398
Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη | Intime/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Μενδώνη: Κακώς έπεσε ο πίνακας του Πικάσο, δεν ήταν ντεκόρ

Protagon Team Protagon Team 30 Ιουνίου 2021, 21:29
Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη
|Intime/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Μενδώνη: Κακώς έπεσε ο πίνακας του Πικάσο, δεν ήταν ντεκόρ

Protagon Team Protagon Team 30 Ιουνίου 2021, 21:29

Πολύ σύντομα οι πίνακες του Πικάσο και του Μοντριάν θα βρίσκονται και πάλι στις εγκαταστάσεις της Εθνικής Πινακοθήκης, δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, η οποία επισήμανε ότι έχουν γίνει όλα όσα προβλέπονται για την πιστοποίηση της γνησιότητας των έργων.

Σε συνέντευξή της την Τετάρτη στον ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου, η υπουργός είπε για την εξιχνίαση της κλοπής ότι «ισχύουν όσα έχει ανακοινώσει η Αστυνομία αναφορικά με την υπόθεση». Πρόσθεσε ότι «ο καθένας μπορεί να έχει μια άλλη άποψη, αλλά τα στοιχεία που γνωρίζουμε για την υπόθεση είναι αυτά που έχουν ανακοινωθεί».

Επιπλέον, σχολίασε ότι «δεν είναι καθυστερημένη η επιτυχία της Αστυνομίας, καθώς και στις διεθνείς κλοπές, χρειάζεται μια δεκαετία για να αποκαλυφθούν όλα τα δεδομένα σχετικά με κλοπές έργων Τέχνης».

Απαντώντας σε επικρίσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την επικοινωνιακή διαχείριση της ανεύρεσης των χαμένων έργων, η υπουργός είπε: «Την ώρα που έγινε η συνέντευξη του κ. Χρυσοχοΐδη και η δική μου, δεν υπήρχαν οι πίνακες στον χώρο και ξέρω πολύ καλά ότι η φωτογράφιση έγινε προηγουμένως και επομένως δεν καταλαβαίνω την επίκληση του ντεκόρ».

Για το αν πιστοποιήθηκε ότι τα έργα είναι αυθεντικά η υπουργός είπε: «Η Ελληνική Αστυνομία έχει ειδικούς που να πιστοποιούν την γνησιότητα έργων Τέχνης ή αρχαιοτήτων» και ότι έχουν γίνει όλα όσα προβλέπονται.

Αυτή τη στιγμή οι πίνακες «βρίσκονται εκτός Εθνικής Πινακοθήκης, μέχρι να αποφανθεί ο εισαγγελέας πότε θα μπορέσει να τους παραλάβει η Εθνική Πινακοθήκη. Αύριο [Πέμπτη] αναμένεται κλιμάκιο της Εθνικής Πινακοθήκης να παραλάβει τους πίνακες και να τους μεταφέρει στις εγκαταστάσεις της, ώστε να γίνουν εργασίες συντήρησης που τυχόν χρειάζονται».

REUTERS/Costas Baltas

Για το περιστατικό με τον πίνακα του Πικάσο που έπεσε στο πάτωμα όπως και το ότι τον άγγιζαν με γυμνά χέρια, η κυρία Μενδώνη τόνισε ότι αυτό «κακώς συνέβη, δεν μπορεί κανείς να πει ότι ήταν καλό αυτό που έγινε, αλλά δεν μπορεί να πει κανείς ότι ήταν ντεκόρ κάποιας φιέστας».

Η Εθνική Πινακοθήκη, όπως παραδόθηκε τον Μάρτιο του 2021, «πληροί όλες τις προδιαγραφές ασφαλείας. Και σε επίπεδο ασφάλειας δεν στερείται το παραμικρό από όλα τα αντίστοιχα μουσεία του εξωτερικού. Τηρούνται όλες οι προδιαγραφές που απαιτούνται για τα έργα που φυλάσσονται εκεί. Στην Εθνική Πινακοθήκη υπάρχουν όλα τα σύγχρονα συστήματα».

Τέλος, σε ερώτημα αν υπήρχε πληροφοριοδότης, η υπουργός είπε ότι «από πλευράς υπουργείου Πολιτισμού δεν γνωρίζουμε να υπήρξε πληροφοριοδότης ούτε υπήρξε αμοιβή και από όσο γνωρίζω και από πλευράς υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ισχύει το ίδιο».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...