Για την έκβαση των στρατιωτικών επιχειρήσεων στο άμεσο μέλλον καθοριστικής σημασίας θα είναι ο ρόλος του φτερωτού ηλεκτρονικού υπολογιστή που έχει πολεμικό προγραμματισμό και καλείται F-35. Η άποψη του Ρότζερ Μπόις στους λονδρέζικους Times είναι ξεκάθαρη: η Δύση, λέει ο διατελέσας και ανταποκριτής στη Μόσχα βρετανός δημοσιογράφος, δεν μπορεί να μην είναι ετοιμοπόλεμη απέναντι στους εχθρούς της – και στα χρόνια που έχουμε μπροστά μας η Κίνα θα είναι «εχθρική», η δε Ρωσία «ασταθής».
Τα σημαντικά σημεία του άρθρου είναι αυτά στα οποία ο Μπόις πιθανολογεί τα επόμενα σημεία περιφερειακής ανάφλεξης, όμως με κεντρικούς πρωταγωνιστές. Επιμένει σε διπλή επιχειρησιακή στόχευση της Δύσης, και στη Θάλασσα της Κίνας και στην Αρκτική. Για τη δεύτερη, περιοχή απαράγραπτου ρωσικού ενδιαφέροντος, γράφει ότι «θα μπορούσε να γίνει νέο πεδίο σύγκρουσης».
Για τέτοιες δύσκολες αποστολές είναι φτιαγμένα τα F-35, είτε τα πιλοτάρουν Αμερικανοί είτε οι κατά τόπους σύμμαχοί τους. Επειδή τα αεροσκάφη αυτού του τύπου «διαθέτουν τη δυνατότητα της απόκρυψής τους, είναι ευέλικτα κομπιούτερ μάχης, απογειώνονται κατακόρυφα». Αλλα πλεονεκτήματά τους: «Ο πιλότος έχει θέα 360 μοιρών, το κράνος του τον τροφοδοτεί με data». Το καλύτερο από όλα: «Λόγω του σχεδιασμού του, αλλά και λόγω του τρόπου με τον οποίο διατίθεται στην αγορά, στο πεδίο της μάχης και σε πραγματικό χρόνο δημιουργεί εξαιρετικά επίπεδα επικοινωνίας μεταξύ των συμμάχων». Επιπλέον «μπορεί να προσαρμοστεί σε διαφορετικά θέατρα πολέμου».
Ο Μπόις, αν και εκστασιασμένος από την περιγραφή της απαράμιλλης ισχύος του αμερικανικού όπλου που «κόστισε εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια», δεν παραλείπει να σημειώσει και τα ελαττώματά του. «Πολλές οι αδυναμίες του. Οι πιλότοι παραπονέθηκαν για πόνους στα αυτιά τους. Οι μηχανικοί βρήκαν 873 δυσλειτουργίες λογισμικού, δώδεκα από αυτές αρκετά σοβαρές για να εμποδίσουν την εκτέλεση αποστολής». Αυτά όμως δεν μειώνουν τη στρατηγική σημασία του: «Το F-35 είναι εδώ και αλλάζει ήδη τη γεωπολιτική».
Η Θάλασσα της Κίνας σε σχέση με την επιχειρησιακή ετοιμότητα του F-35 είναι η πρώτη επιλογή του αρθρογράφου, ανεξαρτήτως της πολιτικής ηγεσίας στον Λευκό Οίκο: «Ο,τι και αν συμβεί στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, το στοίχημα είναι ότι το Πεκίνο θα ασκήσει πίεση στην Ταϊβάν, με σκοπό να εκτιμήσει τα ανακλαστικά της Δύσης, αν δηλαδή είναι πρόθυμη να αγωνιστεί για αυτή».
Το F-35 ήδη έχει προκαλέσει αναταραχή σε Ρωσία και Κίνα, γράφει ο Μπόις. Και οι δυο τους «αναγκάστηκαν να εκπονήσουν μελέτες για νέα ραντάρ, νέες αμυντικές τακτικές στον αέρα και στη θάλασσα» – μάλιστα η Ρωσία και «για ένα πυραυλικό σύστημα S500». Ετσι αναδεικνύεται και η διάσταση του όπλου πέραν της αμιγώς στρατιωτικής, αφού είναι ένα «πολιτικό εργαλείο» πίεσης.
Ο Μπόις γράφει ότι το F-35 αποτέλεσε και αντικείμενο διαπραγμάτευσης όταν οι ΗΠΑ μεσολάβησαν για την επίτευξη της ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ του Ισραήλ και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. «Τα Εμιράτα ζήτησαν επισήμως το αεροσκάφος». Το Ισραήλ το έχει ήδη, διαθέτει 24 τεμάχια προς το παρόν και πιθανώς να φθάσει στα 75, και ήταν το πρώτο που το χρησιμοποίησε. Με δεδομένο ότι «οι ΗΠΑ έχουν δεσμευτεί να μην επιτρέψουν στο Ισραήλ να χάσει το στρατιωτικό του πλεονέκτημα έναντι των αραβικών κρατών στη Μέση Ανατολή», αν τελικά οι ΗΠΑ θελήσουν να δώσουν στα Εμιράτα F-35, τότε «πρέπει να βρουν ένα σύστημα που θα εμποδίζει τα F-35 των εμίρηδων να χτυπήσουν εκείνα του Ισραήλ, και αυτό είναι στοίχημα». Ο Μπόις πιθανολογεί ότι κατόπιν αυτών και η Σαουδική Αραβία μπορεί να ζητήσει τα καινούργια F-35 των ΗΠΑ.
Ο βρετανός αρθρογράφος κλείνει το σημείωμά του με αναφορές στα F-35 της πατρίδας του και στα προγράμματα συνεργασιών για την κατασκευή τους «μαζί με την Αυστραλία, τον Καναδά, το Ισραήλ και την Ιταλία». Θεωρεί ότι η αναδιάταξη των συμμαχικών δυνάμεων είναι απαραίτητο να γίνει τώρα, αφού προέχει ο καθορισμός «των στρατηγικών μας προτεραιοτήτων» επειδή, όπως είπαμε, Κίνα και Ρωσία θα τηρήσουν εχθρική γραμμή. «Οι περιορισμένοι πόλεμοι», γράφει, «θα επεκταθούν ή θα προκαλέσουν μεγαλύτερους». Και η βρετανική οπτική γωνία απαιτεί «να δώσουμε ‘το παρών’ ως στρατιωτική δύναμη και όχι να αποσυρθούμε». Σε τέτοιες συνθήκες «η κυριαρχία στους αιθέρες θα είναι ο κρίσιμος παράγων».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News