411
Ο Ντόναλντ Τραμπ στο βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ  | REUTERS/Lucas Jackson

Με τον νου του στις κάλπες ο Τραμπ μίλησε στον ΟΗΕ

Protagon Team Protagon Team 24 Σεπτεμβρίου 2019, 21:47
Ο Ντόναλντ Τραμπ στο βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ 
|REUTERS/Lucas Jackson

Με τον νου του στις κάλπες ο Τραμπ μίλησε στον ΟΗΕ

Protagon Team Protagon Team 24 Σεπτεμβρίου 2019, 21:47

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ καταδίκασε την «επιθυμία για αίμα» του Ιράν, κάλεσε χώρες να συμπαραταχθούν με τις ΗΠΑ ώστε να πιεστεί με αποτελεσματικότητα η Τεχεράνη, συγχρόνως όμως εμφανίστηκε και σαν ειρηνοποιός.

«Η Αμερική ξέρει ότι ενώ κάποιος μπορεί να κάνει πόλεμο, μόνο οι πιο θαρραλέοι μπορούν να επιλέξουν την ειρήνη» είπε ο Τραμπ στην τρίτη ομιλία του στον ΟΗΕ. Ο τόνος του ήταν πιο συγκρατημένος σε σχέση με τις προηγούμενες φορές που μίλησε εκεί, το 2017 και το 2018, μάλλον επιδιώκοντας να περάσει ένα καθησυχαστικό μήνυμα στους Αμερικανούς που θα ψηφίσουν του χρόνου για να εκλέξουν νέο πρόεδρο. Ο αμερικανός πρόεδρος υπογράμμισε «την επιθυμία των ΗΠΑ για ειρηνικές σχέσεις με όλους», ζητώντας «συλλογική και όχι μονομερή δράση».

«Ολα τα έθνη έχουν καθήκον να δράσουν, αλλά καμία υπεύθυνη κυβέρνηση δεν πρέπει να επιδοτεί την επιθυμία για αίμα του Ιράν. Οσο η απειλητική συμπεριφορά του Ιράν συνεχίζεται, οι κυρώσεις δεν θα αρθούν, θα ενισχυθούν» είπε. Ο αμερικανός πρόεδρος τόνισε ακόμη ότι οι πολιτικές που προωθούν αυτοί τους οποίους χαρακτήρισε «ακτιβιστές των ανοικτών συνόρων» πλήττουν ακριβώς εκείνους τους ανθρώπους που υποτίθεται ότι σκοπεύουν να βοηθήσουν, αποκαλώντας την παράτυπη μετανάστευση μία από τις μεγαλύτερες παγκόσμιες προκλήσεις.

Το κινεζικό πρόβλημα

Είχε και ένα αυστηρό μήνυμα για την Κίνα και για τον πρόεδρό της, τον Σι Τζινπίνγκ, σε ό,τι έχει να κάνει με τον λεγόμενο εμπορικό πόλεμο. Είπε ότι ο κόσμος παρακολουθεί πώς το Πεκίνο διαχειρίζεται την κρίση με τις μαζικές διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ, που έχουν αυξήσει τους φόβους για κάποια αιματηρή καταστολή: «Ο τρόπος με τον οποίο η Κίνα διαχειρίζεται την κατάσταση στο Χονγκ Κονγκ λέει πολλά για τον ρόλο της στον κόσμο, τώρα και στο μέλλον. Ολοι βασιζόμαστε στον πρόεδρο Σι ως έναν μεγάλο ηγέτη».

Επικεντρώνοντας στο επίμαχο θέμα –στον εμπορικό πόλεμο-, ο Τραμπ είπε ότι η Κίνα εκμεταλλεύεται τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου που δίνουν στο Πεκίνο πλεονεκτήματα διότι αντιμετωπίζουν την κινεζική οικονομία ως αναπτυσσόμενη: «Ας ελπίσουμε ότι θα μπορέσουμε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία που θα είναι επωφελής και για τις δύο χώρες. Αλλά όπως έχω καταστήσει σαφές, δεν θα δεχθώ μια κακή συμφωνία για τον αμερικανικό λαό».

Τέλος, υπήρξε και μία αναφορά του Τραμπ στη Βενεζουέλα: «Στους πολίτες της Βενεζουέλας που παγιδεύτηκαν σε αυτόν τον εφιάλτη λέω να ξέρετε ότι όλη η Αμερική είναι στο πλευρό σας. Οι ΗΠΑ έχουν να παράσχουν τεράστια ανθρωπιστική βοήθεια, παρακολουθώντας από πολύ κοντά την κατάσταση στη Βενεζουέλα. Περιμένουμε την ημέρα όπου θα αποκατασταθεί η δημοκρατία, όπου η Βενεζουέλα θα είναι ελεύθερη» είπε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...