728
| Shutterstock

Με ρυθμό 2,2% αναπτύσσεται η ελληνική οικονομία

Protagon Team Protagon Team 7 Ιουνίου 2023, 12:34
|Shutterstock

Με ρυθμό 2,2% αναπτύσσεται η ελληνική οικονομία

Protagon Team Protagon Team 7 Ιουνίου 2023, 12:34

Ρυθμούς μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας 2,2% το 2023 και 1,9% το 2024 προβλέπει ο ΟΟΣΑ στην εξαμηνιαία έκθεσή του η οποία ανακοινώθηκε την Τετάρτη από την έδρα του Οργανισμού στο Παρίσι, ενώ σε μια ξεχωριστή εξέλιξη, η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε παράλληλα ότι το πρώτο τρίμηνο του έτους το ελληνικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 2,1%.

«Η ανάπτυξη παραμένει ισχυρή παρά τους μετωπικούς ανέμους, σημειώνει η έκθεση, χάρη και στο στήριγμα των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας», ενώ στο εξής η μεγάλη πρόκληση για την ελληνική οικονομία είναι η έλλειψη προσωπικού.

Οι εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ συμβαδίζουν με τα απολογιστικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που έδειξαν ότι η οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 2,1% το πρώτο τρίμηνο του έτους ενώ τα αναθεωρημένα στοιχεία για το τέταρτο τρίμηνο του 2022 έδειξαν αύξηση του ΑΕΠ κατά 4,8%.

«Η ελληνική οικονομία συνέχισε να αναπτύσσεται δυναμικά παρά τους μετωπικούς ανέμους. Η αύξηση των επενδύσεων παρέμεινε ισχυρή το 4ο τρίμηνο του 2022 παρά το αυξανόμενο επενδυτικό κόστος και τις αυξανόμενες ελλείψεις εργατικού δυναμικού. Η επιχειρηματική εμπιστοσύνη ενισχύθηκε από τον Οκτώβριο του 2022 για να είναι κοντά στα προ πανδημίας υψηλά τον Απρίλιο. Η πραγματική κατανάλωση συνέχισε να αυξάνεται το 4ο τρίμηνο του 2022 και στις αρχές του 2023, αντανακλώντας την ισχυρή αύξηση της απασχόλησης και παρά την πτώση της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών και την επιδείνωση του καταναλωτικού κλίματος» αναφέρει η έκθεση.

Ωστόσο, προσθέτει, «η δημιουργία θέσεων εργασίας επιβραδύνθηκε το 2023», ενώ αγκάθι παραμένει και ο δομικός πληθωρισμός, που κινείται στο 6,1%. Η ιδιωτική κατανάλωση αναμένεται να αυξηθεί φέτος λιγότερο από το 2022 (1,7% έναντι 8%) λόγω της μείωσης της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών από τον πληθωρισμό.

Οι αναλυτές του ΟΟΣΑ βλέπουν σημαντική μείωση του εναρμονισμένου πληθωρισμού σε σχέση με πέρυσι, αλλά δεν αναμένουν επιστροφή του κοντά στον στόχο του 2%. Εκτιμούν ότι θα διαμορφωθεί στο 3,9% φέτος και 3,2% την επόμενη χρονιά. Η μεγάλη πρόκληση είναι ο δομικός πληθωρισμός πληθωρισμός (σ.σ. ο δείκτης τιμών καταναλωτή χωρίς τα καύσιμα και τα οπωροκηπευτικά), που υπολογίζεται ότι θα διαμορφωθεί στο 5,5% το 2023 και στο 3,3% το 2024. Στις μεγάλες προκλήσεις και το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών που αναμένεται να κινηθεί στο 9,5% του ΑΕΠ φέτος για να υποχωρήσει στο 8,7% το 2024.

Αγκάθι οι ελλείψεις προσωπικού

Οι συνεχιζόμενες ελλείψεις σε εργατικό δυναμικό συμβάλλουν στην αύξηση των μισθών, σημειώνει ο ΟΟΣΑ, προσθέτοντας ότι ο ρυθμός αύξησής τους έχει επιταχυνθεί και ότι τον Απρίλιο ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε 9,4% μετά από αυξήσεις περίπου 10% στο πρώτο εξάμηνο του 2022.

Και υπογραμμίζει ότι η περαιτέρω αύξηση των ποσοστών απασχόλησης, ιδιαίτερα των γυναικών και των νέων, θα βοηθούσε στην αντιμετώπιση των ελλείψεων εργατικού δυναμικού.

Η ενεργειακή κρίση υποχωρεί

Οπως αναφέρει ο ΟΟΣΑ η ενεργειακή κρίση που πυροδότησε ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει υποχωρήσει. Οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, του φυσικού αερίου και της θέρμανσης των νοικοκυριών μειώθηκαν κατά 27,9% από την κορύφωσή τους τον Σεπτέμβριο του 2022 τον Απρίλιο του τρέχοντος έτος. Για την αντιμετώπιση πιθανών ενεργειακών διαταραχών τον επόμενο χειμώνα, η Ελλάδα συνέχισε να αυξάνει την αποθηκευτική της ικανότητας μέσω συμφωνιών με γειτονικές χώρες, όπως είναι για παράδειγμα η Βουλγαρία, και να επεκτείνει τη χωρητικότητα της εισαγωγής LNG.

Ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας

Η επιστροφή σε πρωτογενή πλεονάσματα – σχεδόν στο 1% του ΑΕΠ φέτος και στο 2% το 2024 – θα βοηθήσει την Ελλάδα να διαχειρισθεί τις πληθωριστικές πιέσεις και να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα οι αναλυτές του ΟΟΣΑ. Το δημοσιονομικό έλλειμμα προβλέπεται να περιοριστεί από 2,5% του ΑΕΠ πέρυσι στο 1,5% φέτος και περαιτέρω στο 1,3% το 2024.

Το δημόσιο χρέος συνεχίσει να μειώνεται από 170,7% του ΑΕΠ πέρυσι στο 163,4% φέτος και το 157,9% το 2024. Η έκθεση αναφέρεται και στη μείωση των spreads των ελληνικών 10ετών ομολόγων σε σχέση με τα αντίστοιχα γερμανικά κοντά στις 130 μονάδες βάσης στα τέλη Μαΐου από τα υψηλά επίπεδα του Οκτωβρίου 2022.

Η χρήση των όποιων μη προβλεπόμενων εσόδων ή χαμηλότερων δαπανών για τη μείωση του δημόσιου χρέους αντί για την αύξηση των μεταβιβάσεων θα βοηθούσε στη μείωση των πληθωριστικών πιέσεων και την επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας, αναφέρει η έκθεση.

Θετική και η πορεία των κρατικών ομολόγων. Το spread του ελληνικού 10ετους έναντι του αντίστοιχου γερμανικού έχει περιοριστεί κατά 130 μονάδες σήμερα από το ανώτερο όριό του τον Οκτώβριο του 2022.

Τέλος ο ΟΟΣΑ σημειώνει ότι ο κίνδυνος δημιουργίας νέων κόκκινων δανείων λόγω των υψηλότερων επιτοκίων περιορίζεται από τη συμφωνία των ελληνικών τραπεζών να παγώσουν τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων έως τον Απρίλιο του 2024 καθώς και από το σχετικά υψηλό ποσοστό των πρόσφατων δανείων με σταθερό επιτόκιο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...