444
Ουκρανοί στρατιώτες οδηγούν στρατιωτικά οχήματα από σημείο διέλευσης στα σύνορα με τη Ρωσία | REUTERS/Viacheslav Ratynskyi

Με βρετανικά τανκς οι ουκρανικές επιχειρήσεις στη Ρωσία – Μόνιμη η παρουσία του στρατού στο Κουρσκ;

Protagon Team Protagon Team 15 Αυγούστου 2024, 20:55
Ουκρανοί στρατιώτες οδηγούν στρατιωτικά οχήματα από σημείο διέλευσης στα σύνορα με τη Ρωσία
|REUTERS/Viacheslav Ratynskyi

Με βρετανικά τανκς οι ουκρανικές επιχειρήσεις στη Ρωσία – Μόνιμη η παρουσία του στρατού στο Κουρσκ;

Protagon Team Protagon Team 15 Αυγούστου 2024, 20:55

Συνεχίζεται η ουκρανική προέλαση και οι μάχες σε ρωσικό έδαφος, με το Κίεβο να υποστηρίζει πλέον ότι έχει εγκαταστήσει στρατιωτική διοίκηση στο Κουρσκ και ότι ελέγχει δεκάδες ρωσικές περιοχές.

Ο ίδιος ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έγραψε την Πέμπτη στο Telergam ότι οι δυνάμεις της χώρας του έθεσαν υπό πλήρη έλεγχο τη ρωσική πόλη Σούντζα, στην περιφέρεια του Κουρσκ.

«Ο αρχηγός το στρατού Ολεξάντρε Σίρσκι ανέφερε την ολοκλήρωση της απελευθέρωσης της πόλης της Σούντζα από τα χέρια ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων», ανέφερε συγκεκριμένα ο Ζελένσκι.

Ο Σίρσκι δήλωσε από την πλευρά του ότι η Ουκρανία ελέγχει 82 κοινότητες και 1.150 τετραγωνικά χιλιόμετρα στη ρωσική παραμεθόριο περιοχή του Κουρσκ.

«Συνολικά, από την έναρξη των επιχειρήσεων στην περιφέρεια του Κουρσκ, τα στρατεύματά μας έχουν προωθηθεί σε βάθος 35 χιλιομέτρων», είπε ο ίδιος κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης με τον Ζελένσκι.

Είπε ακόμη ότι η Ουκρανία εγκατέστησε πλέον στρατιωτική διοίκηση στο Κουρσκ, η οποία είναι επιφορτισμένη με την διαχείριση των τρεχουσών υποθέσεων και με την υλικοτεχνική στήριξη του στρατού, όπως επίσης με την εγγύηση της ασφάλειας σε μια δεδομένη ζώνη.

Σε ανάρτηση στο Telegram, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε την Πέμπτη ότι έχει συσταθεί ένα συντονιστικό συμβούλιο για την αντιμετώπιση της στρατιωτικής ασφάλειας στις ρωσικές περιφέρειες Μπέλγκοροντ, Μπριάνσκ και Κουρσκ.

Τα «δόντια του δράκου»: οχύρωση κατά των τανκς, κοντά στα ρωσικά σύνορα στην περιοχή Σούμι, 14 Αυγούστου 2024. /REUTERS/Viacheslav Ratynskyi

Το ρωσικό υπουργείο αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών κήρυξε την περιφέρεια του Μπέλγκοροντ σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Οι αρχές στη ρωσική περιφέρεια Κουρσκ αποφάσισαν να απομακρύνουν τους κατοίκους από την περιοχή Γκλούσκοφ, καθώς οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίζουν να προωθούνται στη συνοριακή περιοχή. Αφότου άρχισε η ουκρανική επιχείρηση στο Κουρσκ, στις 8 Αυγούστου, έχουν απομακρυνθεί συνολικά σχεδόν 200.000 άνθρωποι.

⇒ Διαβάστε επίσης: Πώς θα απαντήσει ο Πούτιν στο νέο Κουρσκ;

Με βρετανικά τανκς οι επιχειρήσεις

Στο μεταξύ, το BBC μετέδωσε ότι βρετανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν πως στις επιχειρήσεις των ουκρανικών δυνάμεων εντός ρωσικού εδάφους, συμμετέχουν και βρετανικά τανκς.

⇒ Διαβάστε επίσης: Αποκάλυψη: Πού και πώς θα χτυπήσουν με πυρηνικά οι Ρώσοι αν…

Η Ρωσία είχε προειδοποιήσει για την χρήση ευρωπαϊκών όπλων στο έδαφός της, τονίζοντας ότι θα το θεωρούσε ευθεία πολεμική πράξη του ΝΑΤΟ εναντίον της.

Ο ρώσος υπουργός Άμυνας Αντρέι Μπελούσοφ προεδρεύει σε σύσκεψη για τη διασφάλιση της ασφάλειας στις περιοχές που συνορεύουν με την Ουκρανία, 15 Αυγούστου 2024./ Russian Defence Ministry/Handout via REUTERS

Νωρίτερα την Πέμπτη, η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία ανακοίνωσε ότι κατέρριψε και τα 29 μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) που εξαπέλυσε η Ρωσία κατά τη διάρκεια νυχτερινής επίθεσης.

Η Ρωσία εξαπέλυσε επίσης τρεις κατευθυνόμενους πυραύλους Kh-59 κατά τη διάρκεια της επίθεσης, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Πολεμικής Αεροπορίας.

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...