Τις χρόνιες δυσλειτουργίες και παθογένειες της ΕΥΠ έφερε στην επιφάνεια η υπόθεση της παρακολούθησης του τηλεφώνου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει η κυβέρνηση, η οποία εμφανίζεται, μάλιστα, να έχει ήδη επιλέξει το βρετανικό μοντέλο ως το καλύτερο υπόδειγμα για ζητήματα πληροφοριών και εθνικής ασφάλειας, προκειμένου να επιλύσει τα εν λόγω προβλήματα και να αλλάξει κατά τρόπο βέλτιστο και αποτελεσματικό την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών.
Σύμφωνα με την Καθημερινή, προηγήθηκε ενδελεχής έρευνα και επαφές των στενών συνεργατών του Πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ, σε συνέχεια των προσπαθειών αυτών για την εύρεση κατάλληλου προσώπου να συμβουλεύσει την κυβέρνηση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με διαπρεπές στέλεχος των υπηρεσιών ασφαλείας και πληροφοριών της Βρετανίας.
Οπως έγραψε ο Βασίλης Νέδος στο ρεπορτάζ του, το οποίο δημοσιεύτηκε στο κυριακάτικο φύλλο της εφημερίδας, πρόκειται για πρώην αξιωματούχο της MI5 ο οποίος διαθέτει τεράστια εμπειρία σε ζητήματα καταπολέμησης της τρομοκρατίας, κυβερνοασφάλειας, πληροφοριών και μεταρρυθμίσεων στον τομέα ασφάλειας.
Ο ίδιος θεωρείται ότι συνέβαλε στη μεταφορά των μυστικών υπηρεσιών της χώρας από μία παρωχημένη κατάσταση στον 21ο αιώνα. Το όνομα του στελέχους της υπηρεσίας αντικατασκοπείας και ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου –το οποίο έχει αποσυρθεί από την ενεργό δράση, ωστόσο εξακολουθεί να συμβουλεύει άτυπα και τη βρετανική κυβέρνηση– κρατείται μυστικό για λόγους που συνδέονται με «το έργο που έχει αναλάβει να παραδώσει» στην Αθήνα, κατά την ίδια πηγή.
Κατά τη συνάντηση που είχαν στην ελληνική πρωτεύουσα πριν από λίγες ημέρες ο κ. Μητσοτάκης και ο βρετανός ειδικός συζήτησαν εκτενώς για την υφιστάμενη κατάσταση των εγχώριων μυστικών υπηρεσιών και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
Το επόμενο διάστημα ο πρώην ανώτατος αξιωματούχος της MI5 θα πραγματοποιήσει μία σύντομη αξιολόγηση του συστήματος πληροφοριών και ασφαλείας της Ελλάδας, με έμφαση στη διαλειτουργικότητα των υπηρεσιών, και θα ακολουθήσει η υποβολή προτάσεων, βάσει του βρετανικού μοντέλου.
Τέσσερις άξονες
Πρακτικά, το στέλεχος καλείται να «απαντήσει» στα τέσσερα σημεία που έθεσε ο Πρωθυπουργός στις αρχές Αυγούστου, στη δήλωσή του για την υπόθεση των παρακολουθήσεων.
Ο κ. Μητσοτάκης είχε εξαγγείλει ότι η κυβέρνηση επιθυμεί την ενίσχυση της λογοδοσίας της ΕΥΠ και της εποπτείας της από τη Βουλή, την αναβάθμιση του ρόλου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας για την καλύτερη αξιοποίηση των πληροφοριών και της ΕΥΠ, τη θωράκιση του πλαισίου νομίμων επισυνδέσεων για πολιτικά πρόσωπα καθώς και αλλαγές στο εσωτερικό της ΕΥΠ για την ενίσχυση του εσωτερικού ελέγχου, της διαφάνειας, της εξωστρέφειας και της εκπαίδευσης του ανθρώπινου δυναμικού της (περισσότερα εδώ).
Το δημοσίευμα της «Κ» κλείνει με την επισήμανση ότι το Μαξίμου αναμένει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις προτάσεις του βρετανού ειδικού στα ζητήματα της λογοδοσίας και της διαφάνειας, τομείς τους οποίους η κυβέρνηση επιθυμεί να ενισχύσει περαιτέρω μέσα από πρωτοβουλίες όπως η δημιουργία μονάδας εσωτερικού ελέγχου στην ΕΥΠ.
Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση έχει ήδη καταθέσει στη Βουλή Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) με «επείγουσες διατάξεις για την ενίσχυση της ακεραιότητας στη λειτουργία της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών», όπως τιτλοφορείται. Μεταξύ άλλων, θέτει αυστηρότερες δικλίδες σε ό,τι αφορά τις νόμιμες επισυνδέσεις, καθώς προβλέπει τελική έγκριση από τον Εισαγγελέα Εφετών, πέραν του εισαγγελέα της ΕΥΠ, για τις επιχειρήσεις άρσης απορρήτου των επικοινωνιών (περισσότερα εδώ).
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News