Στη Λιβύη μετέβη το πρωί της Κυριακής ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σε ένα ταξίδι που δεν είχε ανακοινωθεί, για να συναντηθεί με τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, που ηγείται του Εθνικού Λιβυκού Στρατού.
Ο υπουργός μετέβη εκεί με το κυβερνητικό αεροσκάφος, το οποίο απογειώθηκε από το αεροδρόμιο της Ελευσίνας, με προορισμό τη Βεγγάζη, στην ανατολική Λιβύη, η οποία ελέγχεται από τις δυνάμεις του Χαλίφα Χαφτάρ.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, η συζήτηση εστιάσθηκε στην κατάσταση στη Λιβύη και στις προοπτικές επίλυσης της κρίσης.
Από τη συνάντησή μου με τον επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) Στρατάρχη Khalifa Haftar, στη Βεγγάζη. Συζητήσαμε για την κατάσταση στη Λιβύη και το θέμα των ανυπόστατων μνημονίων που υπεγράφησαν μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης. pic.twitter.com/nQBbKU8QYn
— Nikos Dendias (@NikosDendias) December 22, 2019
Ο κ. Δένδιας εξέθεσε το θέμα των δύο ανυπόστατων συμφωνιών που υπεγράφησαν μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης, αναλύοντας τις ελληνικές θέσεις και αναδεικνύοντας το γεγονός ότι το περιεχόμενό τους είναι απολύτως αντίθετο στο διεθνές Δίκαιο και το διεθνές Δίκαιο της θάλασσας.
Περαιτέρω, τόνισε την ανάγκη πολιτικής λύσης στη λιβυκή κρίση στο πλαίσιο των προσπαθειών του ειδικού εκπροσώπου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για τη Λιβύη και της προγραμματιζόμενης συνάντησης στο Βερολίνο.
Στη συνάντηση μετείχε και ο ειδικός απεσταλμένος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών για τη Λιβύη, πρέσβυς Χριστόδουλος Λάζαρης. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια της επίσκεψης του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης, Αγκίλα Σάλεχ Iσα στην Αθήνα στις 12 Δεκεμβρίου, καθώς και επακόλουθης σχετικής επικοινωνίας του υπουργού Εξωτερικών με τον τελευταίο.
Αραβόφωνα μέσα ανέβασαν στο Twitter βίντεο από την υποδοχή του κυβερνητικού αεροσκάφους και του Νίκου Δένδια στο αεροδρόμιο της Βεγγάζης, καθώς και φωτογραφίες από την άφιξη και τις συναντήσεις του έλληνα υπουργού.
Greece Foreign minister Nikos Dendias arriving in #Benghazi cc @GDarkconrad pic.twitter.com/f4vg8BRJyA
— Ali Ahmed (@LibyaPro2) December 22, 2019
Greek FM Nikos Dendias arrives at Benina Airport #Benghazi pic.twitter.com/MsuZ0Pcv8L
— Ali Ahmed (@LibyaPro2) December 22, 2019
#Dendias meets PM AlTnee and his foreign minister IlHwej. pic.twitter.com/RGAGyY7YT0
— Libya Desk (@LibyaDesk) December 22, 2019
Abdullah al-Thani PM of the Libyan Interim Government receives foreign minister of Greece Nikos Dendias in #Benghazi pic.twitter.com/OdkrQtAKYR
— Ali Ahmed (@LibyaPro2) December 22, 2019
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, όπως λέει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Δένδιας συναντήθηκε με τον Χαφτάρ, ενώ είδε και τον πρωθυπουργό της κυβέρνησης του στρατηγού, Αμπνουλάχ αλ-Θάνι. Ο κ. Δένδιας είχε επίσης επικοινωνία με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης, Αγκίλα Σάλεχ Ισα.
Σύμφωνα με το almarsad.co, ο αλ-Θανί κάλεσε την Ελλάδα να ανοίξει προξενείο στη Βεγγάζη, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Καλούμε την Ελλάδα να συνεργαστεί μαζί μας σε όλους τους τομείς της οικονομίας και της ανασυγκρότησης. Δεν θα επιτρέψουμε να αποκαταστήσουν την οθωμανική κατοχή στη Λιβύη και θα τους αντιμετωπίσουμε. Είμαστε σε θέση να το κάνουμε».
Από την πλευρά του, ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών άσκησε δριμύτατη κριτική στον Σαράζ, αναφέροντας: «Γνωρίζουμε πολύ καλά την τουρκική υποστήριξη για τις πολιτοφυλακές στην Τρίπολη με όπλα. Ο Σαράζ δεν έχει το δικαίωμα να υπογράψει τέτοιες συμφωνίες. Η ασφάλεια και η στρατιωτική πτυχή της συμφωνίας μας απασχολούν, διότι απειλούν τη Λιβύη, την ενότητα της και όλη την περιοχή».
Μετά τη Λιβύη, ο κ. Δένδιας μετέβη στο Κάιρο για να συναντήσει τον αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι. Αμέσως μετά, θα συναντηθεί με τον κύπριο υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Χριστοδουλίδη, στη Λάρνακα.
Τις προηγούμενες ημέρες, είχαν προηγηθεί επισκέψεις του κ. Δένδια σε Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Ιορδανία.
Αναλυτικά, οι δηλώσεις Δένδια για το ταξίδι σε Λιβύη- Αίγυτπο:
«Είχα σήμερα τη χαρά να επισκεφθώ τη Βεγγάζη και να συναντηθώ με τον Στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, τον αρχηγό του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), με τον οποίο είχαμε μια συζήτηση για τα ευρύτερα θέματα, αλλά και για τα θέματα των δύο memoranda που υπέγραψε η κυβέρνηση της Τρίπολης με την Τουρκία.
Με ιδιαίτερη χαρά άκουσα τις θέσεις του, οι οποίες συμπίπτουν στο ζήτημα αυτό με τις δικές μας, δηλαδή την απόλυτη ακυρότητα των συγκεκριμένων μνημονίων και το πόσο επιβλαβή είναι και για τον λαό και την κοινωνία της Λιβύης, και βεβαίως, για τη σταθερότητα στην περιοχή.
Αμέσως μετά, ήρθα εδώ, στο Κάιρο, όπου είδα τον φίλο μου, τον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου, τον κ. Σαμέ Σούκρι, με τον οποίο συζητήσαμε αφενός μεν τα αποτελέσματα της πρωινής μου επίσκεψης στη Λιβύη, αλλά και γενικά τον ενημέρωσα και για τις επαφές μου στον Κόλπο την προηγούμενη εβδομάδα, με τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και μετά, με την Ιορδανία. Θα ήθελα επίσης να σας πω ότι κατά τη διάρκεια της παραμονής μου στη Λιβύη, υπήρξε επικοινωνία με τον πρόεδρο του λιβυκού Κοινοβουλίου, τον κ. Αγκίλα Σάλεχ Ισα, ο οποίος μας είχε επισκεφθεί πρόσφατα στην Αθήνα».
Ανησυχία των ΗΠΑ
Η επίσκεψη γίνεται ενώ έχει κλιμακωθεί η ένταση στη Λιβύη, με ανάμειξη της Τουρκίας και της Ρωσίας, γεγονός που εντείνει την ανησυχία των ΗΠΑ.
Σε ανακοίνωσή του, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ανέφερε το Σάββατο ότι οι ΗΠΑ ανησυχούν ιδιαίτερα για την κλιμάκωση των πολεμικών συγκρούσεων στην Λιβύη, αλλά και με τον αυξανόμενο αριθμό των Ρώσων μισθοφόρων που φέρονται να υποστηρίζουν τις δυνάμεις του Χαφτάρ στο έδαφος.
«Οι ΗΠΑ ανησυχούν για το αίτημα της κυβέρνησης εθνικής ενότητας για στρατιωτική στήριξη και για την απειλή του εθνικού λιβυκού στρατού να να χρησιμοποιήσει ξένα εναέρια μέσα και μισθοφόρους για να επιτεθεί στην πόλη Μισράτα. Η εξωτερική στρατιωτική παρέμβαση απειλεί τις προοπτικές επίλυσης της σύγκρουσης. Καταδικάζουμε τις επιθέσεις σε αθώους πολίτες και καλούμε όλες τις πλευρές να αποφύγουν την κλιμάκωση».
Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να αναγνωρίζουν την κυβέρνηση της Τρίπολης υπό τον Φαγιέζ αλ Σαράζ, δήλωσε ο αξιωματούχος του υπ. Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι η Ουάσιγκτον παραμένει ουδέτερη στην διαμάχη, ενώ συνομιλεί με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, οι οποίες θα μπορούσαν να επιβάλλουν κάποια συμφωνία.
«Χίλιοι ρώσοι μισθοφόροι έξω από την Τρίπολη»
Σύμφωνα με την κυβέρνηση Σαράζ, οι ρώσοι μισθοφόροι που στηρίζουν τις δυνάμεις του Χαλίφα Χαφτάρ, ηγούνται της μάχης για την κατάληψη της Τρίπολης.
Ο Φάτι Μπασάγκα, υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης εθνικής ενότητας, δήλωσε ότι οι ρώσοι μισθοφόροι του ομίλου Wagner, επικεφαλής του οποίου είναι έμπιστος του Βλαντίμιρ Πούτιν, είναι επικεφαλής στην πρώτη γραμμή της μάχης, έξω από την Τρίπολη.
Δυτικοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι πάνω από 1.000 μισθοφόροι της Wagner έχουν φτάσει στη Λιβύη από τις αρχές του Σεπτεμβρίου, προκειμένου να υποστηρίξουν την προσπάθεια του Εθνικού Λιβυκού Στρατού να καταλάβει την Τρίπολη, σύμφωνα με το Bloomberg.
Από την άλλη, η Μόσχα και οι δυνάμεις του Χαφτάρ υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχουν μισθοφόροι που μάχονται στη Λιβύη.
«Οι μαχητές μας αναφέρουν ότι όλες οι επιθέσεις γίνονται τώρα από τους Ρώσους», δήλωσε ο Μπασάγκα στο Bloomberg. «Μάχονται ως πεζικό, στην πρώτη γραμμή», συμπλήρωσε ο υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης εθνικής ενότητας της Λιβύης. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Ρώσοι διαθέτουν προχωρημένη τεχνολογία για παρεμπόδιση drone και πυροβολικό.
Ο Μπασάγκα είπε επίσης, ότι η κυβέρνησή του έχει ζητήσει βοήθεια από αρκετές χώρες, ανάμεσά τους, η Τουρκία, αλλά και οι ΗΠΑ.
«Η κυβέρνηση εθνικής ενότητας έχει υποχρέωση να υπερασπιστεί τους κατοίκους της Τρίπολης. Πριν από λίγες ημέρες αεροπλάνα που πιστεύουμε ότι ήταν από τα Εμιράτα, χτύπησαν την πόλη Μισράτα. Πρόκειται για εξωτερική παρέμβαση. Είναι δικαίωμα της κυβέρνησης εθνικής ενότητας να αναζητήσει τρόπους για να βάλει τέλος σε αυτή την επιθετικότητα», τόνισε ο λίβυος υπουργός.
Ηδη, η Τουρκία έχει στείλει οπλισμένα drones στην κυβέρνηση της Τρίπολης, προκειμένου να αντιμετωπίσει εκείνα που έστειλαν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στον Χαφτάρ.
Η τουρκική Βουλή ενέκρινε το Σάββατο το σύμφωνο στρατιωτικής συνεργασίας που υπέγραψε ο Ερντογάν με την κυβέρνηση της Τρίπολης.
Πλοίο με τούρκους ναυτικούς κατέσχεσαν οι δυνάμεις του Χαφτάρ
Οι δυνάμεις της ανατολικής Λιβύης, που είναι πιστές στον Χαλίφα Χαφτάρ, κατέσχεσαν το Σάββατο ένα πλοίο με σημαία Γρενάδας και με πλήρωμα αποτελούμενο από τούρκους ναυτικούς στα ανοιχτά της Λιβύης, όπως ανέφερε εκπρόσωπός τους.
Ενα πολεμικό σκάφος του Εθνικού Λιβυκού Στρατού του Χαφτάρ σταμάτησε το πλοίο στα χωρικά ύδατα της Λιβύης, στα ανοιχτά της πόλης Ντέρνα, και το ρυμούλκησε στο λιμάνι Ρας Ελ Χιλάλ «για επιθεώρηση και να εξακριβωθεί το φορτίο του», είπε ο Αχμεντ Μισμάρι.
Οι δυνάμεις που στηρίζουν τον Χαφτάρ έδωσαν στο Reuters ένα βίντεο που δείχνει να σταματούν το πλοίο και να ανακρίνουν τρία μέλη του πληρώματος. Eδωσαν επίσης στη δημοσιότητα φωτογραφίες με τα διαβατήρια τριών τούρκων υπηκόων.
Μέχρι στιγμής, δεν έχει διευκρινιστεί ποιο είναι το φορτίο του πλοίου.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News