386
«Το βλέπω πολύ δύσκολο να συμφωνήσω» στην πώληση νέου στρατιωτικού εξοπλισμού στην Τουρκία, δήλωσε ο Ρόμπερτ Μενέντεζ | EPA/Tom Williams

Μενέντεζ: Κλειστή η πόρτα του αμερικανικού οπλοστασίου για την Αγκυρα

Protagon Team Protagon Team 31 Μαΐου 2022, 18:59
«Το βλέπω πολύ δύσκολο να συμφωνήσω» στην πώληση νέου στρατιωτικού εξοπλισμού στην Τουρκία, δήλωσε ο Ρόμπερτ Μενέντεζ
|EPA/Tom Williams

Μενέντεζ: Κλειστή η πόρτα του αμερικανικού οπλοστασίου για την Αγκυρα

Protagon Team Protagon Team 31 Μαΐου 2022, 18:59

Την αντίθεσή του στην πώληση νέου στρατιωτικού εξοπλισμού στην Τουρκία εξέφρασε, για ακόμη μία φορά, ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ, υπενθυμίζοντας ότι η συγκεκριμένη επιτροπή καλείται να παίξει ένα σημαντικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία. Οπως σημείωσε χαρακτηριστικά, «η εν λόγω επιτροπή είναι αυτή που αποφασίζει για τις πωλήσεις όπλων και το βλέπω πολύ δύσκολο να συμφωνήσω σε μια τέτοια εξέλιξη».

Συνεχίζοντας, ο γερουσιαστής χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την παραβατική συμπεριφορά της Αγκυρας, η οποία περιλαμβάνει υπερπτήσεις και παραβιάσεις τόσο του ελληνικού εναέριου χώρου όσο και των χωρικών υδάτων. Εκτίμησε μάλιστα ότι η μεγαλύτερη απειλή για την ασφάλεια και την ευημερία στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου προέρχεται από την Τουρκία.

Υπό αυτό το πρίσμα, ο Μενέντεζ υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να συνεχίσουν την πίεση προκειμένου να καταστήσουν σαφές ότι η συγκεκριμένη συμπεριφορά θα έχει συνέπειες, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Υπενθυμίζεται πως η Αγκυρα επιδιώκει να επιστρέψει στο πρόγραμμα των αμερικανικών F-35 καθώς και να αρθεί το πάγωμα της αναβάθμισης των F-16.

Η ελληνική πλευρά έθεσε το ζήτημα του εκσυγχρονισμού του τουρκικού οπλοστασίου από τις ΗΠΑ, με φόντο και τις εντάσεις που προκαλεί η γειτονική χώρα, κατά το ταξίδι του Πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον.

Κατά την ιστορική ομιλία του στο Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε συγκεκριμένα: «Παρακαλώ σημειώστε ότι το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται το ΝΑΤΟ σε μια στιγμή που η προσοχή μας εστιάζεται στο πώς θα βοηθήσουμε την Ουκρανία να αντιμετωπίσει την ρωσική επιθετικότητα είναι άλλη μία πηγή αστάθειας στον νοτιανατολικό άκρο της συμμαχίας. Σας ζητώ να το λάβετε αυτό υπόψη σας όταν παίρνετε αποφάσεις για αμυντικούς εξοπλισμούς που αφορούν τη Ανατολική Μεσόγειο».

Εξάλλου, αναλυτές εκτιμούν πως οι πρόσφατες τουρκικές ενστάσεις για την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, ανάμεσα σε άλλες κινήσεις του τούρκου προέδρου στη διεθνή σκακιέρα, θα μπορούσαν να «κρύβουν» ένα παζάρι – ή έναν εκβιασμό – για τα μαχητικά αεροσκάφη (περισσότερα εδώ και εδώ).

Αρση του εμπάργκο για την Κύπρο

Τέλος, ο αμερικανός γερουσιαστής αναφέρθηκε και στο εμπάργκο πώλησης όπλων στην Κύπρο, το οποίο έχει αρθεί μερικώς.

Ο Μενέντεζ έκανε λόγο για μια αναχρονιστική πραγματικότητα, λέγοντας ότι οι συνθήκες είναι ώριμες ώστε να επέλθει η πλήρης άρση του εμπάργκο, η οποία θα επιτρέψει στην Κύπρο να εκσυγχρονίσει την άμυνα της και να ενσωματωθεί περαιτέρω αμυντικά με την ΕΕ και τις ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...