678
Τα μέλη του καρτέλ «υπεύθυνα» για την δολοφονία των δύο Αμερικανών δεμένα πισθάγκωνα και δίπλα το γράμμα της συγγνώμης του καρτέλ |

Μεξικανικό καρτέλ παραδίδει μέλη του που δολοφόνησαν Αμερικανούς

Protagon Team Protagon Team 11 Μαρτίου 2023, 10:46
Τα μέλη του καρτέλ «υπεύθυνα» για την δολοφονία των δύο Αμερικανών δεμένα πισθάγκωνα και δίπλα το γράμμα της συγγνώμης του καρτέλ
|

Μεξικανικό καρτέλ παραδίδει μέλη του που δολοφόνησαν Αμερικανούς

Protagon Team Protagon Team 11 Μαρτίου 2023, 10:46

Η ολοένα αυξανόμενη βία στους δρόμους των πόλεων του Μεξικού από τα καρτέλ που ελέγχουν τη διακίνηση ναρκωτικών στην αμερικανική ήπειρο έχει θέσει σε αυξημένη επιφυλακή τις αστυνομικές Αρχές της χώρας και έχει προκαλέσει τη στενή συνεργασία τους με τις αντίστοιχες των ΗΠΑ. Μια πρόσφατη εγκληματική ενέργεια ενός καρτέλ, όμως, επέφερε μια αναπάντεχη εξέλιξη.

Ρεπορτάζ από τη συνοριακή πόλη Ματαμόρος αναφέρουν ότι μια αποσπασμένη ομάδα του Καρτέλ του Κόλπου του Μεξικού, που ονομάζεται «Ομάδα Σκορπιών», ζήτησε συγγνώμη για την απαγωγή τεσσάρων αμερικανών πολιτών την περασμένη εβδομάδα, που κατέληξε στη δολοφονία δύο από αυτούς, και παρέδωσε τους ανθρώπους που, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της, υπήρξαν υπεύθυνοι για το περιστατικό.

Στα πρωτοσέλιδά τους, πολλές από τις εφημερίδες του Μεξικού δημοσίευσαν μια φωτογραφία που δείχνει πέντε άνδρες ξαπλωμένους μπρούμυτα στο έδαφος, με τα χέρια δεμένα και τα μπλουζάκια τους τραβηγμένα πάνω από τα κεφάλια τους. Προφανώς λήφθηκε τη στιγμή που η αστυνομία έφτασε στο σημείο, αναφέρει το ρεπορτάζ του BBC News.

Μια επιστολή από την «Ομάδα Σκορπιών», που φέρεται να τοποθετήθηκε δίπλα στους άνδρες, ζητούσε συγγνώμη από τους κατοίκους του Ματαμόρος, από τα δυο αμερικανικά θύματα και τις οικογένειές τους, καθώς και από μια μεξικανή υπήκοο που σκοτώθηκε την περασμένη εβδομάδα, όταν η συμμορία πυροβόλησε ένα λευκό μίνι βαν με το οποίο ταξίδευαν οι Αμερικανοί.

«Αποφασίσαμε να παραδώσουμε όσους ήταν άμεσα εμπλεκόμενοι και υπεύθυνοι για τα γεγονότα», αναφέρεται στην επιστολή, ενώ  σημειώνεται ότι τα πέντε μέλη της ομάδας «ενήργησαν με προσωπική τους ευθύνη και με πλήρη έλλειψη πειθαρχίας». Η επιστολή κατηγορεί επίσης τους άνδρες για παραβίαση των κανόνων του καρτέλ σχετικά με την «προστασία της ζωής των αθώων πολιτών».

Εν τω μεταξύ, μια κλινική στο Ματαμόρος όπου τα μέλη του καρτέλ φέρονται να μετέφεραν τους τραυματισμένους αμερικανούς πολίτες για νοσηλεία, έχει αποκλειστεί από την αστυνομία. Οι τοπικές εφημερίδες αναφέρουν ότι οι τέσσερις Αμερικανοί μεταφέρθηκαν εκεί από τη συμμορία, αλλά οι δύο με τα χειρότερα τραύματα –οι Σεντ Γούνταρντ και Ζιντέλ Μπράουν– κατέληξαν στο νοσοκομείο.

Το υπόστεγο όπου οι Αρχές βρήκαν τα πτώματα των δύο Αμερικανών, στο Ματαμόρος (REUTERS/Daniel Becerril)

Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters μετέδωσε ότι οι μεξικανικές Αρχές παρέδωσαν τα δύο πτώματα σε αμερικανούς αξιωματούχους στο Ματαμόρος, πόλη που συνορεύει με την αμερικανική Πολιτεία του Τέξας, και τα λείψανά τους έχουν ήδη επαναπατριστεί. Οι τελευταίες εξελίξεις έρχονται την ώρα που στο Μεξικό έχουν διατυπωθεί κάποιες αμφιβολίες σχετικά με την αρχική εκδοχή των γεγονότων.

Η τετράδα των Αμερικανών λέγεται ότι ταξίδεψε στο Ματαμόρος για λογαριασμό ενός μέλους της, ονόματι Λατάβια Μαγκί, ώστε η γυναίκα να υποβληθεί σε αισθητική ιατρική επέμβαση σε κλινική της πόλης. Οι τρεις φίλοι της φέρονται να τη συνόδευσαν στο ραντεβού. Ωστόσο, το Reuters αναφέρει ότι τρεις εκ των τεσσάρων Αμερικανών είχαν καταδικαστεί για μικροαδικήματα που σχετίζονταν κυρίως με ναρκωτικά,  ενώ ένας εξ αυτών είχε κατηγορηθεί για παρασκευή απαγορευμένων ουσιών με στόχο τη διανομή τους.

Το πρακτορείο αναφέρει ότι έχει στην κατοχή του αντίγραφο εσωτερικού εγγράφου των αστυνομικών οργάνων που δείχνει ότι οι μεξικανικές Αρχές διερευνούν την πιθανότητα η απαγωγή των τεσσάρων Αμερικανών να ήταν αποτέλεσμα παρεξήγησης, καθώς τους πέρασαν, πιθανώς, για μέλη αντιπάλου καρτέλ που επιχειρούσε να δραστηριοποιηθεί στην περιοχή που ελέγχει η «Ομάδα Σκορπιών».

Τα ερωτηματικά σχετικά με το παρασκήνιο της περιπέτειας των τεσσάρων Αμερικανών προκύπτουν την ώρα που το πολιτικό θερμόμετρο για το περιστατικό στο Ματαμόρος συνεχίζει να ανεβαίνει στις ΗΠΑ. Αρκετοί Ρεπουμπλικανοί πολιτικοί, μεταξύ των οποίων και ο γερουσιαστής της Νότιας Καρολίνας Λίντσεϊ Γκρέιαμ, ζητούν την αποστολή αμερικανικής στρατιωτικής δύναμης εναντίον των καρτέλ ναρκωτικών του Μεξικού.

Συγκεκριμένα, ο γερουσιαστής Γκρέιαμ προτείνει ένα σχέδιο για τον χαρακτηρισμό των μεξικανικών καρτέλ ναρκωτικών ως «ξένων τρομοκρατικών οργανώσεων», προκειμένου, όπως το έθεσε, «να εκφραστεί η οργή και η ισχύς των Ηνωμένων Πολιτειών εναντίον τους». Αυτή η ρητορική προκάλεσε την έξαλλη αντίδραση του μεξικανού προέδρου Αντρές Μανουέλ Λόπεθ Ομπραδόρ, ο οποίος δήλωσε ότι «το Μεξικό δεν είναι προτεκτοράτο ή αποικία των ΗΠΑ».

Εν μέσω αυτών των τεταμένων σχέσεων, η σύμβουλος Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Λιζ Σέργουντ-Ράνταλ έχει μεταβεί στο Μεξικό για συνάντηση με τον πρόεδρο Λόπεθ Ομπραδόρ, ώστε να συζητήσουν την επιδείνωση της κρίσης που έχει προκύψει από την εισαγωγή φαιντανύλης και άλλων συνθετικών οπιοειδών στις ΗΠΑ από το Μεξικό.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...