462
Ο Νικολά Σαρκοζί και η Κάρλα Μπρούνι αποχωρούν από το δικαστήριο. Η ετυμηγορία αναμένεται | EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Με την Κάρλα Μπρούνι στο δικαστήριο ο Σαρκοζί: «Πάντα έδινα ένα χεράκι, δεν παρανομούσα»

Protagon Team Protagon Team 10 Δεκεμβρίου 2020, 12:19
Ο Νικολά Σαρκοζί και η Κάρλα Μπρούνι αποχωρούν από το δικαστήριο. Η ετυμηγορία αναμένεται
|EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Με την Κάρλα Μπρούνι στο δικαστήριο ο Σαρκοζί: «Πάντα έδινα ένα χεράκι, δεν παρανομούσα»

Protagon Team Protagon Team 10 Δεκεμβρίου 2020, 12:19

Δεν είναι απλό πράγμα ένας πολιτικός που έχει διατελέσει πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας να δικάζεται και να απειλείται μάλιστα με ποινή φυλάκισης. Αλλά ούτε ο Νικολά Σαρκοζί υπήρξε μια απλή περίπτωση γάλλου πολιτικού. Ο βίος και η πολιτεία του –από το πώς ανελίχθηκε στον χώρο της γαλλικής Κεντροδεξιάς χτίζοντας προσωπικές, ως και οικογενειακές σχέσεις, με τον Ζακ Σιράκ και ένα προφιλ σκληρού ως υπουργός Εσωτερικών ως τον πολυσυζητημένο γάμο του με τη μουσικό και μοντέλο Κάρλα Μπρούνι– ανέκαθεν γοήτευαν με έναν όχι πάντα λαμπερό τρόπο τη γαλλική κοινή γνώμη.

Και τώρα βρίσκεται στο εδώλιο του κατηγορουμένου για «διαφθορά και αθέμιτη άσκηση επιρροής» κατά τη διάρκεια της προεδρίας του. Συγκατηγορούμενος είναι ο φίλος και δικηγόρος του Τιερί Ερζόγκ. Ο Σαρκοζί  μίλησε στο δικαστήριο εν όψει της ετιμηγορίας και ενώ ο εισαγγελέας ζήτησε την ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών (θα εκτίσει τα δύο).

Πάνω από 3.000 ήταν οι υπό παρακολούθηση τηλεφωνικές συνομιλίες των δύο. Από το εδώλιο ο Σαρκοζί εξήγησε ότι επρόκειτο «φλυαρίες» ανάμεσα σε φίλους. Αναγνώρισε όμως ότι ήταν αγχωμένος για την εξέλιξη της υπόθεσής του στο Ακυρωτικό Δικαστήριο, σχετικά με τη χρηματοδότηση της τότε εκστρατείας του από την κληρονόμο της L’ Oreal.

«Εκεί είναι λίγοι οι δικαστές, γνωρίζονται μεταξύ τους, θα ήθελα να ξέρω τις σκέφτονται για μένα», εξήγησε. Ετσι γεννήθηκε η ιδέα των Σαρκοζί – Ερζόγκ να ζητήσουν πληροφορίες από τον φίλο τους δικαστή στο Ακυρωτικό, Ζιλμπέρ Αζιμπέρ, ο οποίος αναζητούσε μετάθεση στο Μονακό. Μπορώ να βάλω ένα χεράκι –«coup de pouce» (στα γαλλικά) για τη μετάθεση, είπε ο Σαρκοζί. Μία φράση που βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο του κατηγορητηρίου.

Στην παρατήρηση της προέδρου του δικαστηρίου, ότι θα μπορούσε να θεωρηθεί ως αντάλλαγμα εξυπηρέτησης, ο Σαρκοζί διαμαρτυρήθηκε: «Ολη μου η ζωή ήταν να δίνω coups de pouce (χεράκια βοήθειας). Σαράντα χρόνια ως πολιτικός βοηθούσα και όχι πάντα τους πιο πιστούς σε μένα. Ποτέ μα ποτέ δεν θεώρησα ότι παρανομούσα».

Μία έκφραση που φαίνεται να έχει προβληματίσει σήμερα πολλούς Γάλλους καθώς δείχνουν την αντίληψη που είχε ο πρώην πρόεδρος για την εξουσία.

Παρ’ ολ’ αυτά ο 65χρονος σήμερα Σαρκοζί δεν είναι μόνος. Στο πλευρό του στο δικαστήριο είχε και την Τετάρτη την 52χρονη Κάρλα Μπρούνι, ενώ πολλοί πολιτικοί, ιδίως από τον χώρο της Κεντροδεξιάς, έσπευσαν να τον υποστηρίξουν.

Πιο χαρακτηριστική ήταν η παρέμβαση την Πέμπτη του υπουργού Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανάν ο οποίος μιλώντας στο France Info είπε ότι συνομιλεί συχνά με τον πρώην πρόεδρο στο τηλέφωνο και πρόσφατα συνέφαγαν μαζί. Δήλωσε ότι τον στηρίζει προσωπικά και ότι τον θεωρεί έναν ηθικό, τίμιο άνθρωπο και μέντορά του. «Είναι ένας άνθρωπος που προσέφερε πολλά στη Γαλλική Δημοκρατία» τόνισε για να συμπληρώσει. «Ηταν ένας σπουδαίος πρόεδρος».

Ο Σαρκοζί εξελέγη στην προεδρία της Γαλλίας το 2007, διαδεχόμενος τον Ζακ Σιράκ. Το 2012 ηττήθηκε από τον σοσιαλιστή Φρανσουά Ολάντ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...