301
Ο αντιπρόεδρος της ΕΕ, Βάλντις Ντομπρόβσκις, σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες | REUTERS

Με πρόστιμο 3 δισ. ευρώ απειλεί την Ιταλία η Κομισιόν λόγω υπέρογκου δημόσιου χρέους

Protagon Team Protagon Team 6 Ιουνίου 2019, 11:39
Ο αντιπρόεδρος της ΕΕ, Βάλντις Ντομπρόβσκις, σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες
|REUTERS

Με πρόστιμο 3 δισ. ευρώ απειλεί την Ιταλία η Κομισιόν λόγω υπέρογκου δημόσιου χρέους

Protagon Team Protagon Team 6 Ιουνίου 2019, 11:39

Η Ιταλία θα χρειαστεί μεγάλη δημοσιονομική διόρθωση το τρέχον και το επόμενο έτος για να αποφύγει την υπαγωγή της στη διαδικασία επί παραβάσει και την επιβολή ποινών για την επιδείνωση των στοιχείων του κρατικού προϋπολογισμού της, τονίζει ο αντιπρόεδρος της ΕΕ, Βάλντις Ντομπρόβσκις, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα La Repubblica.

«Αυτό που χρειάζεται είναι μια ουσιώδης διόρθωση του ελλείμματος το 2019 και το 2020», υποστηρίζει ο Ντομπρόβσκις.

Σύμφωνα με το BBC, το πρόστιμο μπορεί να φτάσει στο πρωτοφανές ύψος των τριών δισ. ευρώ.

H συνέντευξη δημοσιεύεται μία ημέρα μετά την έναρξη από την Κομισιόν μιας διαδικασίας που ενδέχεται να οδηγήσει στην επιβολή προστίμων και να κλιμακώσει τη σύγκρουση των Βρυξελλών με την κυβέρνηση της  ακροδεξιάς Λέγκας και του Κινήματος Πέντε Αστέρων.

Για τον Ντομπρόβσκις, η μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος της Ιταλίας, που προβλέπει τη θέσπιση ενιαίου συντελεστή φορολόγησης -την προωθεί η Λέγκα- μπορεί να αποδειχθεί πολύ δαπανηρή και να επιδεινώσει περαιτέρω τα δημοσιονομικά της χώρας.

Το δημόσιο χρέος της Ιταλίας αντιστοιχούσε στο 130% του ΑΕΠ το 2018, υπερδιπλάσιο του 60%, όριο που θέτει η Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η απάντηση των Ιταλών

Η ιταλική κυβέρνηση δεν φαίνεται να ανησυχεί πάντως, ούτε να θέλει να αλλάξει την πολιτική της. «Είμαι σίγουρος ότι οι Βρυξέλλες θα σεβαστούν την θέλησή μας. Ο μόνος τρόπος να μειώσεις το χρέος είναι να μειώσεις τους φόρους», είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ματέο Σαλβίνι.

Επιβεβαιώνοντας το χάσμα απόψεων με τον Σαλβίνι, ο άλλος αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης, ο Λουίτζι Ντι Μάιο, δήλωσε πως έχει στόχο να αρχίσει διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε να αποφύγει την έναρξη πειθαρχικής διαδικασίας.

Τέτοιες διαπραγματεύσεις πρέπει να γίνονται από πολιτικούς, όχι «γραφειοκράτες», δήλωσε ο Ντι Μάιο στον ραδιοσταθμό Radio 1 της RAI, προσθέτοντας πως δεν βλέπει να υπάρχει ανάγκη για δημοσιονομική διόρθωση.

«Δεν θα πρέπει να γίνει δημοσιονομική διόρθωση», δήλωσε ο Ντι Μάιο, ο οποίος ηγείται του αντισυστημικού Κινήματος 5 Αστέρων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...