Μέλη της οργάνωσης DHKP-C (Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Κόμμα-Μέτωπο – Devrimci Halk Kurtuluş Partisi-Cephesi), που δρα στην Τουρκία φέρονται ότι είναι, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, οι εννέα προσαχθέντες (οκτώ άνδρες και μία γυναίκα) κατά τις εφόδους της Αντιτρομοκρατικής σε Νέο Κόσμο και Καλλιθέα. Η DHKP-C θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση τόσο στην Τουρκία, όσο και από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση (σύμφωνα με την κοινή θέση 2001/931/ΚΕΠΠΑ σχετικά με την εφαρμογή ειδικών μέτρων για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας).
Μέχρι στιγμής παραμένει αδιευκρίνιστο αν η επιχείρηση της Αντιτρομοκρατικής συνδέεται με την επικείμενη επίσκεψη του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα στις αρχές Δεκεμβρίου και αν τα εν λόγω άτομα προετοίμαζαν κάποια επίθεση σε βάρος του.
Σύμφωνα πάντως με αστυνομικές πηγές, η συγκεκριμένη ομάδα φέρεται να σχετίζεται με την παλαιότερη υπόθεση της μεταφοράς οπλισμού με σκάφος που είχε εντοπιστεί στη Χίο, το 2013.
Όλοι τους κρατούνται στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία και θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα, για κατοχή εκρηκτικών και άλλα αδικήματα, ενώ όπως έγινε γνωστό, για έναν εξ αυτών υπήρχε ένταλμα σύλληψης για παλαιότερη υπόθεση.
Η έρευνα στα τρία διαμερίσματα στον Νέο Κόσμο και την Καλλιθέα, όπου έγινε έφοδος της Αντιτρομοκρατικής το πρωί, είναι σε εξέλιξη, οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. ωστόσο εστιάζουν την προσοχή τους στα υλικά για κατασκευή βομβών που έχουν βρεθεί. Σε βάζα μέσα στο διαμερίσματα βρέθηκαν πυροκροτητές, μπαταρίες, ρολόγια δυναμίτη και άλλες ύλες, που χρησιμοποιούνται κυρίως για κατασκευή απλών εκρηκτικών μηχανισμών.
Εξετάζονται επίσης οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, τα usb και τα κινητά τηλέφωνα των προσαχθέντων, από τα οποία πιθανόν να προκύψουν στοιχεία για τη δράση και τις επαφές τους. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής για την πορεία των ερευνών, τα ψηφιακά στοιχεία είναι πάρα πολλά και θα χρειαστεί αρκετός χρόνος για την εξέτασή τους.
Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ανώτατος αξιωματικός, οι Τούρκοι είχαν εντοπιστεί το τελευταίο διάστημα από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, η οποία χειρίστηκε με απόλυτη μυστικότητα την έρευνα, και μετά τη συλλογή στοιχείων προχώρησε στη σημερινή επιχείρηση.
Τι είναι η DHKP-C
Η οργάνωση ιδρύθηκε το 1964 από τον Τούρκο, Ντουρσούν Καρατάς, ως Επαναστατική Αριστερά (Devrimci Sol ή Dev Sol) και το 1994 άλλαξε το όνομά της σε Devrimci Halk Kurtuluş Partisi-Cephesi ή συντομότερα DHKP-C.
Τη δεκαετία του ’80 η οργάνωση είχε στο ενεργητικό της ένοπλες επιθέσεις, αναλαμβάνοντας την ευθύνη πολλών δολοφονιών. Την περίοδο του πραξικοπήματος από τον Κενάν Εβρέν, ο Καρατάς συνελήφθη για να δραπετεύσει το 1989 διαφεύγοντας στην Ευρώπη. Το 1994 συνελήφθη ξανά στα σύνορα Ιταλίας-Γαλλίας και καταδικάστηκε σε τέσσερα χρόνια φυλάκιση. Πέθανε σε νοσοκομείο της Ολλανδίας το 2008.
Από το 1990 μέχρι και σήμερα, η ενέργεια της DHKP-C που προκάλεσε τη μεγαλύτερη αίσθηση τόσο στην Τουρκία όσο και διεθνώς, ήταν η ομηρία του εισαγγελέα Μεχμέτ Σελίμ Κιράζ στα τέλη Μαρτίου του 2015 στον έκτο όροφο του δικαστικού μεγάρου Çağlayan της Κωνσταντινούπολης (δείτε φωτογραφίες κάτω).
Επρόκειτο για τον εισαγγελέα που είχε αναλάβει την υπόθεση της δολοφονίας του 15χρονου Μπερκίν Ελβάν ο οποίος έχασε τη ζωή του μετά τον τραυματισμό του από περίβλημα δακρυγόνου που είχε ρίξει η αστυνομία κατά την επιχείρηση καταστολής των διαδηλώσεων στο Πάρκο Γκεζί.
Ο 15χρονος -που δεν είχε καμία σχέση με τις διαδηλώσεις και τραυματίστηκε ενώ πήγαινε να αγοράσει ψωμί για την οικογένειά του- εξελίχθηκε σε πρόσωπο-σύμβολο κατά της κρατικής βίας στην Τουρκία.
Τα μέλη της DHKP-C εισέβαλαν στο δικαστικό μέγαρο και κράτησαν όμηρο τον εισαγγελέα με αίτημα να δοθεί η ομολογία των αστυνομικών που θεωρούνταν υπεύθυνοι για τον θάνατο του 15χρονου.
Η ομηρία έληξε με αιματηρό τρόπο καθώς κατά την επέμβαση της τουρκικής αστυνομίας έπεσαν νεκροί τόσο τα μέλη της οργάνωσης όσο και ο εισαγγελέας.
Μέλη της DHKP-C έχουν πραγματοποιήσει επιθέσεις κατά διαφόρων στόχων -από αστυνομικά τμήματα, μέχρι διπλωματικά κτίρια των ΗΠΑ στην Κωνσταντινούπολη και την πρωθυπουργική κατοικία.
Τον Αύγουστο του 2015, δύο γυναίκες μέλη της οργάνωσης συμμετείχαν σε επίθεση κατά του αμερικανικού προξενείου της Κωνσταντινούπολης. Μία εξ αυτών, που ταυτοποιήθηκε ως Χατίς Ασίκ, συνελήφθη με το όπλο της πάνω της.
Το 2008 είχε συλληφθεί η διοικητής της οργάνωσης στην Κωνσταντινούπολη Ασουμάν Ακτσά με την κατηγορία ότι σχεδίαζε τη δολοφονία του Ερντογάν. Τελικά αφέθηκε ελεύθερη λόγω έλλειψης επαρκών επιβαρυντικών στοιχείων. Λίγα χρόνια αργότερα δολοφονήθηκε με μια σφαίρα στο κεφάλι, ενώ είχε προαναγγείλει αποκαλύψεις για τις σχέσεις της οργάνωσης με την Εργκενεκόν -τη μυστική οργάνωση που επεξεργαζόταν σχέδιο ανατροπής του Ταγίπ Ερντογάν.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News