582
Μια πινακίδα της Περιφέρειας Πελοποννήσου στα Γεράνεια έχει παραδοθεί στις φλόγες | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΒΛΑΣΗΣ ΜΠΑΜΠΗΣ

Μεγάλη φωτιά στον Σχίνο Λουτρακίου – ως την Αθήνα οι καπνοί

Protagon Team Protagon Team 20 Μαΐου 2021, 07:42
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 20/05/2021, 10:57
Μια πινακίδα της Περιφέρειας Πελοποννήσου στα Γεράνεια έχει παραδοθεί στις φλόγες
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΒΛΑΣΗΣ ΜΠΑΜΠΗΣ

Μεγάλη φωτιά στον Σχίνο Λουτρακίου – ως την Αθήνα οι καπνοί

Protagon Team Protagon Team 20 Μαΐου 2021, 07:42
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 20/05/2021, 10:57

Η πρώτη μεγάλη φωτιά της… αντιπυρικής σεζόν είναι εδώ. Σε μια δύσκολη μάχη με τις φλόγες ρίχτηκαν από αργά το βράδυ της Τετάρτης οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής για την κατάσβεση της φωτιάς που ξέσπασε στον Σχίνο Λουτρακίου στην Κορινθία.

Η κατάσταση ήταν τέτοια, με τον καπνό να φτάνει μέχρι το Λεκανοπέδιο, που η Πυροσβεστική χρειάστηκε να προχωρήσει στην ενίσχυση των δυνάμεων. «Λίγο πριν τις 6 π.μ. ξεκίνησαν να επιχειρούν τα εναέρια μέσα. Πρόκειται για 8 αεροσκάφη, 9 πεζετέλ και τρία ελικόπτερα, 182 πυροσβέστες με 7 ομάδες πεζοπόρων, 62 οχήματα, το Μηχανοκίνητο ειδικό τμήμα, ενώ συνδράμουν εθελοντές και δυνάμεις της τοπικής αυτοδιοίκησης με υδροφόρες. Το έργο της κατάσβεσης συντονίζει ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, ενώ σε ένα από τα ελικόπτερα βρίσκεται και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Παπαγεωργίου», σημείωσε ο εκπρόσωπος Τύπου Πυροσβεστικής, κ. Βαθρακογιάννης.

Γρήγορα, οι δυνάμεις ενισχύθηκαν, οι πυροσβέστες έγιναν 250, τα οχήματα έγιναν 85, τα αεροσκάφη 17 και χάρη στις συνεχείς ρίψεις νερού, καθώς και τις ισχυρότατες επίγειες δυνάμεις που επιχειρούν στην περιοχή της πυρκαγιάς, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η φωτιά δεν έχει πλέον ενιαίο μέτωπο, (που τη νύχτα έφτασε και τα τέσσερα χιλιόμετρα), αλλά υπάρχουν πολλές διάσπαρτες εστίες. Οι επικεφαλής φοβούνται αναζωπυρώσεις προς το μεσημέρι. Για τον λόγο αυτό γίνονται υπεράνθρωπες προσπάθειες να περιοριστεί η πυρκαγιά τις επόμενες κρίσιμες ώρες.

Η μεγάλη φωτιά εξελίσσεται στα Γεράνεια Όρη, σε δασική πευκόφυτη περιοχή με πυκνή βλάστηση, ενώ όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο δήμαρχος Λουτρακίου, Γιώργος Γκιώνης, η πυρκαγιά κατευθυνόταν προς το Αλεποχώρι για αυτό και με εισήγηση της Πυροσβεστικής απομακρύνθηκαν με δικά τους μέσα και οι κάτοικοι των σπιτιών στα νότια και δυτικά του Αλεποχωρίου, όπου η κατάσταση είχε γίνει δύσκολη, κυρίως λόγω του καπνού.

Για προληπτικούς λόγους, μέχρι στιγμής έχουν εκκενωθεί έξι χωριά και συγκρεκριμένα τα: Σχίνος, Αγία Σωτήρα, Βαμβακιές, Μαυρολίμνη, Μάζι, Παρασκευά και δύο μονές, του Αγίου Ιωάννη Μακρινού και της Αγίας Παρασκευής.

Σύμφωνα με τον κ. Βαρθακογιάννη έχουν προκληθεί κάποιες ζημιές σε κατοικίες, ωστόσο δεν είναι ακόμα γνωστό το εύρος τους, καθώς πρόκειται για εξοχικά και δεν υπάρχει άμεση ενημέρωση.

Υπάρχουν αναφορές για ζημιές σε αποθήκες και καλύβια, αλλά ο απολογισμός θα γίνει αφού ελεγχθεί η πυρκαγιά.

Ζημιές έχουν προκληθεί και στο ηλεκτρικό δίκτυο, καθώς έχουν καεί κολόνες της ΔΕΗ και έχουν κοπεί καλώδια, γι’ αυτό βρίσκονται στην περιοχή συνεργεία του ΔΕΔΗΕ για να τις αποκαταστήσουν.

«Καλύτερη εικόνα παρουσιάζει πλέον η πυρκαγιά. Το βασικότερο είναι ότι δεν έχει κινδυνεύσει ανθρώπινη ζωή», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στις 10:30 το πρωί, ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης, που συντονίζει το έργο της κατάσβεσης.

«Είναι μια δύσκολη πυρκαγιά. Πολλά σημεία είναι δύσβατα και δεν μπορούν να φτάσουν σε αυτά πυροσβεστικά οχήματα. Κάνουμε ό,τι είναι εφικτό για να περιορίσουμε το μέτωπο της φωτιάς και να την οριοθετήσουμε. Τις προσπάθειές μας δυσχεραίνουν οι δυνατοί άνεμοι. Σημειώστε ότι αργά το βράδυ έφταναν μέχρι και 10 μποφόρ», είπε.

Ο αρχηγός της Πυροσβεστικής πρόσθεσε ότι το Σώμα βρίσκεται σε γενική επιφυλακή στην Αττική και την Πελοπόννησο και σε μερική επιφυλακή στα άλλα σημεία της χώρας.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Κορίνθου, Αναστάσιο Γκιώλη, το μέτωπο της φωτιάς ξεπερνάει τα 10 χλμ., ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι ο καπνός είχε φτάσει μέχρι την Αθήνα.

Από χθες το βράδυ, έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στη διασταύρωση Αλεποχωρίου, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Σχίνο, καθώς και στην επαρχιακή οδό Μεγάρων – Αλεποχωρίου, από το 21ο χλμ προς Αλεποχώρι.

«Οι δυτικοί άνεμοι ευνόησαν την εξάπλωση της πυρκαγιάς και αυτό είναι που μας οδήγησε στην απομάκρυνση των κατοίκων από τους οικισμούς», σημείωσε ο κ. Βαρθακογιάννης.

Η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού βρίσκεται στο σημείο, προκειμένου να διερευνήσει τα αίτια της πυρκαγιάς.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...