Κάποιες χώρες ρίχνουν το βάρος στο να φτιάξουν υγειονομικά ασφαλείς περιοχές για να επιστρέψει -όσο μπορεί να συμβεί αυτό- ο τουρισμός. Αλλες, όπως το Μεξικό, επιλέγουν ένα διαφορετικό δρόμο και προσπαθούν να προσελκύσουν τους επισκέπτες με όπλο τα χαλαρά μέτρα.
Με το Μεξικό να είναι στην τρίτη θέση σε όλο τον κόσμο σε αριθμό θυμάτων από τον κορονοϊό (πριν από λίγους μήνες ήταν έβδομο), το στοίχημα μοιάζει πολύ μεγάλο. Αξίζει, λοιπόν τον κόπο να αναλάβει κανένας ένα τέτοιο ρίσκο;
Στο Τουλούμ, στο νοτιοανατολικό τμήμα του Μεξικού, έχει φτάσει ένας ισπανός λογιστής που απηύδησε με το lockdown στη Βαρκελώνη, όπου εργάζεται.
Για τον νεαρό, που μίλησε ανωνύμως στον Monde, η τηλεργασία είναι σωτήρια, έστω και αν τον αναγκάζει να πιάνει δουλειά στις 3 τα ξημερώματα λόγω της διαφοράς ώρας. Από το μεσημέρι, ώρα Μεξικού, όταν τελειώνει το ωράριο του στην εταιρεία, είναι ελεύθερος να κάνει ό,τι θέλει. Κυρίως να πάει στην παραλία.
Ο Μιγκέλ Τορούκο, υπουργός Τουρισμού του Μεξικού, παραδέχεται ότι η πανδημία προκάλεσε σοβαρό πλήγμα στον τουρισμό της χώρας του. Οι αφίξεις μειώθηκαν πέρυσι κατά 46% και ο κύκλος εργασιών του κλάδου κατά 55%. Ωστόσο τα πράγματα δεν ήταν τόσο άσχημα όσο σε άλλες χώρες και τα μη καταναγκαστικά υγειονομικά μέτρα περιόρισαν τη ζημία.
Η κυβέρνηση έπαιξε το χαρτί της ευελιξίας (χωρίς lockdown, χωρίς καν τεστ σε ξένους), επιλέγοντας τον περιορισμό των δραστηριοτήτων ανάλογα με την κατάταξη κάθε επαρχίας σε τέσσερις κατηγορίες κινδύνου. Πάντως, δηλώνουν από το υπουργείο, «εφαρμόζονται αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα» σε ξενοδοχεία, εστιατόρια και μεταφορές.
Η πολιτική μοιάζει να αποδίδει καθώς στο τέλος του 2020 η πληρότητα στα ξενοδοχεία ήταν περίπου στο 50% σε σύγκριση με το 70% σε κανονικές εποχές. Η πανδημία άλλαξε τις συνήθειες των τουριστών, εξηγούν οι ξενοδόχοι. Μπορεί πλέον να έρχονται λιγότεροι αλλά μένουν στη χώρα περισσότερο, ενώ οι Αμερικάνοι είναι αυτοί που επιλέγουν ομαδικά τον γείτονα τους για μερικές ημέρες απόδρασης. Οι τουρίστες από την Ευρώπη μπορούν να ξεπεράσουν τα όποια εμπόδια επιλέγοντας πτήσεις μέσω Αμστερνταμ ή Μαδρίτης που συνεχίζουν να πραγματοποιούνται κανονικά.
Πέρα από αυτό, οι ξενοδόχοι και το υπουργείο βασίζονται πολύ στον εσωτερικό τουρισμό που και πριν την πανδημία αντιπροσώπευε περίπου τα τρία τέταρτα των εσόδων του κλάδου.
Ετσι, σε δημοφιλή θέρετρα όπως το Κανκούν και το Τουλούμ η ατμόσφαιρα είναι ανέμελη και ο κορονοϊός μοιάζει να είναι πολύ μακριά. Κανείς δεν φοράει μάσκα, ενώ, όπως λέγεται, τα πάρτυ δίνουν και παίρνουν.
Για τη χώρα το τίμημα όλης αυτής της ανεκτικότητας μπορεί να είναι η μεγαλύτερη σε διάρκεια επιδημία. Το Μεξικό είναι ήδη τρίτο σε αριθμό θανάτων παγκοσμίως, ενώ η καθυστέρηση στην παράδοση των δόσεων των εμβολίων για τη χώρα μπορεί να απομακρύνει τη δημιουργία τείχους ανοσίας με σημαντικές επιπτώσεις στην οικονομία.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News