890
Τεράστια σύννεφα καπνού στην περιοχή του Βαρνάβα | ΖΗΣΗΣ ΛΑΓΙΟΚΑΠΑΣ/Intime

Μεγάλη φωτιά στον Βαρνάβα Αττικής

Protagon Team Protagon Team 11 Αυγούστου 2024, 17:11
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 11/08/2024, 22:10
Τεράστια σύννεφα καπνού στην περιοχή του Βαρνάβα
|ΖΗΣΗΣ ΛΑΓΙΟΚΑΠΑΣ/Intime

Μεγάλη φωτιά στον Βαρνάβα Αττικής

Protagon Team Protagon Team 11 Αυγούστου 2024, 17:11
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 11/08/2024, 22:10

Σε εξέλιξη βρισκόταν, το βράδυ της Κυριακής, πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 3:02 το μεσημέρι σε αγροτοδασική έκταση στον Βαρνάβα Αττικής.

Ζημιές σημειώθηκαν σε σπίτια, ενώ πολλές περιοχές είχαν εκκενωθεί.

Λίγο μετά τις 7 το απόγευμα, είχαν σχηματιστεί δύο μεγάλα μέτωπα, το ένα προς το Μικροχώρι και το άλλο προς τη λίμνη Μαραθώνα.

Λόγω των ισχυρών ανέμων ήταν εξαιρετικά δύσκολο το έργο των 26 εναέριων μέσων που επιχειρούσαν για την κατάσβεση της.

Αναμένεται να δοθεί ολονύχτια μάχη καθώς σύμφωνα με τις προγνώσεις, οι άνεμοι θα συνεχίσουν να είναι παρά πολύ ισχυροί και κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Συνολικά για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούσαν 315 πυροσβέστες με 10 ομάδες δασοκομάντος και 98 οχήματα καθώς και μεγάλος αριθμών εθελοντών.

Ανάμεσα στις πυροσβεστικές δυνάμεις ήταν και 33 πυροσβέστες με πέντε οχήματα από την Ρουμανία καθώς και 10 πυροσβέστες με δύο οχήματα από την Μολδαβία.

Από αέρος επιχειρούσαν περιοδικά 26 εναέρια μέσα, 15 αεροσκάφη και 11 ελικόπτερα, εκ των οποίων τα δύο για τον συντονισμό τους.

Στο έργο της κατάσβεσης παρείχαν συνδρομή μηχανήματα έργου και υδροφόρες της Περιφέρειας Αττικής και των Ενόπλων Δυνάμεων.

Όλες οι δυνάμεις συντονίζονταν από το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «ΟΛΥΜΠΟΣ».

Δεκάδες απεγκλωβισμοί

Οι Αρχές προχώρησαν στον απεγκλωβισμό πολλών ανθρώπων, κυρίως ηλικιωμένων.

Σύμφωνα με το ertnews, πριν τις 7 το απόγευμα, απεγκλωβίστηκαν στην περιοχή του Βαρνάβα, περίπου 25 άτομα που βρίσκονταν σε κομβόι 20 αυτοκινήτων, τα οποία δεν ήξεραν προς τα πού να κατευθυνθούν.

Από το 112 στάλθηκαν απανωτά μηνύματα, πρώτα στους κατοίκους του Βαρνάβα να απομακρυνθούν από την περιοχή και να κατευθυνθούν προς Γραμματικό και Καπανδρίτι.

Λίγο πριν τις 5 το απόγευμα υπήρξε ένα ακόμα μήνυμα το οποίο ανέφερε, «αν βρίσκεστε στην περιοχή Μοναστήρι Παναγιάς, απομακρυνθείτε προς Γραμματικό».

Πολύ κοντά σε σπίτι οι φλόγες – ΜΗΤΣΑΚΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ/Intime

Ακολούθησε νέο μήνυμα για όσους βρίσκονταν στις περιοχές Βόθωνας, Μοναστήρι Παναγιάς, Καλέντζι, και Πουρίθι να φύγουν προς Μαραθώνα.

Στις 18:32 εστάλη προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 στους κατοίκους των περιοχών της Σταμάτας, της Ροδόπολης, του Αγίου Στεφάνου και του Διονύσου να βρίσκονται σε ετοιμότητα και να ακολουθήσουν, εάν χρειαστεί, τις οδηγίες των Αρχών.

Αργότερα ακολούθησαν και άλλα μηνύματα: Σε όσους βρίσκονται στην περιοχή της Σταμάτας, να απομακρυνθούν μέσω Δροσιάς και Κηφισιά προς την Εθνική Οδό, και στους κατοίκους της περιοχής Μικροχωρίου του Δήμου Ωρωπού να απομακρυνθούν και να κατευθυνθούν προς Καπανδρίτι και Αφίδνες μέσω Εθνικής Οδού.

Το έργο της πυρόσβεσης δυσχέραναν οι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή.

«Σε ύψος 25 μέτρων οι φλόγες»

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, πύραρχος Βασίλης Βαθρακογιάννης, κατά τη διάρκεια έκτακτης ενημέρωσης, τόνισε ότι όταν εκδηλώθηκε η πυρκαγιά, οι ριπές των ανέμων έφταναν τα 8 μποφόρ με αποτέλεσμα σε ελάχιστα λεπτά να λάβει πολύ μεγάλες διαστάσεις.

Πυροσβεστικό αεροσκάφος επιχειρεί στον Βαρνάβα – Nick Paleologos / SOOC

«Αυτή τη στιγμή (πριν τις 6 το απόγευμα), η πυρκαγιά εξελίσσεται προς τη λίμνη του Μαραθώνα με τις δυνάμεις που ενισχύονται συνεχώς, να επικεντρώνονται πλευρικά, αντιμετωπίζοντας φλόγες που ξεπερνούν σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και τα 25 μέτρα» σημείωσε.

«Απευθύνουμε έκκληση στους κατοίκους της περιοχής. Για τη δική τους ασφάλεια και με δεδομένο ότι η πυρκαγιά εξελίσσεται ταχύτατα, θα πρέπει υποχρεωτικά να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών», κατέληξε ο κ. Βαθρακογιάννης.

Σε πολλές γειτονιές της Αθήνας, ο ουρανός σκοτείνιασε από τους πυκνούς καπνούς.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση απο την Αστυνομία οι εκτροπές κυκλοφορίες που είναι σε ισχύ στην περιοχή του Βαρνάβα λόγω της πυρκαγιάς είναι οι εξής:

– Επαρχιακή οδός Καπανδριτίου-Βαρνάβα

– Επαρχιακή οδός Γραμματικού-Βαρνάβα

– Επαρχιακή οδός παραλίας Βαρνάβα-Βαρνάβας

– Από τον οικισμό Καλέντζι, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Γραμματικό

– Λεωφόρος λίμνη Μαραθώνος και Αναπαύσεως

– Λεωφόρος Μαραθώνος από την οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου

– Λεωφόρος Γραμματικού, από το ύψος του Μαραθώνα

Πυκνά σύννεφα καπνού σκέπασαν την παραλία του Φλοίσβου στο Παλαιό Φάληρο – ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ/Intime
Σαράντα πυρκαγιές σε ένα 24ωρο

Συνολικά, 40 αγροτοδασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το τελευταίο 24ωρο, εκ των οποίων οι 33 αντιμετωπίστηκαν άμεσα στο αρχικό τους στάδιο, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις συνέχιζαν να αντιμετωπίζουν επτά πυρκαγιές, σε μια εξαιρετικά δύσκολη ημέρα, όπως τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής.

Σύμφωνα με τον κ. Βαθρακογιάννη, αργά το απόγευμα της Κυριακής, ολοκληρώθηκε διυπουργική συντονιστική σύσκεψη που συγκάλεσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, με τη συμμετοχή όλων των συναρμόδιων φορέων για τον βέλτιστο συντονισμό τους, αναφορικά με τις πυρκαγιές που ήταν σε εξέλιξη.

Πυκνοί καπνοί πάνω από τη Βουλή – ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/Intime

Ο πύραρχος αναφέρθηκε επίσης στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 2:32 το μεσημέρι της Κυριακής στις Αιγειρούσες Μεγάρων, επισημαίνοντας ότι είχε περιοριστεί, ενώ πρόσθεσε ότι επίγειες και εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις συνέχιζαν να επιχειρούν μέχρι την πλήρη κατάσβεσή της.

Ανακοίνωση του ΔΕΔΔΗΕ

Με αφορμή τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν σε διάφορες περιοχές της χώρας, ο ΔΕΔΔΗΕ προειδοποίησε με ανακοίνωσή του τους κατοίκους σε όλες τις πληγείσες περιοχές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μην προσεγγίζουν σε καμία περίπτωση αγωγούς, κολώνες ή άλλα στοιχεία του Δικτύου τα οποία είτε βρίσκονται στο έδαφος είτε παρουσιάζουν εμφανείς ζημιές.

Εθελοντές πυροσβέστες επιχειρούν στην κατάσβεση της φωτιάς στον Βαρνάβα – Aris Oikonomou / SOOC

Σε περίπτωση που κάποιος πολίτης διαπιστώσει την ύπαρξη στοιχείων του Δικτύου που έχουν υποστεί ζημιές, παρακαλείται να ειδοποιήσει άμεσα τις βλάβες του ΔΕΔΔΗΕ στο 800 400 4000 ή το αστυνομικό τμήμα της περιοχής του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...