458
Ο Χρήστος Στυλιανίδης στις επαφές του με τούρκους αξιωματούχους στο αεροδρόμιο στα Αδανα | Πολιτική Προστασία

Με τον (Κύπριο) Χρήστο Στυλιανίδη έφτασε στην Τουρκία η ελληνική ανθρωπιστική βοήθεια

Protagon Team Protagon Team 9 Φεβρουαρίου 2023, 13:39
Ο Χρήστος Στυλιανίδης στις επαφές του με τούρκους αξιωματούχους στο αεροδρόμιο στα Αδανα
|Πολιτική Προστασία

Με τον (Κύπριο) Χρήστο Στυλιανίδη έφτασε στην Τουρκία η ελληνική ανθρωπιστική βοήθεια

Protagon Team Protagon Team 9 Φεβρουαρίου 2023, 13:39

Είναι μια εξέλιξη που δεν έχει μόνο ανθρωπιστικό ενδιαφέρον –αν και αυτό μόνο του αρκεί. Εχει και πολιτικό καθώς ο Χρήστος Στυλιανίδης, υπουργός Πολιτικής Προστασίας αλλά και Κύπριος, μετέβη αργά τη νύχτα στα Αδανα, επικεφαλής της ελληνικής αποστολής που μετέφερε το πρώτο μέρος της ελληνικής ανθρωπιστικής βοήθειας προς την Τουρκία για την ανακούφιση των πληγέντων και την κάλυψη άμεσων αναγκών που έχουν προκύψει μετά τον καταστροφικό σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου.

Ο κ. Στυλιανίδης μετέβη στα Αδανα κατόπιν εντολής του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος άλλωστε έδωσε και την οδηγία η χώρα μας να ανταποκριθεί άμεσα στο σχετικό αίτημα που υπέβαλε η τουρκική πλευρά μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.

Η αποστολή οργανώθηκε σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και σε συνεννόηση με τις αρχές της γειτονικής χώρας και τη συνδρομή του τούρκου πρεσβευτή στην Αθήνα.

Την ελληνική αποστολή και τον κ. Στυλιανίδη υποδέχτηκαν στο αεροδρόμιο στα Άδανα, εκ μέρους του τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο πρέσβης Μεχμέτ Γκιουλίογλου και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από την Πολιτική Προστασία, το πρώτο μέρος της ανθρωπιστικής βοήθειας αναχώρησε από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» στη 01:45 μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, συνοδεία του κ. Στυλιανίδη και του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλειου Παπαγεωργίου, αποτελούμενο από υγειονομικό και ιατροφαρμακευτικό υλικό και είδη πρώτης ανάγκης.

Σε δηλώσεις του κατά την παράδοση της ανθρωπιστικής βοήθειας, ο κ. Στυλιανίδης υπογράμμισε:

«Βρίσκομαι εδώ με εντολή του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, συνοδεύοντας την ελληνική αποστολή, για να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στον τουρκικό λαό. Μεταφέραμε υγειονομικό, ιατροφαρμακευτικό υλικό και είδη πρώτης ανάγκης για να ανακουφίσουμε λίγο τον πόνο των σεισμόπληκτων. Ευχαριστούμε την τουρκική κυβέρνηση και τον πρέσβη Γκιουλίογλου που βρέθηκαν εδώ να μας υποδεχτούν σε αυτήν την πολύ δύσκολη στιγμή. Η Ελλάδα, η ΕΕ στο σύνολό της, στέκεται δίπλα στον τουρκικό λαό, επιδεικνύοντας την αλληλεγγύη στην πράξη. Είναι η στιγμή που πρέπει να δείξουμε όλοι τα ανθρωπιστικά μας αισθήματα προς τον τουρκικό λαό που δοκιμάζεται εξαιτίας αυτού του σεισμού, οι καταστροφικές συνέπειες του οποίου ξεπερνούν κάθε φαντασία».

Για την ολοκλήρωση της αποστολής της ελληνικής ανθρωπιστικής βοήθειας προς την Τουρκία και με στόχο να φτάσει στους πληγέντες το συντομότερο δυνατό, έχουν προγραμματιστεί και πραγματοποιούνται από τα ξημερώματα της Πέμπτης σειρά πτήσεων προς τη γειτονική χώρα, με αεροσκάφη της AEGEAN.

Η χώρα μας θα αποστείλει συνολικά περίπου 80 τόνους από υγειονομικό και ιατροφαρμακευτικό υλικό και είδη πρώτης ανάγκης, όπως 7.500 κουβέρτες, 1.500 κρεβάτια και 500 σκηνές οι οποίες μπορούν να φιλοξενήσουν οικογένειες και να χρησιμοποιηθούν ως κινητά ιατρεία.

Σημειώνεται ότι το κόστος μεταφοράς της ανθρωπιστικής βοήθειας καλύπτεται κατά 75% από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, ενώ το υπόλοιπο 25% της εθνικής συμμετοχής είναι χορηγία της αεροπορικής εταιρείας AEGEAN.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...