Θέμα αξιοπιστίας του Βρετανικού Μουσείου τίθεται μετά τις αποκαλύψεις για τις κλοπές αντικειμένων από τους χώρους του, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη σε συνέντευξή της στο «Βήμα της Κυριακής».
«Η απώλεια, η κλοπή, η φθορά αντικειμένων από τις συλλογές ενός μουσείου είναι εξαιρετικά σοβαρό και ιδιαίτερα λυπηρό γεγονός. Οταν μάλιστα αυτό συμβαίνει εκ των έσω, πέρα από την όποια ηθική και ποινική ευθύνη τίθεται μείζον ζήτημα αξιοπιστίας του ίδιου του μουσειακού οργανισμού», ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Μενδώνη μιλώντας στη δημοσιογράφο Τάνια Μποζανίνου. Για να προσθέσει πως «όταν συμβαίνουν τέτοια περιστατικά, προφανώς τίθεται θέμα ασφάλειας και ακεραιότητας για το σύνολο των εκθεμάτων του μουσείου».
Η υπουργός Πολιτισμού εκτίμησε πως η υπόθεση με τις κλοπές θησαυρών από το Βρετανικό Μουσείο ενισχύει το μόνιμο αίτημα της Ελλάδας για επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα, ενώ εξήγησε πως κατά την παραμονή τους στο Λονδίνο οι αρχαίοι αυτοί ελληνικοί θησαυροί έχουν «κακοποιηθεί» πολλές φορές και όχι μόνο από τα περιστατικά με τα νερά της βροχής στις αίθουσες έκθεσής τους το 2019 και το 2021, που μαρτυρούν την εγκατάλειψη του κτιρίου.
Η ίδια υπενθύμισε από τις σελίδες του «Βήματος της Κυριακής» πως τα Γλυπτά από το 1816 και για έναν περίπου αιώνα παρέμειναν εκτεθειμένα όχι μόνο στην ακραία ατμοσφαιρική ρύπανση του Λονδίνου, αλλά σε μια αίθουσα στην οποία έκαιγαν κάρβουνο σε θερμάστρες χωρίς καμινάδα!
«Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το μαύρισμα της επιφάνειάς τους και τη διάβρωσή της», σημείωσε η κυρία Μενδώνη για να συμπληρώσει πως «τα Γλυπτά πλύθηκαν με απολύτως ανορθόδοξο τρόπο δύο φορές μετά την εκμάγευσή τους, το 1817 και το 1837, και πολλές ακόμη φορές μέχρι το 1930». Μάλιστα στα 30s χρησιμοποίησαν συρμάτινες βούρτσες και χημικά για να απομακρύνουν την αρχαία πατίνα!
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News