Μειωμένο ενοίκιο κατά 80% θα καταβάλουν όλες οι κλειστές -λόγω κορονοϊού- επιχειρήσεις για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 2021, όπως ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής την Τρίτη, στη συζήτηση του Προϋπολογισμού, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα αποζημιωθούν κατά 60% από το κράτος επί του μηνιαίου μισθώματος και όχι επί των απωλειών όπως ίσχυε μέχρι σήμερα, ενώ το ποσό που θα τους πιστωθεί στον λογαριασμό θα είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο.
Προς το παρόν τουλάχιστον αντίστοιχη μείωση δεν προβλέπεται για τους εργαζομένους των ανωτέρω επιχειρήσεων που βρίσκονται σε αναστολή, με την ισχύουσα έκπτωση να παραμένει στο 40% για όσο διάστημα παραμένουν σε αναστολή.
Το «κούρεμα» ενοικίου αφορά περίπου 200.000 επιχειρήσεις στους κλάδους της εστίασης και του λιανεμπορίου, καθώς επίσης στους τομείς του αθλητισμού και του πολιτισμού. Στους δικαιούχους περιλαμβάνονται και οι καταστηματάρχες που λειτουργούν με τη μέθοδο του click away.
Aναλυτικά:
– Μειώνεται κατά 80% το μηνιαίο μίσθωμα για όσες επιχειρήσεις είναι κλειστές κατά την εορταστική περίοδο για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο (εστίαση, λιανικό εμπόριο, κέντρα διασκέδασης, μπαρ, καφετέριες, γυμναστήρια και πολιτισμός)
– Αποζημιώνονται στο 60% του μηνιαίου μισθώματος οι ιδιοκτήτες ακινήτων από το κράτος. Μέχρι σήμερα το κράτος κάλυπτε ποσοστό επί της ζημιάς και όχι επί του μισθώματος. Το ποσό θα πιστωθεί στους λογαριασμούς και θα είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων χάνουν επί της ουσίας το 20% του μηνιαίου μισθώματος για τους δύο πρώτους μήνες του έτους.
– Οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις που είναι κλειστές με κρατική εντολή θα συνεχίσουν να καταβάλλουν 40% επί του μηνιαίου μισθώματος (για πρώτη κατοικία ή φοιτητική στέγη)
– Στο μέτρο του 80% περιλαμβάνονται και τα καταστήματα που λειτουργούν με τη μέθοδο του click away
– Το «κούρεμα» δεν ισχύει για τις πληττόμενες επιχειρήσεις, δηλαδή για τις επιχειρήσεις που λειτουργούν αλλά εντάσσονται στη λίστα των πληττόμενων ΚΑΔ, οι οποίες για τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο κατέβαλαν ενοίκιο μειωμένο κατά 40%.
Παραδείγματα
– Επιχείρηση μισθώνει ακίνητο έναντι 1.000 ευρώ τον μήνα. Για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο θα πληρώσει μειωμένο ενοίκιο κατά 80%. Ο ενοικιαστής δηλ. θα πληρώσει μόνο 200 ευρώ, με τον ιδιοκτήτη του ακινήτου να εισπράττει από το κράτος ως αποζημίωση 600 ευρω ( δηλαδή το 60% του ονομαστικού ποσού του ενοικίου). Αντί των 1.000 ευρώ δηλ. θα εισπράξει συνολικά 800 ευρώ (200 ευρω από τον ενοικιαστή και 600 ευρω από το Δημόσιο ως αποζημίωση).
– Εστιατόριο ενοικιάζει ακίνητο με το μηνιαίο μίσθωμα να διαμορφώνεται στα 3.000 ευρώ. Το ενοίκιο θα μειωθεί στα 600 ευρώ τον Ιανουάριο και επιπλέον 600 ευρώ τον Φεβρουάριο
– Ιδιοκτήτης ενοικιάζει ακίνητο έναντι 2.000 ευρώ το μήνα. Από τον ενοικιαστή θα λάβει τον Ιανουάριο το ποσό των 400 ευρώ, ενώ από το κράτος θα λάβει ως αποζημίωση 1.200 ευρώ. Συνολικά θα εισπράξει 1.600 ευρώ χάνοντας το 20% του μισθώματος.
Για το λιανεμπόριο, την εστίαση, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, τα γυμναστήρια, τον τουρισμό, τις μεταφορές και τις επιχειρήσεις που κατά την περίοδο των εορτών παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή, μειώνεται το ενοίκιο για τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο κατά 80%, ανεξαρτήτως των υγειονομικών επιλογών την επόμενη περίοδο, ανέφερε σε σχετική ανακοίνωση το υπουργείο Οικονομικών.
Όπως επισημαίνεται, το 60% του μηνιαίου συμφωνημένου μισθώματος, και όχι επί της απώλειας, θα αποζημιωθεί στους ιδιοκτήτες από τον κρατικό προϋπολογισμό, έτσι ώστε να μην έχουν περαιτέρω απώλειες από αυτές που έχουν σήμερα, ενώ οι επιχειρήσεις θα πληρώσουν μόνο το 20% του ενοικίου. Με αυτό τον τρόπο επιμερίζεται το κόστος του ενοικίου κατά 60% στο κράτος, 20% στον εκμισθωτή και 20% στην επιχείρηση.
Το μέτρο αφορά όλες τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή μετά τις 16 Δεκεμβρίου. Συμπεριλαμβάνονται οι επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, ανεξαρτήτως εάν λειτουργούν με το σύστημα παράδοσης εκτός ή με υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ΄ οίκον, οι επιχειρήσεις της εστίασης, ανεξαρτήτως εάν λειτουργούν με διανομή προϊόντων ή/και παροχή προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα, οι επιχειρήσεις των κλάδων πολιτισμού, αθλητισμού, τα γυμναστήρια και άλλες επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή.
Επιπλέον, εντάσσονται οι επιχειρήσεις του τουρισμού, όπως τα ξενοδοχεία, καταλύματα και τουριστικά γραφεία και οι υπηρεσίες μεταφορών, καθώς πλήττονται ιδιαίτερα από την απαγόρευση των μετακινήσεων από νομό σε νομό.
Τι θα γίνει με τις δόσεις δανείων
Οσο αφορά τις δόσεις δανείων -και ενώ εκπνέει το εννεάμηνο των αναστολών- εξετάζονται λύσεις για νέα προγράμματα αναστολών ή/και παράταση έως τουλάχιστον την 31η Μαρτίου.
Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, το 90% των δανειοληπτών -φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις- ήτοι 315.000, που έκαναν χρήση των προγραμμάτων αναστολής στην πληρωμή των μηνιαίων δόσεων θα έχει ολοκληρώσει την 31η Δεκεμβρίου το εννεάμηνο των moratoria που έθεσε ως όριο ο SSM.
Δανειολήπτες που θα κληθούν να καταβάλουν από 1 Ιανουαρίου 2021 την κανονική, προ των αναστολών, δόση του δανείου τους και αποδεδειγμένα παρουσιάζουν προσωρινές δυσκολίες ρευστότητας, θα μπορούν να αιτηθούν την ένταξή τους σε βραχυπρόθεσμο πρόγραμμα σταδιακής επαναφοράς στην καταβολή της συμβατικής δόσης. Η αίτηση αυτή θα εξετάζεται από τις τράπεζες και εφόσον διαπιστώνεται προσωρινό πρόβλημα ρευστότητας, θα εγκρίνεται η υπαγωγή στη συγκεκριμένη προσωρινή διευκόλυνση.
Από την πλευρά του, ο υπουργός οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στο 22ο συνέδριο του Capital Link Επενδύστε στην Ελλάδα (Invest in Greece), σημείωσε ότι στο σχέδιο για τη μετά τον κορονοϊό εποχή, για την ταχύτερη μείωση των κόκκινων δανείων, αλλά και για την ανάσχεση δημιουργίας νέω, περιλαμβάνονται η επέκταση του σχεδίου “Ηρακλής” και η δημιουργία μηχανισμών έγκαιρης προειδοποίησης δανειοληπτών και ελέγχου πιστοληπτικής συμπεριφοράς από την Τράπεζα της Ελλάδας.
Τι ζητάει η αγορά
Με επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των κομμάτων, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών κατέθεσε τις δικές του προτάσεις για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των αυτοαπασχολούμενων:
– «Κούρεμα» οφειλών, καθώς το τελευταίο δεκάμηνο έχει καταγραφεί συσσώρευση χρεών προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, ενώ δημιουργείται νέα γενιά μη εξυπηρετούμενων δανείων. Πρόκειται για αίτημα όλων των θεσμικών φορέων, καθώς η ρεαλιστική προσέγγιση των νέων δεδομένων δείχνει ότι θα είναι αδύνατη η αποπληρωμή τόσων υποχρεώσεων από την άνοιξη και μετά.
– Αμεση διαγραφή των τόκων και των προσαυξήσεων στις οφειλές που έχουν καταγραφεί κατά το διάστημα της υγειονομικής κρίσης. Δεν έχουν καμία ευθύνη οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες για την εμφάνιση της πανδημίας και είναι παράλογο να χρεώνονται με προσαυξήσεις για πληρωμές που δεν μπορούν να καταβάλουν επειδή δεν υπάρχει κανένα έσοδο στα ταμεία τους.
– Επιδότηση το 50% της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 1,2,3. Η παροχή ρευστότητας είναι αναγκαία στην προσπάθεια που γίνεται για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και την προστασία των θέσεων εργασίας. Θεωρούμε επιβεβλημένη την συνέχεια της Επιστρεπτέας Προκαταβολής με περισσότερα κεφάλαια και επιδότηση που να φτάνει στο 70%, ενώ πρέπει να αναπροσαρμοστεί η Επιστρεπτέα 1,2 και 3, με επιδότηση κατά 50%.
- Διαβάστε για το θέμα: Ανοικτό να μην επιστραφεί το 50% της Επιστρεπτέας 1,2,3
– Με κλειστά μαγαζιά, το 40% της επιδότησης ενοικίου δεν επαρκεί. Απαιτείται μεγαλύτερη κρατική επιδότηση, ενώ προκαλεί εντύπωση ότι η Πολιτεία δεν έχει προχωρήσει στη μείωση μισθωμάτων των ακινήτων που νοικιάζουν σε ιδιώτες κρατικοί φορείς και δήμοι.
– Επιδότηση των υφιστάμενων θέσεων απασχόλησης, ώστε να στηριχθούν αποτελεσματικά επιχειρήσεις και εργαζόμενοι. Σε αυτή την κρίσιμη περίοδο, θεωρούμε επιτακτική ανάγκη την ανάληψη του μι μισθολογικού κόστους από την κυβέρνηση. Ειδικά για την καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων, οι εργοδότες πρέπει να απαλλαγούν από τις ασφαλιστικές εισφορές.
– Αμεση στήριξη των μικρομεσαίων για τον ψηφιακό τους μετασχηματισμό και τη δημιουργία ηλεκτρονικών καταστημάτων.
– «Πάγωμα» του νέου Πτωχευτικού νόμου και έναρξη διαλόγου για τη βελτίωση του, καθώς τα δεδομένα στην αγορά έχουν διαφοροποιηθεί προς το χειρότερο.
– Παρέμβαση της Πολιτείας προς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ώστε να αυξηθεί η ρευστότητα προς τους μικρομεσαίους. Το 2020 το μεγαλύτερο μέρος των δανείων κατευθύνθηκε προς τις μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ αντίθετα οι «μικροί» πήραν λιγότερα δάνεια από όσα είχαν λάβει το 2019.
– Εκπόνηση ειδικού σχεδίου στήριξης για την εστίαση και τον τουρισμό, δύο σημαντικών επαγγελματικών κλάδων που έχουν πληγεί βάναυσα από τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας.
– Ασκηση πίεσης προς την ΕΕ ώστε να ξεκινήσει το ταχύτερο δυνατό η χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News