Μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να παλεύει να βρει 151 βουλευτές για να περάσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, όμως το έργο της Τερέζα Μέι στην αυριανή κρίσιμη ψηφοφορία στο βρετανικό κοινοβούλιο για τη συμφωνία του Βrexit, φαίνεται πως είναι κατά πολύ δυσκολότερο.
Η βρετανίδα πρωθυπουργός πρέπει να βρει 320 μέλη του κοινοβουλίου, για να περάσει την συμφωνία της κυβέρνησής της με την Ευρωπαϊκή Ενωση, κάτι που θεωρείται σχεδόν αδύνατο με τα έως τώρα δεδομένα. Τη συμφωνία έχουν δηλώσει πως θα καταψηφίσουν οι Εργατικοί, αλλά και περισσότεροι από 100 συντηρητικοί βουλευτές.
Για αυτόν τον λόγο, η Μέι απηύθυνε έκκληση σήμερα σε όσους διαφωνούν, να υπερψηφίσουν τη συμφωνία για «το καλό της πατρίδας» και προειδοποίησε πως αν δεν περάσει, η Βουλή των Κοινοτήτων θα παραλύσει.
«Οπως έχουμε δει τις τελευταίες εβδομάδες, κάποιοι επιθυμούν να καθυστερήσουν ή να σταματήσουν το Brexit και θα κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να το καταφέρουν. Καθώς, η πιθανότητα της μη συμφωνίας είναι μεγάλη, πιστεύω ότι είναι πιθανότερο να παραλύσει το κοινοβούλιο παρά να αποφευχθεί το Brexit».
Αν οι βουλευτές αγνοήσουν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, «τα αποτελέσματα θα είναι καταστροφικά για τη δημοκρατική διαδικασία», προειδοποίησε η Μέι. «Φανταστείτε να άλλαζε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκωτίας η εκεί Βουλή. Ή φανταστείτε να γίνει δεύτερο δημοψήφισμα και ο λαός να ψηφίσει κατά του Brexit αλλά η Βουλή να έχει αντίθετη γνώμη. Τι θα γίνει, τότε;», αναρωτήθηκε.
Ως τελευταία ημέρα που η Βρετανία θα είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, έχει οριστεί η 29η Μαρτίου. Αν όμως, η πλειοψηφία πει «όχι», τότε πιθανώς η κυβέρνηση να επιχειρήσει δεύτερη ψηφοφορία. Στο ενδιάμεσο όμως, οι Εργατικοί θα ζητήσουν εκλογές, κάτι που θεωρείται απίθανο να συμβεί, καθώς θα χρειαστεί η συμβολή των συντηρητικών βουλευτών για να πέσει η κυβέρνησή τους.
Ετσι, το επόμενο βήμα για τους Εργατικούς θα είναι να ζητήσουν εκ νέου δημοψήφισμα για το Brexit, το οποίο επίσης θα χρειαστεί την ψήφο των συντηρητικών, όμως θεωρείται ευκολότερο από τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.
Μία ακόμα πιθανή λύση, είναι να ακολουθήσουν το παράδειγμα της σχέσης της Νορβηγίας με την ΕΕ, σύμφωνα με το οποίο, η Βρετανία θα συμμετέχει στην εσωτερική αγορά. Οι Εργατικοί όμως, έχουν δηλώσει ότι δεν συμφωνούν με αυτή τη λύση.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News