352
Ο σύμμαχος του Πούτιν επανέλαβε τις απειλές που διατύπωσε στο διάγγελμα του την Τετάρτη ο ρώσος πρόεδρος | Sasha Mordovets/Getty Images

Μεντβέντεφ: Η Ρωσία μπορεί να υπερασπιστεί το Ντονμπάς με πυρηνικά όπλα

Protagon Team Protagon Team 22 Σεπτεμβρίου 2022, 16:07
Ο σύμμαχος του Πούτιν επανέλαβε τις απειλές που διατύπωσε στο διάγγελμα του την Τετάρτη ο ρώσος πρόεδρος
|Sasha Mordovets/Getty Images

Μεντβέντεφ: Η Ρωσία μπορεί να υπερασπιστεί το Ντονμπάς με πυρηνικά όπλα

Protagon Team Protagon Team 22 Σεπτεμβρίου 2022, 16:07

Τις απειλές του Βλαντίμιρ Πούτιν επανέλαβε την Πέμπτη ο στενός συνεργάτης του και αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, προειδοποιώντας ότι όλα τα μέσα του ρωσικού οπλοστασίου, περιλαμβανομένων των πυρηνικών όπλων, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την υπεράσπιση των ουκρανικών εδαφών που θα ενσωματωθούν στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Θέλοντας να υπογραμμίσει ότι η άμυνα των εδαφών αυτών θα ενισχυθεί σημαντικά από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις το επόμενο διάστημα, ο Μεντβέντεφ ανέφερε, συγκεκριμένα, ότι «η Ρωσία έχει ανακοινώσει πως όχι μόνο τα στρατέυματα που κλήθηκαν σε επιστράτευση, αλλά και οποιαδήποτε ρωσικά όπλα, περιλαμβανομένων στρατηγικών πυρηνικών όπλων και όπλων αιχμής, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την προστασία τους».

Διαβεβαίωσε, μάλιστα, ότι τα «δημοψηφίσματα» τα οποία οργανώνονται από τις διορισμένες από τη Μόσχα διοικήσεις καθώς και από τους φιλορώσους αυτονομιστές σε μεγάλα υπό ρωσική κατοχή τμήματα ουκρανικών εδαφών θα λάβουν χώρα και ότι «δεν υπάρχει γυρισμός».

«Οι δημοκρατίες του Ντονμπάς (το Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ) και άλλα εδάφη θα γίνουν δεκτά στη Ρωσία», τόνισε ο πρώην πρόεδρος της χώρας.

Τα «δημοψηφίσματα», που αναμένεται να ξεκινήσουν από την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίουσε στα υπό ρωσική κατοχή τμήματα του ουκρανικού Ντονέτσκ, του Λουγκάνσκ, της Χερσώνας και της Ζαπορίζια, καθώς και σε ένα τμήμα της επαρχίας Μικολάιφ, εκτιμάται ότι θα εγκρίνουν με μεγάλη πλειοψηφία την ένταξή τους στη Ρωσία, μετέδωσε το Reuters.

Οι εν λόγω εκλογικές διαδικασίες, που οργανώνονται ελάχιστες μέρες μετά την εξαγγελία τους και υπό το ζυγό του στρατού της Μόσχας και των διλορώσων αυτονομιστών, καταγγέλθηκαν ως ψευδοδημοψηφίσματα από το Κίεβο και τους δυτικούς συμμάχους του.

Αν τα κατεχόμενα εδάφη, σε μέτωπα των οποίων εξελίσσεται η ουκρανική αντεπίθεση, γίνουν επίσημα δεκτά στη Ρωσική Ομοσπονδία, τότε οι περιοχές θα έχουν, πράγματι, το τυπικό δικαίωμα, βάσει του πυρηνικού δόγματος της Μόσχας, προστασίας από ρωσικά πυρηνικά όπλα, σημείωσε το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων.

Κατά την ίδια πηγή, και μέχρι την Πέμπτη, η Μόσχα δεν ήλεγχε πλήρως καμία από τις τέσσερις περιοχές τις οποίες αναμένεται να προσπαθήσει να προσαρτήσει, με περίπου μόνο το 60% της περιοχής του Ντονέτσκ και το 66% εκείνης της Ζαπορίζια να κατέχονται από τον ρωσικό στρατό.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...