338
|

Μεγάλος σεισμός 5,7 Ρίχτερ στην Κρήτη – Αισθητός ως την Αίγυπτο!

Protagon Team Protagon Team 29 Δεκεμβρίου 2021, 07:41

Μεγάλος σεισμός 5,7 Ρίχτερ στην Κρήτη – Αισθητός ως την Αίγυπτο!

Protagon Team Protagon Team 29 Δεκεμβρίου 2021, 07:41

Τρεις μήνες μετά τον καταστροφικό σεισμό στο Αρκαλοχώρι, ο εφιάλτης του Εγκέλαδου επέστρεψε στην Κρήτη.

Μια πολύ ισχυρή σεισμική δόνηση, μεγέθους 5,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σύμφωνα με το Γεωδυναμκκό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, σημειώθηκε στις 07:08 της Τετάρτης στον θαλάσσιο χώρο 48 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης της Άρβης. Το εστιακό βάθος του σεισμού ήταν 46,8 χλμ.

Πάντως το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο έδωσε ως μέγεθος της δόνησης τους 5,9 βαθμούς Ρίχτερ, ενώ εντόπισε το επίκεντρο στα 62 χλμ. νοτιοανατολικά από τις Μοίρες και σε βάθος 80 χλμ.

Σε κάθε περίπτωση, ο σεισμός έγινε αισθητός σε όλη την ανατολική Κρήτη και στην πόλη του Ηρακλείου. Μολονότι δεν υπήρξαν πληροφορίες για ζημιές, οχήματα της Πυροσβεστικής ξεκίνησαν ελέγχους στις περιοχές κοντά στο επίκεντρο. Η δόνηση ήταν εξάλλου τόσο ισχυρή που έγινε αισθητή ως την Αίγυπτο.

Ο Ευθύμιος Λέκκας, πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Γεωλογίας είπε: «Σίγουρα πρόκειται για έναν αρκετά μεγάλο σεισμό που ευτυχώς έγινε στον θαλάσσιο χώρο και σε μεγάλο εστιακό βάθος.

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, «δεν ξέρουμε εάν συσχετίζεται με τον μεγάλο σεισμό που έγινε στο Αρκαλοχώρι πριν από τρεις μήνες».

Σε ερώτηση σχετικά με το εάν θα μπορούσαν να «ξυπνήσουν» και άλλα ρήγματα που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή, ο κ. Λέκκας απάντησε ότι «αυτό είναι ένα ανοιχτό θέμα. Μπορεί να επηρεάσει κι άλλα ρήγματα αλλά σε κάθε περίπτωση χρειαζόμαστε περισσότερα στοιχεία για τη δυναμική των ρηγμάτων, πριν πούμε το οτιδήποτε».

«To ένιωσα, το κατάλαβα, γιατί είμαι στο Ηράκλειο, θα πάω εκεί κοιτάμε μήπως είναι επέκταση της ζώνης του Αρκαλοχωρίου προς τη θάλασσα, που δεν το βλέπω πιθανό αυτό, ή σε ένα ρήγμα παράλληλο στις ακτές της Κρήτης που έχει να κάνει με τη ζώνη καταβύθισης. Ευτυχώς ο σεισμός έγινε στη θάλασσα το παρακολουθούμε», δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Ακης Τσελέντης .

Όπως εξήγησε ο κ. Τσελέντης, «το καλοκαίρι εκεί κάτω, λίγο νοτιότερα, έδινε πολλούς σεισμούς, αλλά δεν είχαν σχέση με τη ζώνη του Αρκαλοχωρίου. Τους τελευταίους 3 μήνες βλέπουμε ότι υπάρχει επέκταση της σεισμικής ακολουθίας του Αρκαλοχωρίου και βορειοανατολικά και νοτιοδυτικά. Μάλλον δεν είναι, επέκταση αυτού του ρήγματος».

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...