582
Χαρίτσης - Αχτσιόγλου τον περασμένο Ιούλιο όταν αποφασιζόταν η υποψηφιότητα της δεύτερης για την αρχηγία. Τώρα φαίνεται ότι περιμένουν πότε είναι η κατάλληλη | INTIMENEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Μένουν μέχρι να φύγουν: Tι αποφασίστηκε στη σύσκεψη των «6+6»

Protagon Team Protagon Team 26 Οκτωβρίου 2023, 10:35
Χαρίτσης - Αχτσιόγλου τον περασμένο Ιούλιο όταν αποφασιζόταν η υποψηφιότητα της δεύτερης για την αρχηγία. Τώρα φαίνεται ότι περιμένουν πότε είναι η κατάλληλη
|INTIMENEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Μένουν μέχρι να φύγουν: Tι αποφασίστηκε στη σύσκεψη των «6+6»

Protagon Team Protagon Team 26 Οκτωβρίου 2023, 10:35

Ενα ορόσημο στο κλίμα της ανορίωτης έντασης που κυριάρχησε στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ την τελευταία εβδομάδα φαίνεται ότι αποτελεί η πανελλαδική διαδικτυακή σύσκεψη που πραγματοποίησε η αποκαλούμενη τάση των «6+6» (Εφη Αχτσιόγλου, Νάσος Ηλιόπουλος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Αλέξης Χαρίτσης κ.ά.) την Τετάρτη το βράδυ. Οχι βέβαια επειδή έλυσε οποιοδήποτε από τα ζητήματα που χωρίζουν τη νέα ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ με την εσωκομματική αντιπολίτευση, αλλά γιατί για πρώτη φορά θέτει ένα πλαίσιο στον χώρο, τον χρόνο και τον τρόπο με τον οποίον θα γίνει η αναμέτρηση.

Τη στιγμή ακριβώς που οι μετρήσεις επιβεβαιώνουν αυτό που περίμενε η εσωτερική αντιπολίτευση (δημοσκοπική καθήλωση του ΣΥΡΙΖΑ, πολύ χαμηλή διεισδυτικότητα του Κασσελάκη στην κοινωνία και πλήρης αποσύνδεση του τελευταίου από την έννοια της Αριστεράς), η σύσκεψη της Τετάρτης φαίνεται ότι ισχυροποιεί τρία δεδομένα:

Πρώτον, ότι η τάση των «6+6» αποτελεί τον πραγματικό κορμό της εσωτερικής αντιπολίτευσης στον ΣΥΡΙΖΑ, παρά την έντονη φασαρία που κάνουν συχνά μέλη και στελέχη της «Ομπρέλας». Τη σύσκεψη της Τετάρτης παρακολούθησαν 800 μέλη, ανάμεσά τους και μέλη της Ομπρέλας και πρώην μέλη της «Κίνησης Μελών» (προεδρικοί) –δείγμα ότι από εκεί αναμένονται οι πρωτοβουλίες και οι εξελίξεις.

Δεύτερον, ότι αυτή τη στιγμή είναι εξαιρετικά εξασθενημένη –αν όχι ανύπαρκτη– κάθε λογική η οποία καταλήγει στην επί μακρόν συνύπαρξη στο ίδιο κόμμα με τον Στέφανο Κασσελάκη και την ομάδα του. Μάλιστα, όσοι είχαν εικόνα από την προ μηνός αντίστοιχη σύσκεψη της «Ομπρέλας», έχουν να λένε ότι ενώ σε εκείνη υπήρχαν αρκετές φωνές που πρότειναν την παραμονή στο κόμμα για να δοθεί η μάχη για τη φυσιογνωμία του, στη σύσκεψη των «6+6», η συζήτηση αυτή δεν υπήρχε –τουλάχιστον μακροπρόθεσμα.

Τρίτον, ότι η τάση αυτή, δεν προσανατολίζεται σε «κινήσεις ατάκτων», σαν αυτές που κατά κόρον είδαμε τις τελευταίες ημέρες εναντίον του νέου προέδρου, αλλά προτιμά να αναμετρηθεί με τη νέα ηγεσία στις επερχόμενες συνεδριάσεις των οργάνων, δηλαδή το Πολιτικό Συμβούλιο και την Κεντρική Επιτροπή. Αυτά είναι και τα δύο ορόσημα, καθώς από το κλίμα της σύσκεψης προέκυψε ότι το Συνέδριο του κόμματος μοιάζει αυτή τη στιγμή κάτι πολύ μακρινό και θολό για να μπει στο σχεδιασμό.

Στην πραγματικότητα, κανείς δεν μπορεί σε αυτή τη φάση να «υποσχεθεί» ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα φτάσει σε Συνέδριο υπό τη σημερινή του μορφή και ότι οι εξελίξεις δεν θα τον έχουν προλάβει. Είναι επίσης προφανές ότι οι «6+6» ποντάρουν και στο γεγονός ότι ο νέος πρόεδρος δεν διαθέτει πλειοψηφία αυτή τη στιγμή σε κανένα όργανο. Ούτε στην Κεντρική Επιτροπή ούτε στο Πολιτικό Συμβούλιο (που την τελευταία φορά χρειάστηκε να κρατήσει 7,5 ώρες και να αποχωρήσουν διακριτικά τρεις διαφωνούντες για να περάσει κουτσουρεμένη η πρώτη πρόταση του κ. Κασσελάκη), αλλά ούτε και στην Επιτροπή Δεοντολογίας, όπου αν τελικά φτάσουν να συζητηθούν τα προεδρικά αιτήματα για διαγραφή των Στέφανου Τζουμάκα, Δημήτρη Βίτσα, Πάνου Σκουρλέτη και Νίκου Φίλη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα υποστεί πιθανότατα μια πρώτη μεγαλοπρεπή ήττα.

Ωστόσο, αυτό που γνωρίζουν καλά τα ηγετικά στελέχη των «6+6» είναι ότι δεν μπορούν επ’ άπειρον να μποϊκοτάρουν τη νέα ηγεσία, χωρίς να δουν τη φθορά να επιστρέφει και τους ίδιους. Την Τετάρτη, την ώρα που η πλειονότητα των ομιλητών-μελών της τάσης πρότεινε αποχώρηση από τον ΣΥΡΙΖΑ σε σύντομο χρονικό διάστημα και χρησιμοποιούσε πολύ επιθετικούς πολιτικούς χαρακτηρισμούς για τη νέα ηγεσία, τα πιο αναγνωρίσιμα στελέχη προσπαθούσαν μάλλον να συγκρατήσουν αυτή την ορμή. Οχι εντελώς όμως. Στις τοποθετήσεις τους διέκρινε κανείς τη συνειδητοποίηση ότι η κατάσταση που διαμορφώνεται αυτή τη στιγμή τείνει να γελοιοποιεί όλους τους αντιμαχόμενους.

Η πιθανότητα να εξέλθει ο ΣΥΡΙΖΑ ενωμένος από την ερχόμενη Κεντρική Επιτροπή, αυτή τη στιγμή είναι περίπου ίση με αυτήν μιας άμεσης διάσπασης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...