Το πρόβλημα είναι γνωστό. Κάθε χρόνο, εκεί γύρω στον Απρίλιο, αρχίζουν οι απουσίες. Ξαφνικά οι μαθητές Λυκείου «αρρωσταίνουν» και εμφανίζουν δικαιολογητικά έγγραφα ή ιατρικές γνωματεύσεις για να βγουν τα μαθηματικά: 50 αδικαιολόγητες, 64 δικαιολογημένες -άλλες 50 δικαιολογημένες αν κερδίσεις το δικαίωμα με τους βαθμούς σου. Αλλιώς μένεις στην ίδια τάξη.
Στη Γ’ Λυκείου, όμως, πρέπει να το προσπαθήσεις πάρα πολύ ώστε να μείνεις στην ίδια τάξη. Υπάρχει ένας άγραφος κανόνας, μία άτυπη συγκατάνευση απέναντι στην πλαστογράφηση των εγγράφων που προσκιμίζουν μαθητές για να δικαιολογήσουν τις απουσίες τους. Ολοι το κατανοούν και το αποδέχονται (δηλαδή κάνουν τα στραβά μάτια): ο μαθητής -και μαζί και ο γονιός και ο εκάστοτε γιατρός- δεν έκανε και κανένα έγκλημα. Φύλαξε τις απουσίες που του αντιστοιχούν για το τέλος, για να τα δώσει όλα πριν από τις Πανελλήνιες.
Αλλά το πρόβλημα είναι ότι ο μαθητής μαθαίνει στην πιο κρίσιμη φάση της ζωής του ότι, ναι, υπάρχουν κανονισμοί αλλά, για δες, υπάρχουν και τρόποι για να τους παρακάμψεις!
Η λύση που φέρεται να επεξεργάζεται το υπουργείο Παιδείας, σύμφωνα με την ιστοσελίδα για ζητήματα παιδείας esos, είναι διττή: Να καταργηθούν πλήρως οι δικαιολογημένες απουσίες και να δημιουργηθεί μία ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα καταγράφει και θα ενημερώνει άμεσα τους γονείς, μέσω μηνύματος sms ή email!
Σύμφωνα με τον ισχύοντα κανονισμό, οι διευθυντές Λυκείων στέλνουν ενημερωτικό σημείωμα στους γονείς στις αρχές κάθε μήνα για τους μαθητές που κάνουν πάνω από 30 απουσίες. Με τη νέα πλατφόρμα, θα γνωρίζουν κάθε λεπτό της ημέρας πού βρίσκεται ο μαθητής και αν… κάνει κοπάνα.
Και εφόσον δεν θα υπάρχει η πρόβλεψη για αδικαιολόγητες απουσίες, οι γονείς δεν θα πρέπει καν να αναζητούν και να καταθέτουν πλαστά δικαιολογητικά έγγραφα. Και οι εκπαιδευτικοί δεν θα πρέπει να κάνουν τα στραβά μάτια. Σύμφωνα με τη ρύθμιση που αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή το υπουργείο Παιδείας, ο συνολικός αριθμός των απουσιών θα διατηρηθεί στις 114. Απλώς δεν θα χρειάζεται να δικαιολογείται καμία. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, δεν έχει αποφασιστεί ακόμη τι θα γίνει με το Γυμνάσιο και αν θα πρέπει να καταργηθούν οι δικαιολογημένες απουσίες.
Τελευταία απόπειρα να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο είχε γίνει το 2010 από την τότε υπουργό Παιδείας, Αννα Διαμαντοπούλου.
«Δηλαδή, ένα παιδί 18 χρόνων, αλλά και μικρότερης ηλικίας, μαθαίνει ότι μπορεί να έχει πλαστές βεβαιώσεις και μάλιστα από το δημόσιο σύστημα υγείας. Το «φαινόμενο», δυστυχώς, διατρέχει όλες τις βαθμίδες και τους πρωταγωνιστές της εκπαίδευσης, από μαθητές, φοιτητές, σπουδαστές έως και εκπαιδευτικούς, οι οποίοι εξασφαλίζουν, ή δέχονται, αυτές τις βεβαιώσεις», είχε σημειώσει η ίδια, χωρίς να καταφέρει τελικά να λύσει το πρόβλημα.
Αντίστοιχα και ο τέως υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, είχε προαναγγείλει ότι θα ληφθούν μέτρα για την κατάχρηση των δικαιολογημένων απουσιών. Τρίτη και καλή;
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News