227
Τζο Μπάιντεν και Μπαράκ Ομπάμα σε καρέ της 15ης Ιουνίου | REUTERS/Kevin Lamarque

Με νέο νόμο ο Μπάιντεν ενώνει οικογένειες μεταναστών

Protagon Team Protagon Team 19 Ιουνίου 2024, 12:33
Τζο Μπάιντεν και Μπαράκ Ομπάμα σε καρέ της 15ης Ιουνίου
|REUTERS/Kevin Lamarque

Με νέο νόμο ο Μπάιντεν ενώνει οικογένειες μεταναστών

Protagon Team Protagon Team 19 Ιουνίου 2024, 12:33

Τη φιλομεταναστευτική πολιτική του Δημοκρατικού πρώην προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα θα ακολουθήσει ο νυν πρόεδρος των ΗΠΑ και εκ νέου υποψήφιος Τζο Μπάιντεν. Θα ανακοινώσει έναν νέο νόμο που απλοποιεί την καθημερινότητα χιλιάδων μεταναστών στις ΗΠΑ.

«Γενναία κίνηση εν μέσω προεκλογικής περιόδου», σχολίασε η Corriere della Sera, «ιδίως όταν ο αντίπαλός του, ο Ρεπουμπλικανός Ντόναλντ Τραμπ, επιτίθεται καθημερινώς στους μετανάστες αποκαλώντας τους ‘‘παρανόμους που κλέβουν τις δουλειές από τους Αμερικανούς’’».

Ο νέος νόμος του Μπάιντεν θα καλύψει μισό εκατομμύριο ζευγάρια μεταναστών και περίπου 50.000 τέκνα τους που έχουν υιοθετηθεί από Αμερικανούς. Αυτοί οι μετανάστες, μεγάλοι και μικροί, δεν διαθέτουν έγγραφα. Η αναγνώριση δικαιωμάτων θα τους απαλλάξει από πολλές δυσκολίες της καθημερινής ζωής.

Ο γάμος με Αμερικανό ή Αμερικανίδα είναι θεωρητικώς ο συντομότερος δρόμος προς την υπηκοότητα, όμως αν οι μετανάστες έχουν εισέλθει παρανόμως στις ΗΠΑ αντιμετωπίζουν σοβαρά γραφειοκρατικά εμπόδια. Μεταξύ άλλων, υποχρεούνται να εγκαταλείψουν τις ΗΠΑ ακόμη και αν έχουν βρει δουλειά, ακόμη και αν έχουν οικογένεια. Ο νέος νόμος θα ακυρώσει τη σχετική διάταξη.

Για να καταστούν υποψήφιοι πολίτες ΗΠΑ, οι μετανάστες πρέπει να έχουν ζήσει εκεί τουλάχιστον μία δεκαετία ή να έχουν παντρευτεί και να πληρούν άλλες προϋποθέσεις. Ολα αυτά θα αλλάξουν επί τα βελτίω για τους μετανάστες, Λατινοαμερικανούς κατά κύριο λόγο. Οι φιλομεταναστευτικές διατάξεις που είχε εισαγάγει το 2012 ο Ομπάμα μεταμόρφωσαν τη ζωή εκατοντάδων χιλιάδων μεταναστών, κατέληξε το μιλανέζικο μέσο, και τώρα θα υπάρξει περαιτέρω βελτίωση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...