1179
H 69χρονη Μέι Μασκ, μοντέλο και μητέρα του δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία Ελον Μασκ | Nicholas Hunt/Getty Images Fragrance Foundation/Ideal Images

Μέι Μασκ, μοντέλο ετών 69 (και μαμά του Ελον)

Κική Τριανταφύλλη Κική Τριανταφύλλη 7 Φεβρουαρίου 2018, 15:12
H 69χρονη Μέι Μασκ, μοντέλο και μητέρα του δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία Ελον Μασκ
|Nicholas Hunt/Getty Images Fragrance Foundation/Ideal Images

Μέι Μασκ, μοντέλο ετών 69 (και μαμά του Ελον)

Κική Τριανταφύλλη Κική Τριανταφύλλη 7 Φεβρουαρίου 2018, 15:12

Σύμφωνα με το περιοδικό Fashion Spot στις πρόσφατες επιδείξεις μόδας για την «Άνοιξη 2018» στη Νέα Υόρκη, το Παρίσι, το Μιλάνο και το Λονδίνο για πρώτη φορά εμφανίστηκαν στις πασαρέλες τόσο πολλά μοντέλα ηλικίας 50 κι 60 χρονών. Μήπως αυτό σημαίνει ότι η βιομηχανία της μόδας σπάει τελικά τα στερεότυπα ομορφιάς δίνοντας δουλειά σε μοντέλα ανεξαρτήτως ηλικίας;

«Δεν έχω δουλέψει ποτέ τόσο πολύ τα τελευταία 50 χρόνια όσο το 2017», λέει στο BBC η 69χρονη Μέι Μασκ, μητέρα του δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία και ιδρυτή της Tesla, Ελον Μασκ. Η Μασκ γεννήθηκε στον Καναδά και άρχισε το μόντελινγκ στη Νότια Αφρική σε ηλικία 15 ετών, αλλά μόνο τα τελευταία χρόνια είδε την καριέρα της να εκτοξεύεται.

14610996_682084721947408_3784211005183703125_n
Στην αρχή της καριέρας της στο μόντελινγκ, σε ηλικία 18 ετών (Maye Musk/Facebook)

Υπέγραψε συμβόλαιο με το γραφείο IMG Models που αντιπροσωπεύει επίσης supermodels όπως οι Ζιζέλ Μπύντχεν κι Τζίτζι Χαντίντ, εμφανίστηκε σε εξώφυλλα περιοδικών όπως τα New York Magazine, Elle Canada και VOGUE Korea. Και πρωταγωνίστησε ως η πιο ηλικιωμένη πρέσβειρα της αμερικανικής εταιρείας καλλυντικών «Cover Girl».

Μοντέρνα γιαγιά με 10 εγγόνια, η Μασκ πιστεύει ότι τα φυσικά άσπρα μαλλιά έδωσαν ώθηση στην καριέρα της. Αλλά το να είσαι επιτυχημένο μοντέλο έχει και τις προκλήσεις του. «Πρέπει να σχεδιάζω καθημερινά όλα τα γεύματα και τα σνακ μου για να μην πάρω βάρος», λέει η Μασκ, που είναι επίσης διατροφολόγος με δύο μάστερ.  Γιατί μετά «χρειάζονται δύο εβδομάδες για να χάσω τα κιλά που μπορεί να πάρω. Εχω μέγεθος 8 [αντιστοιχεί στο ευρωπαϊκό 36], δεν είμαι κοκαλιάρα», λέει.

13975360_653723621450185_106457114641897823_o
Ποζάροντας για τη διαφημιστική καμπάνια εταιρείας ρούχων (Maye Musk/Facebook)

Η Ντέμπρα Μπορν, διευθύντρια του «All Walks Beyond the Catwalk» – πρωτοβουλία που στοχεύει στην προώθηση της ποικιλομορφίας ως προς τη φυλή, την ηλικία, το μέγεθος και τη σωματική διάπλαση στη μόδα – αποδίδει μεγάλο μέρος της επιτυχίας των ηλικιωμένων γυναικών στο μόντελινγκ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Με την ανάπτυξη των social media μέσα από πλατφόρμες όπως το Instagram έχουμε δει πολύ επιτυχημένα παραδείγματα μοντέλων μεγαλύτερης ηλικίας που έχουν τεράστιο κοινό», λέει η Μπορν, ψυχοθεραπεύτρια και πρώην συντάκτρια μόδας. Αυτό ισχύει ασφαλώς και για τη Μασκ, η οποία συχνά δημοσιεύει φωτογραφίες στο Instagram όπου έχει περίπου 90.000 followers.

Some highlights from 2017: @covergirl at 69, @swarovski brand ambassador, @nyfw runway shows and covers on @voguekorea @diweekend @d4magazinenyc I can’t wait to be 70! #justgettingstarted

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Maye Musk (@mayemusk) στις

«Υπάρχει λιγότερος ανταγωνισμός όταν είσαι μεγαλύτερη, αλλά και λιγότερες θέσεις εργασίας», επισημαίνει το επιτυχημένο μοντέλο. «Εάν εξακολουθείτε να εργάζεστε και να δημοσιεύετε την εργασία σας, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα κοινό που θα σας ακολουθεί. Επίσης, μπορείτε να βρείτε δουλειά απευθείας από τις φωτογραφίες σας και να μην χρειαστεί καν να πάτε σε casting [διαδικασία επιλογής]»

Με δάκρυα και ιδρώτα

«Κατά τη γνώμη μου πολλοί σχεδιαστές πιστεύουν ότι η σημερινή έμφαση σε μοντέλα με ασημί μαλλιά είναι απλώς μια τάση που θα περάσει του χρόνου, οπότε θα μπορέσουν να επιστρέψουν σε ψηλόλιγνα, νεαρά πουλάρια», λέει η Ρεμπέκα Βάλεντάιν, ιδρύτρια του πρακτορείου «Grey Model Agency» με μοντέλα ηλικίας άνω των 35 ετών.

Το «Grey Models», που ξεκίνησε το 2015 έχει έδρα το Λονδίνο, συνεργάζεται με πελάτες όπως η «London Fashion Week» και το περιοδικό μόδας «Hunger» και συνεργάζεται με μοντέλα όπως η Σάρα Στοκμπριτζ, πρώην μούσα της Βίβιαν Γουέστγουντ και η 82χρονη Φράνσις Ντάνσκομπ, ένα από τα πιο ηλικιωμένα μοντέλα του πρακτορείου.

Loved doing Interview for @being _bolder Do read it and enjoy their inspirational blog

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Frances D (@francesdunscombe) στις

Για την Βαλεντάιν, η οποία είναι επίσης έμπειρη πράκτορας φωτογραφίας, η έμφαση σε ηλικιωμένα μοντέλα «είναι μια απάντηση στην πίεση της αγοράς, όπου για πρώτη φορά αυτή η ομάδα των ηλικιωμένων αρνείται να κάτσει κάτω και να το βουλώσει. Είναι η γενιά των ανταρτών, των πανκ, των ρόκερ, των ράπερ, των γκέι-που-αποκαλύπτονται, είναι συνηθισμένοι να  τους ακούνε και όταν αυτό δεν γίνεται φωνάζουν πιο δυνατά και απαιτούν περισσότερα», εξηγεί.

Πιστεύει ότι η βιομηχανία έχει ανταποκριθεί στην τάση, παραδέχεται, όμως, ότι η συνέχεια παραμένει προκλητική: «[Τα ηλικιωμένα μοντέλα] μπορούν να δουν ότι μοιάζει με ανάβαση σε ένα πολύ δύσκολο βουνό και πρέπει να τα βάλουν με πολλές αντιξοότητες, προκαταλήψεις και παράδοση. Αλλά είναι θαυμάσιο να περιβάλλεται κανείς από μια τέτοια δύναμη και θετικότητα στην εργασία», προσθέτει.

Ομορφιά = νιάτα;

Παρόλα αυτά δεν είναι όλοι οι ειδικοί του κλάδου σύμφωνοι με την άνοδο των ηλικιωμένων γυναικών στη μόδα. Ο Βίνσεντ Πίτερ, συνιδρυτής του πρακτορείου μοντέλων «Silent» στο Παρίσι, λέει: «Μπορείτε να δείτε ηλικιωμένες γυναίκες σε μια διαφήμιση αντιγηραντικής κρέμας, αλλά είναι απίθανο να τις προσλάβουν σε δουλειές υψηλής μόδας. Περιστασιακά εμφανίζονται στις πασαρέλες, αλλά μάλλον ως εξαίρεση. Δεν βλέπω κάποια τάση εδώ».

Ενώ η βιομηχανία της μόδας μπορεί να επιμένει σε ένα αυστηρό πλαίσιο ως προς τις ηλικίας των μοντέλων, η Μασκ συνεχίζει, πάντως, να εξασφαλίζει δουλειές σε όλο τον κόσμο και ελπίζει ότι θα εργάζεται εξίσου καλά και μετά τα 70 της.

«Είναι εκπληκτικό να βλέπει κανείς πώς οι μάρκες, τα περιοδικά και οι σχεδιαστές επικεντρώνονται σε πραγματικές ιστορίες μεγαλύτερων γυναικών λέει. Στα νέα μοντέλα αρέσει να με βλέπουν να εργάζομαι σαν μοντέλο, γιατί τους δίνει ελπίδα για το μέλλον. Το hashtag μου είναι #justgettingstarted», λέει η Μέι Μασκ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

3

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...