξεκαθάρισε -όπως και ο Κιρ Στάρμερ των Εργατικών- ότι δεν θα νομοθετήσει ώστε να επιτρέψει στους διαχειριστές του μουσείου να αποφασίσουν ποια αντικείμενα θα κρατήσουν στη συλλογή τους.

Το Εργατικό Κόμμα έχει ξεκαθαρίσει, ωστόσο, ότι δεν θα σταθεί εμπόδιο στους διαχειριστές εάν επιθυμούν να συνάψουν συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση, η οποία ζητά την επιστροφή των Γλυπτών εδώ και δεκαετίες.

Όπως γράφουν οι Times, κατά τη διάρκεια της συζήτησης τη Δευτέρα, ο ιστορικός Ντέιβιντ Ολουσόγκα και ο podcaster και πρώην βουλευτής των Συντηρητικών Ρόρι Στιούαρτ είπαν ότι κατά την άποψη τους τα μάρμαρα πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα.

Ο Ολουσόγκα αμφισβήτησε επίσης το επιχείρημα όσων λένε ότι αν τα αντικείμενα επιστρέφονται στις χώρες καταγωγής τους, τα μουσεία θα μείνουν με «άδειες προθήκες».

«Αυτά τα αντικείμενα (που υπόκεινται σε αξιώσεις επιστροφής) αποτελούν ένα μικροσκοπικό τμήμα του μουσείου. Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι τα μουσεία στενάζουν κάτω από το βάρος της ιστορικής υπερσυλλογής», είπε.

Ο ιστορικός πρόσθεσε ότι ενώ το Βρετανικό Μουσείο έχει περίπου 8 εκατομμύρια αντικείμενα, μόνο 80.000 είναι εκτεθειμένα, ενώ το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας έχει αποθηκευμένο το 95% της συλλογής του και το Εθνικό Ναυτικό Μουσείο είχε μόνο το 7% των αντικειμένων του σε έκθεση.

«Δεν εκτίθενται όλα, διότι αν συνέβαινε αυτό, το μουσείο θα καταλάμβανε το μεγαλύτερο μέρος του Λονδίνου», κατέληξε ο Ολουσόγκα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...