426
Τo Μουσείο της Μελβούρνης, όπου θα φιλοξενηθεί η έκθεση | Francisco Anzola/Wikipedia

Μελβούρνη: Μεγάλη έκθεση με εμβληματικά έργα του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

Protagon Team Protagon Team 10 Απριλίου 2022, 14:38
Τo Μουσείο της Μελβούρνης, όπου θα φιλοξενηθεί η έκθεση
|Francisco Anzola/Wikipedia

Μελβούρνη: Μεγάλη έκθεση με εμβληματικά έργα του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

Protagon Team Protagon Team 10 Απριλίου 2022, 14:38

Η έκθεση «Ανοικτοί Ορίζοντες. Αρχαία ελληνικά ταξίδια και επαφές», προϊόν δημιουργικής συνέργειας του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου με το Μουσείο της Μελβούρνης, υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και των Μουσείων της Βικτώριας Αυστραλίας, θα φιλοξενείται από τις 23 Απριλίου έως τις 14 Αυγούστου 2022, στο Μουσείο της Μελβούρνης, στην Αυστραλία.

Η έκθεση θα εγκαινιαστεί παρουσία της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ.

«Σε όλες τις περιόδους της ιστορίας, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, οι Ελληνες ταξιδεύουν σε κάθε άκρη του κόσμου ακολουθώντας και εξερευνώντας τους ανοιχτούς ορίζοντες των θαλασσών. Τα στοιχεία που έφεραν, όπου κι αν έφτασαν, είναι ο κοσμοπολιτισμός και η εξωστρέφεια, μαζί με τη δυνατότητα της προσαρμογής, της δημιουργικής αξιοποίησης των ξένων επιρροών. Αυτά τα αναπόσπαστα στοιχεία του ελληνικού πολιτισμού, φέρουν οι Ελληνες σε όλο τον κόσμο, φέρουν και οι Ελληνες της Αυστραλίας», δήλωσε η υπουργός.

«Η έκθεση “Ανοικτοί Ορίζοντες. Αρχαία ελληνικά ταξίδια και επαφές” αποτελεί έναν οφειλόμενο φόρο τιμής, τόσο στην πολυάριθμη ελληνική κοινότητα της Μελβούρνης και της Αυστραλίας, που εδώ και δεκαετίες διατηρεί ισχυρό το ελληνικό πνεύμα παρά τη μεγάλη απόσταση από την πατρίδα, όσο και στην Αυστραλία, μια μεγάλη χώρα, που τους υποδέχθηκε φιλόξενα και με γενναιοδωρία», τόνισε η κυρία Μενδώνη.

Μέσα από 44 εμβληματικά έργα τέχνης του μεγαλύτερου μουσείου της Ελλάδας, που καλύπτουν μία χρονική περίοδο τεσσάρων χιλιετιών, ο επισκέπτης πλοηγείται σε καινούργιες θάλασσες της αρχαίας ελληνικής ιστορίας.

Μαρμάρινο άγαλμα σφίγγας, από τα Σπάτα, Αττικής. 560-550 π.Χ., ένα από τα έργα της έκθεσης | Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο/ Ελ. Γαλανόπουλος

Το νοητό νήμα που διαπερνά την έκθεση αφορά στο πώς τα ταξίδια και οι επαφές με άλλους λαούς και πολιτισμούς ζωογόνησαν το πνεύμα και επέδρασαν στο αρχαιοελληνικό γίγνεσθαι.

Τα εκθέματα εικονογραφούν την ελληνική εμπορική διασπορά αλλά και τις πολεμικές αναταράξεις, τις ακμάζουσες ελληνικές αποικίες αλλά και τις παροικίες ξένων στον ελλαδικό χώρο, τις εγχώριες θρησκευτικές αντιλήψεις αλλά και την ενσωμάτωση νέων λατρευτικών στοιχείων.

«Είναι ένα εκκρεμές που αέναα κινείται ανάμεσα στην αρχαιοελληνική ιδιοσυγκρασία και σε διαμορφωτικές εμπειρίες μέσα από την επικοινωνία. Μέσα από την ώσμωση προέκυψε η ιδιαίτερη πολιτισμική ταυτότητα του αρχαίου ελληνικού κόσμου», σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού.

Στην Αυστραλία ζει μία από τις πολυπληθέστερες ελληνικές κοινότητες παγκοσμίως. Η πολιτεία της Βικτώριας θεωρείται ο πυρήνας της ελληνοαυστραλιανής παροικίας. «Η διαρκής ανάγκη των ανθρώπων για ταξίδια και εξερευνήσεις δεν θα πάψει ποτέ. Είναι και θα είναι πάντοτε μία εμπειρία για τους ανοικτούς ορίζοντες του μυαλού και της ψυχής», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Περισσότερες πληροφορίες, στην ιστοσελίδα του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και σε αυτή των Μουσείων της Βικτώριας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...