Με νόμο που ψηφίστηκε από το ιταλικό κοινοβούλιο, η κυβέρνηση Μελόνι επιβάλλει νέους αυστηρούς κανόνες στα πλοία μη κυβερνητικών οργανώσεων (ΜΚΟ) που εκτελούν επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στην κεντρική Μεσόγειο.
Βασικό επιχείρημα της ιταλικής κυβέρνησης, ότι τέτοιου είδους επιχειρήσεις ουσιαστικά «ενθαρρύνουν» τους μετανάστες και τους πρόσφυγες να αποπειρώνται τον επικίνδυνο διάπλου της κεντρικής Μεσογείου, ξεκινώντας από τις ακτές της βορείου Αφρικής.
Από την πλευρά τους οι ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή, απορρίπτουν τις κατηγορίες που τους αποδίδονται ότι διευκολύνουν και ενδεχομένως συνεργάζονται με διακινητές.
Οπως λένε, δεκάδες χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες προσπαθούν να φθάσουν στην Ιταλία, ανεξαρτήτως αν τα πλοία διάσωσης πλέουν στην περιοχή, οπότε οι νέοι αυστηρότεροι κανόνες το μόνο που θα πετύχουν, είναι να αυξηθεί ο αριθμός των ζωών που χάνονται στα νερά της Μεσογείου.
Σύμφωνα με τον νόμο που ψηφίστηκε από το ιταλικό κοινοβούλιο, εφεξής τα πλοία των ΜΚΟ οφείλουν να ζητούν να τους υποδειχθεί ασφαλές λιμάνι και να κατευθύνονται εκεί «χωρίς καθυστέρηση» και να μην παραμένουν στη θαλάσσια περιοχή αναζητώντας άλλα πλεούμενα σε κίνδυνο.
Προβλέπεται επίσης, υποχρέωση για όλες τις μη κυβερνητικές οργανώσεις να παρέχουν λεπτομερή στοιχεία για τις επιχειρήσεις τους στις ιταλικές αρχές.
Οι κυβερνήτες των πλοίων που αψηφούν τους νέους κανόνες, κινδυνεύουν με πρόστιμα έως και 50.000 ευρώ. Σε περίπτωση επανειλημμένης υποτροπής -κατά την ορολογία του νομοσχεδίου- τα πλοία τους θα δεσμεύονται ή θα κατάσχονται.
Μόλις λίγες ώρες μετά την ψήφιση του νόμου στο ιταλικό κοινοβούλιο, η μη κυβερνητική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF) γνωστοποίησε ότι απαγορεύθηκε ο απόπλους του πλοίου της, Geo Barents, για είκοσι ημέρες και ότι επιπλέον καλείται να πληρώσει πρόστιμο 10.000 ευρώ.
Οι ιταλικές αρχές κατηγόρησαν τη ΜΚΟ ότι απέκρυψε πληροφορίες αναφορικά με επιχείρηση διάσωσης την περασμένη εβδομάδα, όταν το Geo Barents μετέφερε 48 μετανάστες στην Ανκόνα, εξήγησε εκπρόσωπος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.
«Μελετάμε ποιες νομικές πρωτοβουλίες θα μπορούσαμε να αναλάβουμε για να αμφισβητήσουμε αυτό που έγινε. Δεν είναι αποδεκτό να τιμωρείσαι επειδή έσωσες ανθρώπινες ζωές», υπογράμμισε η MSF σε ανάρτησή της στο Twitter (δείτε τη κάτω).
⚫️Le autorità italiane sono salite a bordo della #GeoBarents e hanno notificato al nostro team il fermo della nave e l'applicazione di una multa. Stiamo valutando le azioni legali da intraprendere per contestare l'accaduto.
‼️NON È ACCETTABILE essere puniti per aver salvato vite— MediciSenzaFrontiere (@MSF_ITALIA) February 23, 2023
Από την πλευρά του, σε παρέμβασή του στη Γερουσία, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Νικόλα Μολτένι, στέλεχος της Λέγκας, προειδοποίησε ότι «αν μείνει ανεξέλεγκτη η μετανάστευση, δημιουργεί εκμετάλλευση, μαύρη εργασία, σκλαβιά».
Ο τρόπος με τον οποίο προσεγγίζει η Ρώμη «αυτή την ανθρωπιστική κρίση» είναι λανθασμένος, αντέτεινε ο ύπατος αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Φόλκερ Τουρκ.
Οπως υποστηρίζουν οι ΜΚΟ, οι ιταλικές αρχές αναγκάζουν τα πλοία τους να διανύουν μεγάλες αποστάσεις από τις περιοχές όπου εκτελούν επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης προς λιμάνια της βόρειας Ιταλίας, έτσι ώστε να τα εμποδίζουν όσο το δυνατόν περισσότερο.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ιταλικής κυβέρνησης, φέτος έχουν φθάσει στην Ιταλία 12.667 πρόσφυγες και μετανάστες, αριθμός διπλάσιος από εκείνον την αντίστοιχη περίοδο του 2022.
Εσωτερικό έγγραφο του ιταλικού υπουργείου Εσωτερικών που περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου Reuters, αναφέρει ότι το 2022 έφθασαν στη χώρα 105.000 μετανάστες, εκ των οποίων μόλις το 10% μεταφέρθηκε σε ιταλικά λιμάνια από πλοία ΜΚΟ.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News