728
Δύο νεκροί, ανάμεσά τους και ένας περαστικός, από σφαίρες σε νότια προάστιο της Στοκχόλμης - Πλέον ζητούν να αναλάβει ο στρατός | Pontus Lundahl / TT News Agency/via REUTERS

Μεξικό η Σουηδία! 12 νεκροί σε ένοπλα επεισόδια μόνο τον Σεπτέμβριο – Ζητούν να επέμβει ο στρατός

Protagon Team Protagon Team 29 Σεπτεμβρίου 2023, 13:11
Δύο νεκροί, ανάμεσά τους και ένας περαστικός, από σφαίρες σε νότια προάστιο της Στοκχόλμης - Πλέον ζητούν να αναλάβει ο στρατός
| Pontus Lundahl / TT News Agency/via REUTERS

Μεξικό η Σουηδία! 12 νεκροί σε ένοπλα επεισόδια μόνο τον Σεπτέμβριο – Ζητούν να επέμβει ο στρατός

Protagon Team Protagon Team 29 Σεπτεμβρίου 2023, 13:11

Πάνω από 60 νεκροί σε 391 ένοπλα επεισόδια το 2022. Δώδεκα νεκροί μόνο αυτόν τον Σεπτέμβριο, στον φονικότερο μήνα των τελευταίων τεσσάρων ετών. Τρεις μέσα σε μόλις ένα 24ωρο. Η Σουηδία δεν είναι πια η χώρα που ξέραμε και θυμίζει (το σπαρασσόμενο εδώ και δεκαετίες από τον πόλεμο των καρτέλ) Μεξικό. Το πρωτοφανές αυτό για τη σκανδιναβική χώρα κύμα βίας –αποτέλεσμα ενός διαρκούς ξεκαθαρίσματος λογαριασμών μεταξύ αντίπαλων συμμοριών– σαρώνει πια όχι μόνο τις μεγάλες αστικές περιοχές, αλλά και τις μικρότερες πόλεις, προκαλώντας καθημερινά θύματα.

«Η εγκληματικότητα έχει φτάσει σε επίπεδο που δεν είχαμε δει ποτέ στο παρελθόν. Η κατάσταση είναι σοβαρή στην Ουψάλα και σε ολόκληρη τη χώρα», υπογράμμισε σε συνέντευξη Τύπου η Καταρίνα Μπόβαλ, εκπρόσωπος της αστυνομίας της  πόλης (70 χλμ. βόρεια της Στοκχόλμης) όπου μια νέα γυναίκα σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας, σε μια πρωτοφανή κλιμάκωση της ένοπλης βίας από τα τέλη Ιουνίου.

Η συντριπτική πλειονότητα όσων εμπλέκονται στον αιματηρό αυτό πόλεμο συμμοριών είναι νεαροί Σουηδοί που είτε γεννήθηκαν στο εξωτερικό είτε είναι δεύτερης ή/και τρίτης γενιάς μετανάστες στη Σουηδία.

Κοινή πεποίθηση είναι ότι οι σουηδικές Αρχές αγνόησαν το αυξανόμενο πρόβλημα της βίας των συμμοριών, επειδή δεν ήθελαν να χαρακτηριστούν ως ρατσιστές ή πάλι θεωρούσαν ότι τα επεισόδια εντοπίζονταν μόνο στα φτωχά προάστια, στις υποβαθμισμένες γειτονιές μεταναστών.

«Η ενσωμάτωση δεν πήγε καλά, την ίδια στιγμή που είχαμε μεγάλη εισροή μεταναστών», παραδέχτηκε προ μηνών η πρώην πρωθυπουργός Μαγκνταλένα Αντερσον (που έχασε τις εκλογές επειδή ακριβώς δεν μπόρεσε ελέγξει την εγκληματικότητα).

Από την πλευρά της, η Διεθνής Αμνηστία επέκρινε την αυστηροποίηση των πολιτικών της Σουηδίας στο κομμάτι της μετανάστευσης, υποστηρίζοντας ότι προκαλεί ανθρώπινο πόνο και κάνει την ένταξη ακόμη πιο δύσκολη για τους μετανάστες.

Σύμφωνα, με το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο SVT, μόνο τον Σεπτέμβριο έχουν χάσει τη ζωή τους από πυροβολισμούς και εκρήξεις 12 άνθρωποι. Τρεις σκοτώθηκαν το τελευταίο 24ωρο.

Ενα από τα φονικά επεισόδια σημειώθηκε σε πλούσιο προάστιο της Στοκχόλμης λίγο πριν από τις 19.00 το βράδυ της Τετάρτης: νεαρός άνδρας σκοτώθηκε από σφαίρα κοντά σε γήπεδο όπου έπαιζαν ποδόσφαιρο μικρά παιδιά.

«Αθώοι άνθρωποι χωρίς καμιά σχέση με το οργανωμένο έγκλημα, ανάμεσά τους παιδιά, ήρθαν στην προπόνησή τους, αναγκάστηκαν να γίνουν μάρτυρες –για ακόμη μία φορά– σε έναν ανελέητο πιστολίδι κατά τη διάρκεια του οποίου ένας άνδρας σκοτώθηκε», δήλωσε ο σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον, στο δίκτυο TV4, για να συμπληρώσει:

«Παιδιά με φανέλες και τα σορτσάκια ποδοσφαίρου κλαίνε και οι γονείς είναι πολύ ανήσυχοι. Οι σκέψεις μου είναι σε όλα αυτά τα παιδιά, στις μητέρες και τους πατέρες τους. Αυτοί οι ασυνείδητοι φονιάδες δεν θα σταματήσουν να πυροβολούν ο ένας τον άλλον και να πυροβολούν τους άλλους όσο δεν τους σταματάμε».

Ενα ακόμη ένοπλο επεισόδιο σημειώθηκε λίγες ώρες αργότερα, γύρω στα μεσάνυχτα, σε νότιο προάστιο της Στοκχόλμης, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν δύο άνθρωποι, εκ των οποίων ο ένας υπέκυψε στα τραύματά του σύμφωνα με την αστυνομία. Τρεις άνδρες συνελήφθησαν.

Τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη, γύρω στις 4 το πρωί, εξερράγη εκρηκτικός μηχανισμός σε προάστιο της Ουψάλας. Από την έκρηξη σκοτώθηκε μία 25χρονη γυναίκα, ενώ πέντε σπίτια υπέστησαν ζημιές,  σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της τοπικής αστυνομίας.

«Είναι πιθανόν το γεγονός αυτό να έχει σχέση με τη γενικευμένη σύγκρουση μεταξύ εγκληματικών συμμοριών», δήλωσε η εκπρόσωπος της αστυνομίας της Ουψάλας.

«Να επέμβει ο στρατός!»

Η αντιπολίτευση –Σοσιαλδημοκράτες και οι Δημοκράτες της Σουηδίας (άκρα Δεξιά)– ζητούν πλέον να αναλάβει ο στρατός, ώστε να μπει τέλος στην αιματοχυσία.

«Αυτή δεν είναι η Σουηδία, δεν είναι έτσι όπως υποτίθεται ότι είναι η Σουηδία», τόνισε σε συνέντευξη Τύπου η αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών Μαγκνταλένα Αντερσον (η οποία πάντως –όπως προαναφέρθηκε– είδε το κόμμα της να χάνει τις εκλογές καθώς οι ψηφοφόροι αποδοκίμασαν την ικανότητα της κυβέρνησής της να αντιμετωπίσει την εγκληματικότητα στη χώρα) και κάλεσε τον διάδοχό της, Ουλφ Κρίστερσον, να αλλάξει τον νόμο για να επιτρέψει στον στρατό να συνδράμει την αστυνομία στη μάχη κατά των συμμοριών.

«Οι περιπολίες των αστυνομικών θα μπορούσαν να γίνονται από τον στρατό. Επιπλέον, ο στρατός διαθέτει την τεχνογνωσία με την οποία θα μπορούσε να βοηθήσει», είπε.

«Οι  συγκρούσεις μεταξύ των εγκληματιών στη Σουηδία συνιστούν σοβαρή απειλή για την ασφάλεια της χώρας. Αθώοι δολοφονούνται, τραυματίζονται. Κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν στις τάξεις της αστυνομίας και μαζί με άλλους για να σταματήσουμε αυτή την εξέλιξη», δήλωσε από την πλευρά του ο αρχηγός της σουηδικής αστυνομίας Αντερς Θόρνμπεργκ.

Ο πρωθυπουργός Κρίστερσον θα είχε συνάντηση με τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων της Σουηδίας, προκειμένου να προσδιοριστεί ο ρόλος που θα μπορούσε να είχε ο στρατός στην αντιμετώπιση της κλιμακούμενης ένοπλης βίας στις σουηδικές πόλεις.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...