339
Το πολυεθνικό επιτελείο της ΝΑΤΟϊκής άσκησης θα βρίσκεται επί της ισπανικής φρεγάτας «Blas de Lezo» | US Navy

Μεγάλη ΝΑΤΟϊκή άσκηση άρχισε στον Βόρειο Ατλαντικό

Protagon Team Protagon Team 8 Μαΐου 2023, 17:38
Το πολυεθνικό επιτελείο της ΝΑΤΟϊκής άσκησης θα βρίσκεται επί της ισπανικής φρεγάτας «Blas de Lezo»
|US Navy

Μεγάλη ΝΑΤΟϊκή άσκηση άρχισε στον Βόρειο Ατλαντικό

Protagon Team Protagon Team 8 Μαΐου 2023, 17:38

Η συμμετοχή είναι εντυπωσιακή: 13 χώρες, 20 πολεμικά πλοία, 35 αεροσκάφη, κάπου 4.000 άτομα στρατιωτικό προσωπικό – η ανά διετία διεξαγομένη ΝΑΤΟϊκή άσκηση «Formidable Shield» («Ανυπέρβλητη Ασπίδα») εξελίσσεται ήδη κοντά στον Αρκτικό Κύκλο, σε περιοχή μεγάλης στρατηγικής σημασίας και για τη Ρωσία.

Καθώς κύριο μέλημα των γυμνασίων αυτών είναι η αεράμυνα, «η ‘‘Ασπίδα’’ έρχεται ακριβώς τη στιγμή που η ανάγκη για ισχυρή αεράμυνα υπογραμμίζεται από τα ρωσικά πλήγματα κατά ουκρανικών πόλεων» έγραψε το Economist.

Κατά το βρετανικό περιοδικό, το συγκεκριμένο «παίγνιο πολέμου» έχει τριπλό σκοπό: πρώτον, τη βελτίωση της ικανότητας των συμμάχων να λειτουργούν αρμονικά με στόχο την απόκρουση εχθρικών αεροσκαφών, πυραύλων Κρουζ και βαλλιστικών πυραύλων, δεύτερον, την προσφορά αισθήματος ασφαλείας στους συμμάχους που ανησυχούν επειδή γειτνιάζουν με τη Ρωσία, τρίτον, την αποστολή μηνύματος σαφούς προειδοποίησης στη Ρωσία ότι δεν μπορεί να εκφοβίζει τα μέλη του ΝΑΤΟ.

Η «Ανυπέρβλητη Ασπίδα» θα γίνει με πραγματικά πυρά και θα διαρκέσει μέχρι τις 26 Μαΐου.

Στον Βόρειο Ατλαντικό πλέουν τα σκάφη που συμμετέχουν στην άσκηση: ο 6ος Στόλος των ΗΠΑ και οι ναυτικές δυνάμεις κρούσης και υποστήριξης του ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου που εξέδωσε το Ναυτικό των ΗΠΑ, το οποίο επικεντρώνει και στις φινλανδικές ένοπλες δυνάμεις, οι θαλάσσιες μονάδες θα δράσουν στις προγραμματισμένες επιχειρήσεις σε συνδυασμό με τις αεροπορικές και τις χερσαίες και με στόχο «την υπεράσπιση του ευρωατλαντικού χώρου».

Θα δοκιμαστούν οι δυνατότητες των μαχητικών αεροσκαφών 4ης και 5ης γενιάς, συμπεριλαμβανομένου του F-35.

«Οι σύμμαχοι και τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ διαθέτουν τις πιο προηγμένες τεχνολογίες και δυνατότητες στον κόσμο. Οι ασκήσεις με πραγματικά πυρά παρέχουν τον ιδεώδη τρόπο ωρίμανσης αυτών των δυνατοτήτων» δήλωσε ο Τζον Λιπς, διοικητής του 6ου Στόλου. «Η Formidable Shield δεν είναι απλώς μία άσκηση, είναι η Συμμαχία η ίδια η οποία επιδεικνύει την αξιόπιστη συλλογική αποτροπή και άμυνα σε όλους τους τομείς».

Η ναυαρχίδα της πολυεθνικής ναυτικής δύναμης είναι η ισπανική φρεγάτα «Blas de Lezo», η οποία πριν από τη  άσκηση και στο πλαίσιο της προετοιμασίας της, επισκέφθηκε λιμάνια της Βρετανίας και της Νορβηγίας μαζί με άλλα ΝΑΤΟϊκά πλοία επιφανείας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...