331
Ο ποντίφηκας κρατά την ουκρανική σημαία που του έστειλαν από την Μπούτσα | REUTERS/Remo Casilli/Pool

Με ουκρανική σημαία από την Μπούτσα ο πάπας Φραγκίσκος στο Βατικανό

Protagon Team Protagon Team 6 Απριλίου 2022, 11:57
Ο ποντίφηκας κρατά την ουκρανική σημαία που του έστειλαν από την Μπούτσα
|REUTERS/Remo Casilli/Pool

Με ουκρανική σημαία από την Μπούτσα ο πάπας Φραγκίσκος στο Βατικανό

Protagon Team Protagon Team 6 Απριλίου 2022, 11:57

Ο πάπας Φραγκίσκος καταδίκασε την Τετάρτη «τη σφαγή της Μπούτσα» και σήκωσε ψηλά μια ουκρανική σημαία, την οποία του έστειλαν από την μαρτυρική πόλη της Ουκρανίας.

«Οι πρόσφατες πληροφορίες από τον πόλεμο στην Ουκρανία, αντί να προκαλούν ελπίδα και ανακούφιση, έφεραν νέες θηριωδίες, όπως η σφαγή της Μπούτσα», είπε ο πάπας στο τέλος του εβδομαδιαίου κηρύγματός του, στον Αγιο Πέτρο.

«Βαρβαρότητα, η οποία είναι όλο και πιο φρικτή, ακόμη και εναντίον αμάχων, ανυπεράσπιστων γυναικών και παιδιών. Είναι θύματα, των οποίων το αθώο αίμα φωνάζει μέχρι τα ουράνια και εκλιπαρεί: Σταματήστε αυτό τον πόλεμο!», είπε ο πάπας.

«Χθες, συγκεκριμένα από την Μπούτσα, μου έφεραν αυτή την σημαία», είπε ο ποντίφικας ξεδιπλώνοντάς την και κρατώντας την ψηλά ώστε να την βλέπουν οι χιλιάδες συγκεντρωμένοι πιστοί που ξέσπασαν σε χειροκροτήματα.

Η σημαία φαινόταν λερωμένη και μαυρισμένη και πάνω της ήταν κάτι γραμμένο.

«Είναι από τον πόλεμο, ειδικά από αυτή την μαρτυρική πόλη, την Μπούτσα», είπε ο πάπας προτού καλέσει να πάει σε εκείνον μια ομάδα από προσφυγόπουλα που είχαν φθάσει την Τρίτη, από την Ουκρανία.

Ο πάπας Φραγκίσκος με την ουκρανική σημαία στα χέρια, ευλογεί τα παιδιά από την Ουκρανία, την Τετάρτη – REUTERS/Remo Casilli

«Αυτά τα παιδιά χρειάστηκε να εγκαταλείψουν την χώρα τους για να φθάσουν σε έναν ασφαλή τόπο. Αυτό είναι το αποτέλεσμα του πολέμου. Ας μην τα ξεχνάμε και ας μην ξεχνάμε τον ουκρανικό λαό», είπε και έπειτα έδωσε στο καθένα από τα παιδιά από ένα πασχαλινό σοκολατένιο αβγό.

Για μία ακόμα φορά, ο πάπας δεν αναφέρθηκε στη Ρωσία, λόγω της διπλωματικής παράδοσης αιώνων που ισχύει στο Βατικανό, η οποία αποφεύγει τις ευθείες βολές, όπως εκτιμούν οι αναλυτές, κάτι όμως, που προκαλεί αντιδράσεις ακόμα και μέσα στους κόλπους της καθολικής εκκλησίας. Μέχρι τώρα, στα κηρύγματά του, ο Φραγκίσκος έχει πει μόνο ότι πρόκειται για αγριότητες και εισβολή και όχι για «στρατιωτική επιχείρηση», όπως ισχυρίζεται ο Βλαντίμιρ Πούτιν, αλλά δεν χρησιμοποιεί τη λέξη «Ρωσία».

Την περασμένη εβδομάδα, από τη Μάλτα, ο πάπας είχε δηλώσει ότι σκέφτεται να επισκεφθεί το Κίεβο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...