352
Ο Σάουλι Νιινίστο και ο Ταγίπ Ερντογάν σε παλιότερη συνάντησή τους, στην Αγκυρα | EPA/TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE / HANDOUT

Με Νιινίστο και Αντερσον θα συναντηθεί ο Ερντογάν

Protagon Team Protagon Team 27 Ιουνίου 2022, 11:27
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 27/06/2022 16:00
Ο Σάουλι Νιινίστο και ο Ταγίπ Ερντογάν σε παλιότερη συνάντησή τους, στην Αγκυρα
|EPA/TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE / HANDOUT

Με Νιινίστο και Αντερσον θα συναντηθεί ο Ερντογάν

Protagon Team Protagon Team 27 Ιουνίου 2022, 11:27
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 27/06/2022 16:00

Ο  Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα συναντηθεί την Τρίτη, στη Μαδρίτη, με τον φινλανδό ομόλογό του και τη σουηδή πρωθυπουργό για να συζητήσουν τις υποψηφιότητες της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ που έχουν μπλοκαριστεί από την Αγκυρα, ανακοίνωσε το Ελσίνκι.

Αυτή η πρώτη συνάντηση του Ερντογάν με τον φινλανδό πρόεδρο Σάουλι Νιινίστο και την σουηδή πρωθυπουργό Μαγκνταλένα Αντερσον θα πραγματοποιηθεί στην αρχή της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ που οργανώνεται στην ισπανική πρωτεύουσα, παρουσία του γενικού γραμματέα της συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ, όπως ανακοίνωσε μέσω Twitter η φινλανδική προεδρία.

Νέες «διαπραγματεύσεις» με στόχο να αρθεί το τουρκικό βέτο προβλέπεται επίσης να γίνουν τη Δευτέρα στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, είπε το Ελσίνκι.

Η Αντερσον πρόκειται επίσης να μεταβεί στις Βρυξέλλες για να συναντήσει τον Στόλτενμπεργκ πριν από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, όπως ανακοίνωσε το γραφείο της.

Η σουηδή πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ερντογάν το Σάββατο, όμως καμία πρόοδος δεν σημειώθηκε σύμφωνα με την Αγκυρα.

Στόλτενμπεργκ: «Εχουμε εντατικοποιήσει τον διάλογο μεταξύ των τριών χωρών»

«Καλωσορίζω το γεγονός ότι οι τρεις ηγέτες αποδέχτηκαν την πρόσκληση να συναντηθούν αύριο στη Μαδρίτη», δήλωσε ο. Στόλτενμπεργκ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες και πρόσθεσε ότι σήμερα στην έδρα του ΝΑΤΟ πραγματοποιείται συνάντηση υψηλόβαθμων αξιωματούχων από τις τρεις χώρες (Τουρκία, Φινλανδία, Σουηδία).

«Στόχος μας είναι να επιτευχθεί πρόοδος στις ιστορικές αιτήσεις προσχώρησης στο ΝΑΤΟ που υπέβαλαν η Σουηδία και η Φινλανδία, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι οι ανησυχίες ασφαλείας όλων των συμμάχων έχουν αντιμετωπιστεί», ανέφερε ο Στόλτενμπεργκ, υπενθυμίζοντας ότι το Σάββατο μίλησε με τον Ερντογάν και σήμερα έχει συνάντηση με την πρωθυπουργό της Σουηδίας.

Σχετικά με την αυριανή συνάντηση των τριών ηγετών στη Μαδρίτη, ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε: «Δεν θα δώσω υποσχέσεις, ούτε θα κάνω εικασίες για συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Πάντως η Σύνοδος του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη ποτέ δεν ήταν προθεσμία».

«Εχουμε δουλέψει σκληρά από τότε που η Φινλανδία και η Σουηδία έκαναν αίτηση για ένταξη, για να διασφαλίσουμε ότι μπορούν να ενταχθούν στη συμμαχία το συντομότερο δυνατό. Την ίδια στιγμή πρέπει να λάβουμε υπόψη μας τις ανησυχίες της Τουρκίας. Γι’ αυτό και έχουμε εντατικοποιήσει τον διάλογο μεταξύ των τριών χωρών τις τελευταίες εβδομάδες», ανέφερε τέλος ο Στόλτενμπεργκ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...