454
Ο υποψήφιος δήμαρχος Κωνσταντινούπολης Μπιναλί Γιλντιρίμ μιλά μπροστά σε μια αφίσα του Ταγίπ Ερντογάν | REUTERS/Kemal Aslan

Με όπλο την επανακαταμέτρηση ο Ερντογάν προσπαθεί να ξαναπάρει την Πόλη

Protagon Team Protagon Team 3 Απριλίου 2019, 14:07
Ο υποψήφιος δήμαρχος Κωνσταντινούπολης Μπιναλί Γιλντιρίμ μιλά μπροστά σε μια αφίσα του Ταγίπ Ερντογάν
|REUTERS/Kemal Aslan

Με όπλο την επανακαταμέτρηση ο Ερντογάν προσπαθεί να ξαναπάρει την Πόλη

Protagon Team Protagon Team 3 Απριλίου 2019, 14:07

Ο Ταγίπ Ερντογάν, που κάποτε έλεγε ότι, όποιος κερδίσει (εκλογικά) την Κωνσταντινούπολη, ελέγχει και την Τουρκία, φαίνεται ότι δεν θα αφήσει να του φύγει τόσο εύκολα μέσα από τα χέρια του. Το καλύτερο όπλο που έχει του το δίνει το οριακό αποτέλεσμα και είναι η επανακαταμέτρηση.

Σήμερα Τετάρτη, το Ανώτερο Εκλογικό Συμβούλιο της Τουρκίας αποφάσισε ότι θα γίνει εκ νέου υπολογισμός των ψήφων σε 8 από τις 39 περιφέρειες της Κωνσταντινούπολης, μετά τις ενστάσεις που κατατέθηκαν από την κυβερνητική πλευρά για το αποτέλεσμα.

Αργότερα, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή μετέδωσε ότι επανακαταμέτρηση θα γίνει για τις άκυρες ψήφους σε 16 περιφέρειες και για όλες τις ψήφους σε μία από τις 39 περιφέρειες της Κωνσταντινούπολης.

Το AKP, το κόμμα του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατέθεσε προσφυγές για νέα καταμέτρηση των ψήφων σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες της Κωνσταντινούπολης και στην Αγκυρα όταν τα προκαταρκτικά αποτελέσματα έδειξαν ότι επρόκειτο να χάσει και τις δύο πόλεις.

Χθες Τρίτη το επαρχιακό εκλογικό συμβούλιο της Κωνσταντινούπολης σταμάτησε τη νέα καταμέτρηση που ζητούσε το AKP στην Κωνσταντινούπολη ανταποκρινόμενο σε ένσταση του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP).

Ωστόσο κατά τη διάρκεια της νύχτας το Ανώτερο Εκλογικό Συμβούλιο αποφάσισε ότι θα πρέπει να γίνει η νέα καταμέτρηση των ψήφων που κρίθηκαν άκυρες σε κάποιες περιοχές της Κωνσταντινούπολης. Ο επικεφαλής του Εκλογικού Συμβουλίου σημείωσε μάλιστα ότι αυτό δεν είναι κάτι που γίνεται για πρώτη φορά.

Στην Κωνσταντινούπολη, ο υποψήφιος του CHP Εκρέμ Ιμάμογλου και ο αντίπαλός από το AKP, ο πρώην πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, δήλωσαν αμφότεροι τη Δευτέρα πως ο Ιμάμογλου προηγείται κατά περίπου 25.000 ψήφους.

Την ίδια ώρα στην Αγκυρα, ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης Μανσούρ Γιαβάς έλαβε 50,9% των ψήφων στις εκλογές της Κυριακής, σχεδόν τέσσερις μονάδες πάνω από τον υποψήφιο του AKP και πρώην υπουργό Μεχμέτ Οζασεκί.

Παρά τις προσφυγές και την εν εξελίξει διαδικασία, ο Ιμάμογλου, μετά τις ανακοινώσεις του Συμβουλίου παραδέχτηκε ότι έγιναν ήσσονος σημασίας λάθη στην καταμέτρηση, αλλά το αποτέλεσμα δεν θα αλλάξει. Κάλεσε για αυτό το λόγο την ανώτατη Αρχή να το εκλέξει δήμαρχο.

«Πραξικόπημα στις κάλπες»

Και ενώ συμβαίνουν αυτά, φιλοκυβερνητικές εφημερίδες γράφουν σήμερα Τετάρτη ότι έγινε… συνωμοσία κατά της Τουρκίας στις τοπικές εκλογές.

Η Star παραλληλίζει μάλιστα την εκλογική διαδικασία με την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 και τις διαμαρτυρίες που είχαν ξεσπάσει σε πανεθνικό επίπεδο το 2013. «Ποιος οργάνωσε το πραξικόπημα στις κάλπες;», ρωτά στο πρωτοσέλιδο η Star. «Ηθελαν να πάρουν τον έλεγχο της εθνικής βούλησης μέσω οργανωμένων μεθόδων κλοπής και νοθείας», προσθέτει.

Στο ίδιο πνεύμα ο εκδότης της (επίσης φιλοκυβερνητικής) Yeni Safak Ιμπραχίμ Καραγκιούλ γράφει για την εκλογική διαδικασία ότι επρόκειτο για ένα «πραξικόπημα μέσω εκλογών» και σημειώνει ότι σε αυτό εμπλέκονταν οι υποστηρικτές του ιερωμένου Φετουλάχ Γκιουλέν που ζει στις ΗΠΑ και κατηγορείται από τις τουρκικές Αρχές ως ο εγκέφαλος του αποτυχημένου πραξικοπήματος του 2016. Ο Καραγκιούλ προσθέτει ότι πρέπει να ξαναγίνουν οι εκλογές στην Κωνσταντινούπολη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...