Η «ρήτρα» πολιτικής σταθερότητας που έδωσε με την ομιλία του στη Βουλή, την Δευτέρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης λέγοντας «εμείς θέλουμε να επιστρέψει η χώρα στις αγορές, εμείς καλούμε τους επενδυτές να έρθουν τώρα στην Ελλάδα» αποτελεί ίσως τη μεγαλύτερη συμβολή για την επιτυχή ολοκλήρωση του τρίτου Μνημονίου.
Παρά το βαρύ «κατηγορώ» στον ΣΥΡΙΖΑ και το γεγονός ότι η Ελλάδα θα ήταν στις αγορές από το 2015 αν δεν είχε ενσκήψει στη χώρα ο «τυφώνας Βαρουφάκη», οι δηλώσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν ένα μήνυμα στις αγορές και τους δανειστές.
Και ενισχύουν το γεγονός ότι ύστερα από την απόφαση και τις εγγυήσεις του τελευταίου Eurogroup για αναγκαίες παρεμβάσεις στο χρέος το 2018 (αν και εφόσον τίθεται τότε θέμα βιωσιμότητας) οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων πήραν την κατιούσα.
Δικαιολογημένα λοιπόν υπάρχει κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας στον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) που παρακολουθεί τις αγορές και βλέπει ότι ήταν ήδη καταγράφονται ιστορικά χαμηλά επίπεδα κατά την περίοδο της κρίσης στα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων.
Στα διετή ομόλογα οι αποδόσεις υποχωρούν και σήμερα σημαντικά και διαμορφώνονται στο 3,785% με πτώση 2,72% στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 18 Ιανουαρίου του 2010.
Το κλίμα είναι πιο συγκρατημένο στα μακροπρόθεσμα ελληνικά ομόλογα, με τις αποδόσεις του δεκαετούς να κινούνται στο εύρος 5,4% με 5,5% εδώ και αρκετές ημέρες. Σήμερα διαμορφώνονται στο 5,407%.
Οι ειδικοί αναμένουν ότι θα υπάρξει περαιτέρω αποκλιμάκωση των αποδόσεων που θα τροφοδοτηθεί από το βελτιωμένο κλίμα στις αγορές για τα ομόλογα της ευρωζώνης.
Ο στόχος είναι να υποχωρήσει η απόδοση του δεκαετούς κάτω από το 5%, γεγονός που θα επιτρέψει στο υπουργείο Οικονομικών και τον ΟΔΔΗΧ να θέσουν σε εφαρμογή το σχέδιο δοκιμαστικής εξόδου στις αγορές.
Δανειστήκαμε 36 δισ. το 2016
Ο ΟΔΔΗΧ μέχρι σήμερα έχει διαχειριστεί επιτυχώς την κρίση χρέους. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2016 οι εκδόσεις χρέους ανήλθαν σε 36,9 δισ. ευρώ (!) και καλύφθηκαν ως εξής:
-Από τα μακροπρόθεσμα δάνεια του Μηχανισμού Στήριξης 10,3 δισ. ευρώ
-Από Ευρωπαϊκή τράπεζα επενδύσεων 368 εκατ. ευρώ με μεσοσταθμικό κόστος 1,92%
-Αναχρηματοδότηση βραχυχρόνιου χρέους εντόκων γραμματίων του 2015 ύψους 14,8 δισ. ευρώ. Οι νέες εκδόσεις εντόκων γραμματίων 13 και 26 εβδομάδων ανήλθαν σε 40,9 δισ. ευρώ με μεσοσταθμικό κόστος δανεισμού 2,82% ενώ οι λήξεις εντόκων εντός του έτους ήταν 40,9 δισ. ευρώ Διατηρώντας το stock των εντόκων γραμματίων για το 2016 στα 14,8 δισ. ευρώ.
-Αναχρηματοδότηση βραχυχρόνιου χρέους REPO 10 δισ. ευρώ του 2015 και σύναψη νέων συμφωνιών repo, με αποτέλεσμα την αύξηση, κατά 1,3 δισ. ευρώ το 2016 ανεβάζοντας το χρέος από συμφωνίες repo συνολικά στο τέλος του 2016 στα 11,3 δισ. ευρώ .
Η μεσοσταθμική διάρκεια του νέου δανεισμού για το 2016 διαμορφώθηκε στα 13,1 έτη ενώ το μεσοσταθμικό κόστος του νέου δανεισμού– εκτός των συμφωνιών REPO – διαμορφώθηκε σε 2,03%.
Το επόμενο βήμα
Το ερώτημα είναι το πότε θα επιχειρήσει η χώρα να κάνει την πρώτη έξοδο στις αγορές.
Οι πιο… βιαστικοί εντός της κυβέρνησης εισηγούνται μια μικρή πρώτη έξοδο εντός Ιουλίου, ούτως ώστε να εξουδετερωθεί και η μη ένταξη στο QE.
Οι πιο… συγκρατημένοι, όπως και ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ περιορίζονται να μιλούν για έξοδο μέχρι το τέλος του έτους, ώστε η κίνηση να είναι ουσιαστική και όχι επικοινωνιακή.
Το πιο σημαντικό επιχείρημα είναι ότι μια βιαστική έξοδος μπορεί να γυρίσει δημιουργήσει τα αντίθετα αποτελέσματα, σε περίπτωση που δεν αποδώσει τα αναμενόμενα, κάτι που υποστηρίζει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος που συνεργάζεται στενά με τον ΟΔΔΗΧ λέγοντας «δεν θέλουμε να πάμε υπερβολικά γρήγορα, αλλά θέλουμε οι αγορές να ξέρουν ότι έχουμε στρατηγική».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News