Μενδώνη: Αναβιώνει η τέχνη της πέτρας σε Αρκαδία και Κοζάνη
Μενδώνη: Αναβιώνει η τέχνη της πέτρας σε Αρκαδία και Κοζάνη
Με την υπογραφή μιας σημαντικής Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτισμικής Ανάπτυξης, το υπουργείο Πολιτισμού, η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, η Περιφέρεια Πελοποννήσου και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας αναλαμβάνουν από κοινού την εκπόνηση ενός ερευνητικού έργου για την ίδρυση και λειτουργία Σχολών Μαθητείας στην παραδοσιακή τέχνη της πέτρας.
Το έργο αφορά τους οικισμούς του Πεντάλοφου Βοΐου στην Κοζάνη και τα Λαγκάδια Γορτυνίας στην Αρκαδία, και στόχο έχει την ανάπτυξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων και υλικού για τη διασφάλιση και αναβίωση αυτής της μοναδικής παραδοσιακής τέχνης.
Η παραδοσιακή τέχνη της πέτρας, που έχει αναγνωριστεί ως άυλη πολιτιστική κληρονομιά και εντάσσεται στον Εθνικό Κατάλογο, αποτελεί σημαντικό κομμάτι της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, ενώ ταυτόχρονα διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών. Το ερευνητικό έργο, το οποίο αναμένεται να διαρκέσει δύο χρόνια και έχει προϋπολογισμό 400.000 ευρώ, στοχεύει στην εκπαίδευση νέων τεχνιτών και μαστόρων της πέτρας, προκειμένου να καλυφθεί το αυξανόμενο κενό σε εξειδικευμένο προσωπικό και να διασφαλιστεί η συνέχιση αυτής της τέχνης.
Η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, ανέφερε κατά την υπογραφή της σύμβασης: «Η αναβίωση των παραδοσιακών τεχνών είναι μια από τις κύριες πολιτικές προτεραιότητες του υπουργείου Πολιτισμού. Μέσα από τη συνεργασία μας με τις Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας και Πελοποννήσου, επιδιώκουμε τη δημιουργία ενός βιώσιμου προτύπου για την ανάπτυξη της παραδοσιακής τέχνης της πέτρας, προσφέροντας στους νέους επαγγελματική κατάρτιση και επιχειρηματική υποστήριξη, ενώ ταυτόχρονα συνδράμουμε στην αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος της χώρας. Επενδύουμε στην πολιτιστική μας κληρονομιά, δημιουργώντας ένα μέλλον που συνδυάζει την ελληνικότητα με τη διεθνή διάσταση».
Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δημήτρης Πτωχός, τόνισε: «Η δημιουργία Σχολών Πέτρας και Παραδοσιακών Μορφών Δόμησης στα Λαγκάδια Αρκαδίας και τον Πεντάλοφο Κοζάνης είναι μια ουσιαστική επένδυση που ενισχύει την πολιτιστική μας κληρονομιά και ανοίγει νέες ευκαιρίες για τους νέους, οι οποίοι θέλουν να μάθουν την τέχνη της πέτρας και να συμβάλλουν στην τοπική ανάπτυξη».
Ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Αμανατίδης, πρόσθεσε: «Η τέχνη της πέτρας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής μας. Με τη δημιουργία της Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο, στοχεύουμε να προσφέρουμε στους νέους τη δυνατότητα να αποκτήσουν επαγγελματικές δεξιότητες και να συμμετάσχουν στην αποκατάσταση και ανάδειξη της αρχιτεκτονικής μας κληρονομιάς, εξασφαλίζοντας τη συνέχεια αυτής της μοναδικής τέχνης».
Η δημιουργία αυτών των σχολών είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς θα συμβάλει στη διατήρηση και αναβίωση της παραδοσιακής τέχνης της πέτρας, η οποία έχει μια βαθιά ιστορική και πολιτιστική αξία, όχι μόνο για τις συγκεκριμένες περιοχές, αλλά και για όλη τη χώρα.
Τα μαστοροχώρια του Πεντάλοφου και των γύρω χωριών της Κοζάνης, καθώς και τα Λαγκάδια Γορτυνίας, αποτελούν σημεία αναφοράς για την τέχνη της πέτρας και έχουν αναδείξει πολλές γενιές μαστόρων που δραστηριοποιούνται τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
Η λειτουργία των σχολών θα παρέχει σε νέους τεχνίτες και μαστόρους την ευκαιρία να ασκήσουν και να εξελίξουν τις παραδοσιακές τεχνικές, ενώ ταυτόχρονα θα εξασφαλιστεί η διατήρηση των πολύτιμων αρχιτεκτονικών στοιχείων σε ιστορικούς οικισμούς και μνημεία, ενισχύοντας την πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News
Γράψτε σχόλιο στο: Μενδώνη: Αναβιώνει η τέχνη της πέτρας σε Αρκαδία και Κοζάνη
Παρακαλούμε, εισάγετε σχόλια μόνο σχετικά με το θέμα. Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο ή με περιεχόμενο που έρχεται σε αντίθεση με τις οδηγίες και τους όρους χρήσης του protagon.gr δεν θα δημοσιεύονται.Το email σας δεν θα εμφανίζεται.