468
Τρίτο τετ α τετ Κοτζιά - Ντιμιτρόφ μέσα σε λίγες εβδομάδες, αυτή τη φορά στην Αχρίδα | REUTERS/Ognen Teofilovski

Με το plan B στην Αχρίδα ο Κοτζιάς – «Ανω Μακεδονία» θέλουν στα Σκόπια

Protagon Team Protagon Team 12 Απριλίου 2018, 10:22
Τρίτο τετ α τετ Κοτζιά - Ντιμιτρόφ μέσα σε λίγες εβδομάδες, αυτή τη φορά στην Αχρίδα
|REUTERS/Ognen Teofilovski

Με το plan B στην Αχρίδα ο Κοτζιάς – «Ανω Μακεδονία» θέλουν στα Σκόπια

Protagon Team Protagon Team 12 Απριλίου 2018, 10:22

Ενα ακόμα κρίσιμο τετ α τετ Κοτζιά – Ντιμιτρόφ άρχισε το πρωί της Πέμπτης στην Αχρίδα, με τους δύο υπουργούς Εξωτερικών να ξεκινούν τις συνομιλίες για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ από εκεί που τις άφησαν στην τριμερή της Βιέννης.

Στις… αποσκευές του ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών έχει και το «plan B» που έχει ήδη στείλει η Αθήνα ως οδηγό για την επίλυση των διμερών διαφορών, ενώ ο ομόλογός του της ΠΓΔΜ προσέρχεται στη συνάντηση με βασική πρόταση-διεκδίκηση της κυβέρνησής του το όνομα «Upper Macedonia» (Ανω Μακεδονία). Αντίστοιχα, προτεινόμενη γλώσσα είναι τα «Μακεδονικά» (με μία υποσημείωση ίσως, ότι ανήκει στην ομάδα των σλαβικών γλωσσών) και εθνικότητα αυτή της Ανω Μακεδόνιας (αν και η διατύπωση «Ανωμακεδόνες» δεν έχει ακόμα αποσαφηνιστεί από την κυβέρνηση Ζάεφ).

Ο Νίκος Κοτζιάς έφθασε στην Αχρίδα το βράδυ της Τετάρτης, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στο Βελιγράδι, με τις συναντήσεις που είχε με τον ομόλογό του και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της Σερβίας Ιβιτσα Ντάτσιτς και τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Τον έλληνα υπουργό Εξωτερικών και τη συνοδεία του υποδέχθηκε ο ίδιος ο Νίκολα Ντιμιτρόφ (φωτογραφία κάτω/ Reuters), ο οποίος στη συνέχεια τους παρέθεσε δείπνο εργασίας.

2018-04-11T192122Z_1156509211_RC162BB21040_RTRMADP_3_MACEDONIA-GREECE-NAME

Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας πρόλαβε να στείλει το μήνυμα ενόψει της συνάντησης της Αχρίδας λέγοντας (στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον σέρβο ομόλογό του) ότι «κλειδί για την επίλυση του ονοματολογικού είναι ο ρεαλισμός, ο πραγματισμός και η αντίληψη ότι πρέπει να κάνουμε συμβιβασμούς, όχι σάπιους, αλλά συμβιβασμούς που θα κερδίσουν και οι δύο πλευρές». «Και συμβιβασμός», όπως αποσαφήνισε, «σημαίνει ότι και οι δύο πλευρές πρέπει να αντιληφθούν ότι δεν μπορούν να τα πάρουν όλα, ότι και οι δύο πλευρές θα πρέπει να έχουν κέρδη», εκφράζοντας την ελπίδα αυτό «να έχει γίνει αυτό κατανοητό από όλες τις πλευρές της διαπραγμάτευσης και να έχουμε θετικές εξελίξεις».

Η κυβέρνηση Ζάεφ προσέρχεται στη συνάντηση της Αχρίδας έχοντας βγει (με ευκολία) αλώβητη από την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE του Χρίστιαν Μίτσκοσκι (διαδόχου του Νίκολα Γκρούεφσκι). Η πρόταση απερρίφθη από το κοινοβούλιο της γειτονικής χώρας, καθώς στην ψηφοφορία που διεξήχθη λίγο μετά τα μεσάνυχτα, υπέρ ψήφισαν 40 βουλευτές που ανήκουν στα κόμματα της αντιπολίτευσης και κατά 62 βουλευτές που προέρχονται από τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού.

Στις ευχές περί προόδου στο πεδίο των διαπραγματεύσεων έμεινε και ο κ. Ντιμιτρόφ, ο οποίος σε δηλώσεις του πριν από το δείπνο εργασίας της Τετάρτης εξέφρασε την πεποίθηση «ότι η προσέγγιση των δύο χωρών όσον αφορά τη διαδικασία δείχνει ότι αυτή βρίσκεται σε ένα ευαίσθητο σημείο και εστιάζουμε ακριβώς σε αυτές τις συνομιλίες. Ελπίζω ότι θα βοηθήσει τις συνομιλίες το γεγονός ότι αυτός ο γύρος διεξάγεται στην Αχρίδα».

Επόμενος σταθμός του κ. Κοτζιά μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών και την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον κ. Ντιμιτρόφ, είναι η Πρίστινα, όπου θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...