865
Το αυστραλιανό αεροπλανοφόρο «HMAS Canberra», στην Τζακάρτα | Andrew Gal/NurPhoto via Getty Images

Με το βλέμμα στην Κίνα, η Αυστραλία υπερδιπλασιάζει το πολεμικό Ναυτικό της

Protagon Team Protagon Team 21 Φεβρουαρίου 2024, 18:36
Το αυστραλιανό αεροπλανοφόρο «HMAS Canberra», στην Τζακάρτα
|Andrew Gal/NurPhoto via Getty Images

Με το βλέμμα στην Κίνα, η Αυστραλία υπερδιπλασιάζει το πολεμικό Ναυτικό της

Protagon Team Protagon Team 21 Φεβρουαρίου 2024, 18:36

Οι πολεμικές ιαχές πιάνουν τόπο στον Ειρηνικό: Η Αυστραλία ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να υπερδιπλασιάσει το πολεμικό της Ναυτικό, κατασκευάζοντας τον μεγαλύτερο στόλο της από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει την ταχεία στρατιωτική ανάπτυξη της Κίνας.

Η επέκταση ύψους 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων Αυστραλίας (7,2 δισ. δολαρίων ΗΠΑ) θα έχει ως αιχμή του δόρατος 11 νέες φρεγάτες και έξι μεγάλα πολεμικά πλοία εξοπλισμένα με πυραύλους κρούσης μεγάλου βεληνεκούς.

Συνολικά, η Αυστραλία σχεδιάζει να αυξήσει τον κύριο πολεμικό στόλο επιφανείας του Ναυτικού της από 11 πολεμικά πλοία σε 26, όπως ανέφεραν οι Times.

Η επέκταση του Βασιλικού Ναυτικού της Αυστραλίας (RAN), που ανακοινώθηκε από τον υπουργό Aμυνας, Ρίτσαρντ Μαρλς, την Τρίτη, ακολουθεί μια αναθεώρηση που μείωσε τον αριθμό των προβληματικών φρεγατών κλάσης Hunter 8200 τόνων, τις οποίες κατασκευάζει η βρετανική BAE Systems.

Αρχικά, η χώρα επρόκειτο να αγοράσει εννέα τέτοιες φρεγάτες, αλλά ο αριθμός αυτός μειώθηκε σε έξι, σε ένα πλήγμα για τον βρετανικό κατασκευαστή, ο οποίος το 2018 κέρδισε σύμβαση ύψους 35 δισ. δολαρίων Αυστραλίας για την κατασκευή των πολεμικών πλοίων στη νότια Αυστραλία.

Οι φρεγάτες αυτές βασίζονται στο σχέδιο Type 26 Global Combat Ship της BAE Systems, το οποίο κατασκευάζεται επί του παρόντος στη Γλασκώβη για το Βασιλικό Ναυτικό.

Η αυστραλιανή κυβέρνηση δήλωσε τη Δευτέρα ότι συστήματα πυραύλων Κρουζ Tomahawk θα εγκατασταθούν στις υπόλοιπες φρεγάτες κλάσης Hunter για να αυξηθεί η ισχύς πυρός τους.

Το κεντρικό σημείο του νέου σχεδίου είναι η απόκτηση ενός νέου στόλου 11 φρεγατών γενικής χρήσης που θα κατασκευαστούν τόσο στο εξωτερικό όσο και στην Αυστραλία, για να αντικαταστήσουν τις γερασμένες φρεγάτες της Αυστραλίας, κλάσης Anzac, βάρους 3.600 τόνων, οι οποίες τέθηκαν σε υπηρεσία σε Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία στα μέσα της δεκαετίας του 90.

Οι τρεις πρώτες αναμένεται να τεθούν σε υπηρεσία πριν από το 2030.

Οι Αυστραλοί εξετάζουν τέσσερα πιθανά σχέδια για τις επιπλέον φρεγάτες, από την Ισπανία, τη Γερμανία, τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία.

Ο νέος στόλος φρεγατών της Αυστραλίας θα προωθηθεί με ταχείς ρυθμούς «για να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος που παρουσιάζει ο γερασμένος και ολοένα και πιο εύθραυστος στόλος μαχητικών επιφανείας», δήλωσε η κυβέρνηση της χώρας.

Ο αυστραλός υπουργός Αμυνας, Ρίτσαρντ Μαρλς, ανακοίνωσε την αναδιάρθρωση του πολεμικού Ναυτικού – EPA/DAN HIMBRECHTS

Η Αυστραλία θα αποκτήσει επίσης, πιθανότατα από τις ΗΠΑ, έξι μεγάλα ημιαυτόνομα πλοία που ονομάζονται μεγάλα προαιρετικά επανδρωμένα σκάφη επιφανείας (LOSV), τα οποία θα φέρουν το καθένα 32 πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς.

Τα πλοία, τα οποία μπορούν να πλέουν με ή χωρίς πλήρωμα, θα μπορούν να ελέγχονται εξ αποστάσεως από ένα σκάφος υποστήριξης κατά τη διάρκεια του πολέμου. Στη μάχη, θα πλέουν μπροστά από τον επανδρωμένο στόλο, θα εκτοξεύουν τους πυραύλους τους και στη συνέχεια θα υποχωρούν για να ξαναγεμίσουν. Ο Μαρλς δήλωσε ότι η Αυστραλία σκοπεύει να λειτουργήσει τα πλοία με πληρώματα επί του σκάφους.

Τα LOSV αναπτύσσονται τώρα από τις ΗΠΑ, με την αυστραλιανή κυβέρνηση να βρίσκεται σε συνομιλίες με την Ουάσινγκτον για να τα προμηθευτεί μόλις είναι επιχειρησιακά.

Σύμφωνα με το νέο σχέδιο, η ικανότητα πυραυλικής κρούσης του αυστραλιανού Ναυτικού θα αυξηθεί κατακόρυφα, από 432 θέσεις εκτόξευσης πυραύλων, σε 702.

Ο αρχηγός του πολεμικού Ναυτικού της Αυστραλίας, αντιναύαρχος Μαρκ Χάμοντ, είπε ότι πρόκειται για την «σημαντικότερη επένδυση στον στόλο μαχητικών επιφανείας» στην ιστορία του πολεμικού Ναυτικού της χώρας.

Η ανακοίνωση ήρθε αφού η κυβέρνηση ανέθεσε στον απόστρατο αντιναύαρχο του αμερικανικού Ναυτικού Γουίλιαμ Χιλαρίδης να επανεξετάσει τον στόλο των πολεμικών πλοίων επιφανείας της Αυστραλίας, ο οποίος, όπως προειδοποιούσαν οι ειδικοί, ήταν πολύ μικρός και γηρασμένος χωρίς δύναμη πυρός.

Ο Χιλαρίδης ανέφερε ότι ο στόλος πολεμικών πλοίων επιφανείας της Αυστραλίας «δεν ήταν κατάλληλος για το στρατηγικό περιβάλλον που αντιμετωπίζουμε, σημειώνοντας ότι είναι ο παλαιότερος στόλος που έχει λειτουργήσει το Ναυτικό της στην ιστορία του».

Είπε ακόμα ότι η Αυστραλία χρειαζόταν επειγόντως έναν στόλο επιφανείας με «μεγαλύτερες δυνατότητες στην ολοκληρωμένη αεροπορική και πυραυλική άμυνα, στην κρούση πολλαπλών τομέων και στον υποθαλάσσιο πόλεμο» και προειδοποίησε ότι «οποιαδήποτε καθυστέρηση θα επιδεινώσει τον κίνδυνο» για την ασφάλεια της χώρας.

Η Αυστραλία έχει στραφεί στην ανάπτυξη της ικανότητας κρούσης μεγάλου βεληνεκούς από τότε που εξελέγη η κυβέρνηση των Εργατικών του Αντονι Αλμπανέζι τον Μάιο του 2022, αντανακλώντας την απειλή που συνιστά ο στρατός του Πεκίνου, ιδίως στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Περισσότερα από 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια Αυστραλίας θα επενδυθούν σε πυραύλους κρούσης μεγάλου βεληνεκούς και άλλα κατευθυνόμενα όπλα, καθώς η κυβέρνηση θεωρεί ότι η Αυστραλία χρειάζεται «να είναι σε θέση να κρατήσει έναν αντίπαλο πιο μακριά από τις ακτές μας».

Η Αυστραλία θα γίνει ένα από τα τρία μόνο έθνη που διαθέτουν ικανότητα κρούσης μεγάλου βεληνεκούς Tomahawk όταν αγοράσει περισσότερους από 200 από τους πυραύλους Κρουζ από τις ΗΠΑ για τα αντιτορπιλικά κλάσης Hobart και τις φρεγάτες Hunter. Οι πύραυλοι έχουν βεληνεκές περίπου 2.400 χιλιομέτρων και πετούν με ταχύτητα 885 χιλιομέτρων/ώρα.

Η BAE Systems δήλωσε ότι η απόφαση της Αυστραλίας να συνεχίσει το πρόγραμμα φρεγατών Hunter με έξι πλοία «υπογραμμίζει την εμπιστοσύνη της κυβέρνησης στην κλάση Hunter ως ένα από τα πιο ικανά πολεμικά πλοία ASW (ανθυποβρυχιακού πολέμου) στον κόσμο».

Η προγραμματισμένη επέκταση θα αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες της Αυστραλίας ως ποσοστό του ΑΕΠ από 2,1% σε 2,4% μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 2030. Η Αυστραλία έχει επίσης δεσμευτεί να αντικαταστήσει τα έξι συμβατικά υποβρύχια κλάσης Collins με οκτώ πυρηνικά σκάφη στο πλαίσιο του αμυντικού συμφώνου Aukus με το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...