476
Oι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η ανθρώπινη δραστηριότητα καταστρέφει τον πλανήτη και τον μετατρέπει σε μια αχαρτογράφητη περιοχή | Shutterstock

Μελέτη σοκ: «Αχαρτογράφητη περιοχή» γίνεται η Γη!

Protagon Team Protagon Team 21 Μαρτίου 2017, 18:46
Oι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η ανθρώπινη δραστηριότητα καταστρέφει τον πλανήτη και τον μετατρέπει σε μια αχαρτογράφητη περιοχή
|Shutterstock

Μελέτη σοκ: «Αχαρτογράφητη περιοχή» γίνεται η Γη!

Protagon Team Protagon Team 21 Μαρτίου 2017, 18:46

Η επικράτηση του Ντόναλντ Τραμπ στις εκλογές των ΗΠΑ ανάμεσα στα άλλα ενίσχυσε τις φωνές όσων υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει θέμα γενικευμένων κλιματικών αλλαγών στην Γη και ότι οι οποίες διαφοροποιήσεις παρατηρούνται έχουν τοπικό χαρακτήρα και δεν οφείλονται στην ανθρώπινη δραστηριότητα.

Η ετήσια έκθεση του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (WMO) δεν αφήνει κανένα περιθώριο για οποιαδήποτε αμφισβήτηση. Οπως αναφέρεται στην νέα έκθεση το 2017 οι κλιματικές αλλαγές όχι μόνο θα συνεχιστούν αλλά θα ενταθούν. Οι συγγραφείς της έκθεσης σημειώνουν ότι μετά τις θερμοκρασίες-ρεκόρ του 2016, όλα δείχνουν ότι το 2017 θα σημειωθούν νέα ρεκόρ, σπρώχνοντας έτσι το κλίμα του πλανήτη μας -και όλη τη Γη- σε ολοένα πιο «αχαρτογράφητη περιοχή».

Τα δεδομένα

Το 2016 η παγκόσμια μέση θερμοκρασία ήταν κατά 1,1 βαθμό Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα και ελαφρώς υψηλότερη (κατά 0,06 βαθμούς) από το προηγούμενο ρεκόρ του 2015. Η Γη έχει να δει τέτοιες θερμοκρασίες εδώ και περίπου 115.000 χρόνια, ενώ τα επίπεδα του διοξειδίου στην ατμόσφαιρα είναι πιθανώς τα υψηλότερα εδώ και τέσσερα εκατομμύρια χρόνια.

Οι ωκεανοί πέρυσι ήταν ασυνήθιστα ζεστοί, η στάθμη των θαλασσών ανέβηκε σημαντικά (κατά περίπου 15 χιλιοστά μεταξύ 2014-2016), η έκταση των αρκτικών πάγων ήταν πολύ κάτω από τα μέσα επίπεδα της καθ’ όλο σχεδόν το 2016, ενώ τόσο σοβαρές ξηρασίες όσο και μεγάλες πλημμύρες έπληξαν διάφορες περιοχές της Αφρικής και της Ασίας.

Το 2017

Η έκθεση αναφέρει ότι οι προβλέψεις για φέτος είναι το ίδιο δυσοίωνες, καθώς οι ακραίες καιρικές συνθήκες ήδη δείχνουν να συνεχίζονται. Η Αρκτική βιώνει «το ισοδύναμο ενός πολικού καύσωνα», ενώ οι θαλάσσιοι πάγοι στην Ανταρκτική βρίσκονται σε επίπεδα αρνητικού ρεκόρ, σύμφωνα με την έκθεση. Και αυτά συμβαίνουν παρόλο που φέτος έχει εξασθενήσει το ισχυρό φαινόμενο Ελ Νίνιο, το οποίο υπήρξε το 2016 στον Ειρηνικό ωκεανό. «Ακόμη και χωρίς ένα ισχυρό Ελ Νίνιο το 2017, βλέπουμε άλλες αξιοσημείωτες αλλαγές σε όλο τον πλανήτη, που δοκιμάζουν τα όρια της κατανόησής μας για το σύστημα του κλίματος. Βρισκόμαστε ήδη σε μια πραγματικά αχαρτογράφητη περιοχή», δήλωσε ο Ντέηβιντ Κάρλσον, διευθυντής του Προγράμματος Ερευνών για το Παγκόσμιο Κλίμα.

Οι φόβοι

Οπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Guardian η νέα έκθεση του WMO ώθησε ορισμένους επιστήμονες να επισημάνουν ότι τώρα είναι περισσότερο από ποτέ ανάγκη για συντονισμένη διεθνή δράση. Κάποιοι δεν παρέλειψαν να επικρίνουν τον Ντόναλντ Τραμπ και άλλους κορυφαίους Ρεπουμπλικάνους στο Κογκρέσο. «Σαν την στρουθοκάμηλο χώνουν τα κεφάλια τους στην άμμο» λέει ο σερ Ρόμπερτ Γουότσον καθηγητής του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Αγγλίας και πρώην επικεφαλής της επιστημονικής επιτροπής του ΟΗΕ για το κλίμα.

Οι επιστήμονες ανησυχούν ότι σταδιακά θα αυξηθεί η επιρροή των σκεπτικιστών και των αρνητών της κλιματικής αλλαγής, καθώς δυστυχώς φαίνεται να αυξάνονται όσοι πολίτες αρνούνται να ακούσουν τους επιστήμονες και να αναγνωρίσουν τα επιστημονικά δεδομένα. Ορισμένοι κλιματολόγοι φοβούνται μήπως οι ΗΠΑ υπό τον Τραμπ αποσυρθούν ακόμη και από τη διεθνή συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή, τη στιγμή που, όπως υποστηρίζει ο Πέτερι Τάαλας γενικός γραμματέας του WMO , «είναι απολύτως ζωτικό η συμφωνία αυτή να υλοποιηθεί».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News