366
Ο Ρόμπερτ Μενέντεζ μιλά στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, τον Μάιο | REUTERS/Julia Nikhinson

Μενέντεζ: Δεν έχει αλλάξει η στάση μου για την πώληση των F-16 στην Αγκυρα

Protagon Team Protagon Team 28 Ιουλίου 2023, 13:49
Ο Ρόμπερτ Μενέντεζ μιλά στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, τον Μάιο
|REUTERS/Julia Nikhinson

Μενέντεζ: Δεν έχει αλλάξει η στάση μου για την πώληση των F-16 στην Αγκυρα

Protagon Team Protagon Team 28 Ιουλίου 2023, 13:49

O Ρόμπερτ Μενέντεζ δήλωσε ότι εξακολουθεί να διατηρεί επιφυλάξεις σχετικά με την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία και ότι δεν έχει αλλάξει την αρνητική στάση του όσον αφορά την πώληση των αεροσκαφών στην Αγκυρα.

Δεν υπάρχει «τίποτα καινούργιο», δήλωσε ο Δημοκρατικός πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, μιλώντας στο Reuters. «Συνεχίζουμε να εκφράζουμε τις ανησυχίες μας».

Αργότερα, ο Μενέντεζ μίλησε για την Τουρκία κατά τη διάρκεια της ακρόασης για τον διορισμό του υποψηφίου ως βοηθού υπουργού Εξωτερικών για ευρωπαϊκές και ευρασιατικές υποθέσεις, Τζέιμς Ο’Μπράιαν.

«Θέλω να επαναλάβω αυτό που είπε ο γερουσιαστής Βαν Χόλεν, σχετικά με την εξέταση του ενδεχομένου από την κυβέρνηση για την παροχή των F-16 στην Τουρκία. Δεν αποτελεί έκπληξη ότι η Σουηδία δεν έχει λάβει ακόμη την ψήφο από την Τουρκία, παρόλο που ο Ερντογάν είπε το “ναι”. Η Σουηδία έπρεπε να είναι μέσα (στο ΝΑΤΟ). Ο Ερντογάν θα μπορούσε να συγκαλέσει το Κοινοβούλιο. Θα μπορούσε να είχε προχωρήσει στην ψηφοφορία. Δεν το έχει κάνει.

Και, ξέρετε, δεν μπορούμε να έχουμε μια πολεμική συμπεριφορά στην ανατολική Μεσόγειο. Εχουμε έναν άλλο σύμμαχο στο ΝΑΤΟ, την Ελλάδα, στην οποία όχι μόνο έχουμε τη μακροχρόνια βάση στον κόλπο της Σούδας, αλλά έχουμε την Αλεξανδρούπολη, η οποία έχει γίνει “η Σούδα του Βορρά” και ένα σημαντικό ενεργειακό κέντρο και κέντρο μεταφόρτωσης του ΝΑΤΟ.

Τώρα, πώς είναι λειτουργικό για εμάς να έχουμε έναν νατοϊκό σύμμαχο που να τηρεί μια εμπόλεμη στάση απέναντι σε έναν άλλο (σύμμαχο) και να του πουλάμε με κάποιο τρόπο τα F-16;

Ελπίζω, λοιπόν, ότι αυτό θα είναι ένα από τα θέματα στο οποίο θα επικεντρωθείτε, εάν και η επικύρωση του διορισμού σας εξακολουθεί να εκκρεμεί.

Ελπίζω ότι μπορούμε να είμαστε υπέρμαχοι μιας ισχυρότερης σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο γιατί είναι κάτι απίστευτα σημαντικό. Ελπίζω ότι θα εργαστούμε στο σχήμα 3+1 με έναν τρόπο που θα ενισχύσει τις σχέσεις μεταξύ του Ισραήλ, της Κύπρου, της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών», τόνισε ο Μενέντεζ.

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι το υπουργείο Εξωτερικών θα συνεχίσει τις διαβουλεύσεις για την πώληση των F-16 στην Αγκυρα. Ο εκπρόσωπος είπε ότι ο Τζο Μπάιντεν έχει ξεκαθαρίσει εδώ και καιρό ότι υποστηρίζει την πώληση. «Πρόκειται για τη διευκόλυνση της διαλειτουργικότητας του ΝΑΤΟ και είναι προς το εθνικό συμφέρον των ΗΠΑ», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...